Svenska flaggan
Spaniens kvalitetsbubbel
Skriven av Fredrik Schelin

Spaniens nya kvalitetsbubbel

Spaniens nya kvalitetsbubbel stavas Corpinnat.

Spaniens nya kvalitetsbubbel

Bild från DinvinguideAllt började 2012 när kvalitetsproducenten Raventós i Blanc valde att lämna DO Cava. Då skapade vinhuset en ny klassificering, Conca del riu Anoia, som det är ensamt om. Detta inspirerade ytterligare några producenter att grunda Corpinnat. Till en början var producenterna kvar i DO Cava men de blev uteslutna 2018. Orsaken var att de inte kom överens med jättarna inom cava- produktionen. Storleken har betydelse i alla branscher. I vinindustrin kan de riktigt stora aktörerna lyfta en region, en druva eller plats och sätta den på kartan och bidra till att namnet når ut till omvärlden. Denna typ av marknadsföring är bra och nödvändig. DO Cava-producenter vill ing- et hellre än att deras bubblor ska vara på allas läppar. Problemet har varit att bubblorna har varit alltför lika. Samtidigt som antalet vinproducenter har minskat inom DO Cava har volymen på produktionen ökat stadigt. Något var tvunget att hända.

Corpinnat ska uppfylla minst följande regler

Druvorna måste vara lokala och komma från ett specifikt område, som spänner över 22 000 hektar inom DO Penedès. Producenten får köpa druvor, men endast upp till 25 procent. De köpta druvorna ska dessutom kosta minst 0,70 euro per kilo. Druvorna ska vara ekologiskt certifierade och måste skördas för hand. En cava inom Corpinnat måste innehålla minst 90 procent av de lokala druvorna; parellada, xarel-lo, macabeo och malvasia. Druvorna chardonnay, pinot noir och trapet får utgöra högst 10 procent av den slutgiltiga blandningen. Allt vin ska vinifieras på vineriet och lagras i minst 18 månader på sin jästfällning.

Bild från DinVinGuide

Bild från DinvinguideReglerna är strikta, men inte omöjliga att följa. Åtminstone inte för medlemmarna i Corpinnat. För en jätte kan det vara svårare. Vi har sett detta hända förut i vinets värld. Det skakar om. Om så bara för en liten stund, men sedan går det mesta tillbaka till sin vanliga lunk. Att det rör på sig är bra. Förändringar behövs både för konsumenter och producenter. Låt oss skåla i bubbel för utbrytarna för att de tar ett stort steg och vågar gå sin egen väg. Den katalanska vägen.

Tre fullpoängare som du enkelt kan klicka hem på Systembolaget

Recaredo Serral del Vell Corpinnat, 2016

Nr 56481. Pris 499 kr
Recaredo grundades redan 1924 och har varit medlem av Corpinnat sedan 2018. Recaredo är biodynamiskt certifierade och har återgått till att odla enbart de lokala druvorna Xarel:lo, Macabeu och Parellada. Vinet har toner av exotisk frukt, apelsinblomma, vit persika och ett härligt inslag av mineral. Vinet är linjärt i munnen med pigga friska toner för sin ålder på 6 år.

Gramona celler battle 2010

Nr 92979. Pris 681 kr
Gramonas historia sträcker sig tillbaka till 1850, före vinlusens härjningar i Europa. Här är husets flaggskepp en exceptionell cava i många avseenden. Lagrad i över 100 månader på jästfällningen under kork. Vinet har en generös doft med begynnande mognadston, petroleum, bakat bröd, smör, briopche och salta mineraler. Avslut med pigg frukt och tutti frutti med en torr känsla. Vi kan inte tro att vinet är 13 år gammalt!

Sabaté i Coca Reserva Familiar 2013

Nr 94356. Pris 399 kr
Sabaté i Coca  har vinmakat sedan 1885. Idag har man 40 hektar vingårdsmark där de har identifierat 18 olika jordmån över 66 olika växtplatser som vinifieras separat. Vinet har en generös doft med tydliga mognastoner av torkade äpplen, kakao, kaffe och kex. Smaken har inslag av nybakat levainbröd, smör, kakao, apelsinmarmelad med ett friskt mineraliskt avslut. Sälta.

Bild från Dinvinguide Bild från Dinvinguide Bild från Dinvinguide

Bild från DinVinGuide

Spaniens nya kvalitetsbubbel

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin är vinskribenten, författaren och champagnekännaren som ligger bakom böckerna ”Champagne 49 miljoner bubblor i en flaska” samt "CHAMPAGNE och andra bubblor".

Läs mer om Fredrik

Läs mer