- Fredrik Schelin
Samlarviner – att börja samla på vin
Samlarviner – att börja samla på vin

Ofta säger man att ett vin vinner på lagring.
Men kan man lagra alla viner? – Nja inte riktigt.
Unga friska viner som är av lite enklare modell tappar istället sin fräschhet med lagring.
Hur ska man då kunna veta? – Jo, oftast är det lite dyrare viner som är skapta för lagring, men även vissa druvor och vindistrikt kan vara mer lämpade än andra för lagring.
Säkrast är att fråga någon som vet, t.ex. personalen på systembolaget eller någon i sin närhet som kan lite mer om dryck, man kan även googla för at se vad andra tycker om vissa viner eller årgångar. Bästa källan är egentligen vinmakaren själv, men det är inte alltid man har chansen att konsultera en vinmakare.
Hur lagrar man då ett vin?
Om man har en jordkällare eller ett vinlagringsskåp, då har man de perfekta förutsättningarna.
Vanligtvis så har man kanske ett skafferi eller en sval garderob att förvara vinerna i.
De viktigaste parametrarna är
att det ska vara svalt konstant, dvs. runt 12 grader med en inte för stor temperaturvariation på ett år sett.
Mörkt då solljus bryter ner tanninerna,
helt stilla då vibrationer gör att tanninerna bryts ned
samt ha flaskan liggande så att inte korken torkar.
Det är även viktigt att hålla rätt luftfuktighet så att korken inte “läcker” för mycket.
Kan man samla vin som investering?
Javisst det är många som samlar vin i ren investering, men ofta är det ett sätt att bekosta sin egen konsumtion av dyrare viner.
Exempel på detta är att ett av världens mest kända franska vinslott Romanée Conti som går för runt 25.000:-/flaska på systembolaget vid släppet, kan man direkt efter köpet åka till London och sälja på auktion för ca 35.000-40.000:- Det är dock endast några få buteljer som släpps på systembolaget av denna primör de år man har producerat vinet, och för dessa köar folk på samma sätt som till vissa konsertbiljetter.
Sedan har vi de som inte bara spekulerar i vinerna på samma sätt som konst utan de som samlar på vin, och såklart de som ”bara” är livsnjutare och vill prova primörerna av ren nyfikenhet (undertecknad likaså)
Årtal är även det en indikator på prisnivå, det är såklart en biologisk produkt vi pratar om, så vädrets makter påverkar kvalitén i vinet och de åren då vädret har visat sig från sin bästa sida har vinerna såklart även en högre kvalitet och den årgången blir snabbt haussad i pris.
En indikator för den som vill njuta av t.ex. ett bordeaux-vin men inte vill lägga de summorna som de stora slotten kan ta ut, kan gå efter den enkla regeln att vid bra år kan man köpa de mindre kända slotten och bli nöjd, medan man vid dåliga år bör man köpa de mer kända slotten då de oftast har så hög kvalitet att de lyckas mycket bra i alla fall.
På senare år har även den asiatiska marknaden vaknat och börjat efterfråga de mer namnkunniga vinslottens viner. Detta har bidragit till en prisnivå som är närmast löjlig. Ju fler som vill köpa en vara som är begränsad desto dyrare pris såklart.
Men visst blir man nyfiken på att få veta hur tex champagnen som låg på Ålands hav i hundratals år smakar, eller hur smakar en bra årgång från det kändaste vinslottet egentligen?
Om ni nu blir sugna på att lagra vin så kommer lite samlade tips här:
-Lagra I huvudsak röda viner, visst finns det vita viner som tål lagring och bara blir bättre.
Men i huvudsak är det röda viner som klarar lagring på ett positivt sätt.
-Samla på viner du själv gillar, så smaka dig fram.
Det är ingen idé att samla på vin för andras smak (undantaget om det är en ren investering)
-Köp alltid flera flaskor av samma sort, helst en låda av samma vin.
Man vill kunna öppna och följa sitt vin under lagringen för att se hur det utvecklas.
-Likaså bör du köpa flera årgångar av samma vin för att se hur det varierar sig mellan de olika årgångarna.
-Köp viner från alla prisklasser, fastna inte bara i ett segment.
-Samla information, googla vad andra tycker om dina viner när de har öppnat och provat dem, och läs på vad experter tror är det bästa tillfället att öppna dina viner.
Du kan alltid delta i provningar och mässor för att träffa folk i branschen där du kan samla mer information dels om dina befintliga viner men även få tips på vad du ska köpa.
Fördelen med sådana tillfällen är att där kan man oftast prova vinerna.
Lycka till nu!
Text: Fredrik Schelin
Foto: Raphael Cameron

Fredrik Schelin
Fredrik Schelin är vinskribenten, författaren och champagnekännaren som ligger bakom böckerna ”Champagne 49 miljoner bubblor i en flaska” samt "CHAMPAGNE och andra bubblor".
Läs mer om Fredrik