Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Svalkande bubblor i sommarvärmen
Skriven av Fredrik Schelin

Svalkande bubblor i sommarvärmen

Att prova champagne, mousserande vin och andra bubbelvarianter är festligt, trevligt och rätt enkelt att ordna hemma. Det är också mycket gott!

Svalkande bubblor i sommarvärmen

Du kan välja att arrangera en provning hemma på champagne, cava, prosecco eller andra distrikt och stilar. Eller så blandar du och jämför de olika stilarna. Här kommer lite tips och trix för att din hemmaprovning ska bli lyckad. Några goda råd på vägen.

Kyl flaskorna Det självklara är att börja med att kyla flaskorna. Minst fyra timmar i kylen. Temperaturen vid serveringen bör vara runt 8 grader. Ofta är rumstemperaturen relativt hög (för att inte tala om sommarvärmen) och då stiger även gradantalet i glasen fort. Servera därför inte för mycket i taget, utan spill gärna på ofta istället. Tänk på att vinerna öppnar sig med luft och temperatur. Efter ett tag i glaset visar vinet sitt rätta jag. Skaffa gärna en stopper för att återförsluta flaskorna eftersom korken inte går att använda när flaskan är öppnad.

Tänk på att alla ska prova i likadana glas. Använd gärna vitvinsglas till mousserande vin. Ha papper och penna framme så att du och dina medprovare kan gör noteringar om vinerna som provas. Duka med vit duk eller ha vitt papper på bordet så att deltagarna kan luta glasen mot den vita bakgrunden för att iaktta färgen på vinet. Använd inte parfym eller andra starka dofter som förvirrar sinnena. Prova vinerna från vänster till höger. Starta med de lättare vinerna och avsluta med de mer smakrika.

Öppna flaskan långsamt med en lutning på 45 grader. På så sätt slipper du onödigt spill. För att förenkla öppning när korken sitter hårt är ett tips att hålla korken i ena handen och skruva på flaskbotten med andra handen. Då får du störst kraft. Håll alltid emot korken i alla lägen och sikta inte på någon.

Prova med dina sinnen Det är tre saker som är viktiga vid en provning. Utseende, doft och smak.

Här kommer lite bubblande tips till din provning

Clotilde Davenne Brut Extra Crémant de Bourgogne

Nr 7725. Pris 150 kr
Hög syra, hög sälta och högar med citrusfrukter! Sprakade och sprudlande bubblor fyllda med en fin nötig ton, nybakad croissant och gröna äpplen. Clotildes Crémant är en klass för sig.

Langlois Crémant de Loire Brut

Nr 7404. Pris 154 kr
Mäktiga mineraler, uppfriskande syror och lätt rökiga och strama smaker av citrus och nötter. Langlois Crémant är alltid lika välgjord och pålitlig. Njut den till ostron, skagenröra och varför inte en smarrig lobster roll.

Bisol Jeio Organic Brut

Nr 77902. Pris 149 kr
Imponerande med fina mjuka bubblor, läskande frukt, stor energi och frestande toner av lime, citron, sälta, rökiga mineraler och fläder. Bravisssimo Bisol!

Raventós i Blanc De la Finca 2017

Nr 92634. Pris 219 kr
Mycket torr och stram, lite knuten och dov stil. Jag tror på lagring. Då kommer det att hända saker med den rökiga mineraliteten, stenkrosset och citrusen. Seriös och välgjord.

Diebolt-Vallois Prestige Brut

Nr 7723. Pris 419 kr
Vacker och inbjudande, och inte bara flaskans design utan även insidan. Perfekt till examensfesten med sin fina mineralitet och generösa frukt. Tydligt äpplig med fylliga citrusfrukter och lång härligt svalkande mineralitet. Ett favoritvin med friskhet och finess.

Charles Heidsieck Brut Réserve

Nr 77522. Pris 489 kr
Charles Heidsieck är en generös champagne med en härlig brödig och fylllig stil. Frisk smak med fruktiga inslag och begynnande mog­nad. Ett stort vin som klarar kraftfulla maträtter på ett galant sätt.

Beaumont des Crayères Grand Rosé

Nr 50957. Pris 239 kr
Systembolagets kanske mest prisvärda roséchampagne nu i uppdaterad skrud med klädsamt lägre dosage. Elegant och inbjudande med en mjuk mousse och behagligt munfyllande textur, frukten är rödäpplig med bäriga inslag och i avslutet finns syra i form av citrusfrukter följt av mineralitet. Vinet är gott och okomplicerat.

Henriot Millésimé Brut 2012

Nr 77710. Pris 649 kr
En bejublad och god årgång från Champagne Henriot. Årgång 2012 är drickbar redan nu. Tillgänglig, god och generös. I smaken finns nötter, choklad, rostat bröd, solvarma gula äpplen, mjuka kritiga mineraler samt grapefrukt.

Svalkande bubblor i sommarvärmen

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin är vinskribenten, författaren och champagnekännaren som ligger bakom böckerna ”Champagne 49 miljoner bubblor i en flaska” samt "CHAMPAGNE och andra bubblor".

Läs mer om Fredrik

Läs mer