Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Sensommarbubbel - DinVinguide Sensommarbubbel
Skriven av Fredrik Schelin

Sensommarbubbel

Visste du att det varje år produceras omkring två miljarder flaskor mousserande vin? Vet du vad det är som skiljer mellan de olika bubblande vinerna som produceras runt om i världen?

Vad utmärker ett mousserande vin?

Sensommarbubbel

Mousserande vin är ett vin som har blivit kolsyrat, antingen genom jäsning eller genom tillsatt kolsyra. Den äldsta kända tillverkningen av mousserande vin skapades redan 1531. Det var då faktiskt världens första mousserande vin, Blanquette de Limoux, enligt vinhistorikerna. Vinet producerades genom méthode ancestral i Limouxregionen av munkar i Benediktinerklostret i Saint-Hilaire. Det var nästan tvåhundra år före den traditionella metoden som man använder i bland andra Champagne.
Jag vill här bjuda in dig till en upptäcksresa till olika bubblande distrikt i vinvärlden. Här får du inspiration av några utvalda viner ifrån Champagne och andra platser i världen, från Europa till Afrika. Visste du att det produceras mousserande vin i Sverige också? Inte, då bör du även upptäcka närodlat svenskt bubbel. Svenska vinproducenter använder faktiskt samma metod som man gör i Champagne. Alkoholfritt bubbel, kan det vara något? Hade du frågat mig för 10 till 15 år sedan hade jag sagt blankt nej. Men idag finns det riktigt roliga och bra produkter.

Här kommer mina tips på en resa jorden runt i bubblets tecken!

Sensommarbubbel Sverige

Alkoholfri Sparkling Rabarber

Sparkling RabarberPris 89 kr
Efter succén med det vackra Färnas odlingars svartvinbärsglögg är det dags för uppföljaren, sparkling rabarber.Drycken är frisk och elegant med inslag spröda rabarber, hallon och smultron. Passar utmärkt som måltids- och eller sällskapsdryck. Tillverkat i Sverige på svenska rabarber och ett fynd för 89 riksdaler.
Svensk sommar fyllt på flaska

Skepparps Grand Prix Mousserande Solaris 2019

Pris 298 kr. Nr 92602. Sverige
Intensiv doft av fläderblommor och citrusfrukter. Syran är mycket frisk – det är lite som att bita i en citron, fast en god sådan! Ett rent, snyggt och knastertorrt vin som är överraskande bra.
Sensommarvin

Sensommarbubbel Spanien

Cava Roy Brut Nature

Nr 50632. Pris 149 kr
Roy Fares aka Mr Cake har tagit fram en cava och tro det eller ej, detta är ingen sötbomb som passar bakverk utan tvärtom en supertorr cava.
Torr och seriös med frisk syra och drag av äpplen och grapefrukt.

Sensommarbubbel Sydafrika

Mulderbosch Sparkling Chenin Blanc 2020

Nr 7591. Pris 99 kr
Sydafrikas nationaldruva presenteras i ett nytt bubblande format. Ett charmigt, fräscht och fruktigt vin med inslag av grapefrukt, gröna äpplen och gula plommon. Perfekt till sensommarens alla tillställningar.

Sensommarbubbel Italien

Ferrari Brut Organic

Nr 7721. Pris 165 kr
Ferrari var först och de är fortfarande bäst. Torr och seriös med snygg frukt, frisk syra och drag av äpplen och bröd. Krämig och rik stil med finess och mineraler.
Italiens bästa mousserande vin

Sensommarbubbel Storbritannien

Exton Park Blanc de Noirs

Pris 369 kr. Nr 95524
Både smaken och doften mår bra av att värmas upp och blommar ut runt 8 grader i en kavalkad av äpple, brioche, lime, honungsmelon och mineral.
Storbritannien levererar bubbel i världsklass.

Sensommarbubbel Frankrike

Langlois Crémant de Loire Brut

Pris 149 kr. Nr 7404
Ett bubbel som aldrig gör bort sig oberoende av situation. Klassiskt och elegant med sin friska syra. Ett bra alternativ till de dyrare vinerna från Champagne.

Sensommarbubbel Champagne

Diebolt-Vallois Prestige Brut

Nr 7723. Pris 399 kr
Vacker och inbjudande, och inte bara flaskans design utan även insidan. Perfekt till höstens skaldjur och fisk med sin fina mineralitet och generösa frukt. Tydligt äpplig med fylliga citrusfrukter och lång härligt svalkande mineralitet.

Launois Blanc de Blancs Brut Cuvée Réserve

Pris 339 kr. Nr 7450
En riktigt prisvärd champagne med vacker flaskform som är fruktigt och friskt. Tydliga toner av citrus och mineraler. Det perfekta vinet som välkomstskål eller till löjromspizza.

Pertois-Lebrun L’Extravertie

Pris 399 kr. Nr 77884
Härlig miniburgundisk kruttorr champagne med underbar syra.
Solvarma gula äpplen blandas med mineraler, örter och citrus i full balans. Eftersmaken bjuder på bakverk som croissanter och lätt rostade pinjenötter.
Genialisk vinmakning.

Palmer & Co Brut Reserve

Pris 299 kr. Nr 7372
Generös begynnande mognad med ryggrad av grapefrukt med inslag av mineralitet. Här blandas citrusfrukterna med äpplen som är både gula och gröna. Palmer är ofta en vinnare i blindprovningar och levererar ett kanonvin för pengen.

Gremillet Cuvée Biologique Brut – Ekologisk

Pris 329 kr. Nr 75891
Bärigheten i både doft och smak är inbjudande och generös. Citrus och ostronskal balanserar frukten och ger en elegant avrundning.
Systembolagets mest prisvärda ekologiska Champagne

Beaumont des Crayères Grand Rosé

Nr 50957. Pris 239 kr
Systembolagets kanske mest prisvärda roséchampagne. Moussen är mjuk och behagligt munfyllande, frukten är rödäpplig med bäriga inslag och i avslutet finns syra i form av citrusfrukter följt av mineralitet. Vinet är gott, okomplicerat och passar likväl som svalkande törstsläckare som till mat.
Fyndchampagne som går i rosa

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin är vinskribenten, författaren och champagnekännaren som ligger bakom böckerna ”Champagne 49 miljoner bubblor i en flaska” samt "CHAMPAGNE och andra bubblor".

Läs mer om Fredrik

Läs mer