- Fredrik Schelin
Roséchampagne och mat
Roséchampagne och mat
DinVinguide.se har under en längre tid rapporterat om den underbart bubblande trend av roséchampagne som ökar för varje år. Nu är det dags att prata om roséchampagne och mat, en fantastisk kombination.
Vad är bättre än en flaska champagne? En rosa flaska champagne, förstås!
Roséchampagne och mat.
Roséchampagne har mångdubblat sin popularitet de senaste decennierna. Inte bara för att det är vackert i glaset utan också för att roséchampagne lämpar sig väldigt bra till mat. Hur tillverkar man då roséchampagne? Jo det är tillåtet att använda två olika metoder.
Blending
Genom att blanda rött och vitt. Champagne är den enda regionen i världen där man enligt gällande vinlag kan blanda rött vin och vitt vin för att skapa en rosé. Champagne är vanligtvis ett vitt vin eftersom fruktköttet och saften även från de röda druvor inte hunnit färga musten. När druvorna är pressade och avlägsnade från skalen så är slutprodukten vit. I champagneområdet används en del röda vindruvor till att producera rött vin. Detta röda vin använder man sedan för att blanda i den champagne som sedan ska bli roséchampagne.
Saignée
Ett annat sätt som roséchampagne produceras på är via saignée-metoden. Samma vinframställningsprocess som används för att skapa rosévin. Denna process innebär att musten behåller en viss skalkontakt efter man pressat druvorna. Denna minimala maceration mellan must och skal ger en mer utvecklad arom och smakprofil samtidigt som roséfärgen fördjupas. ”Saignée” översätts bokstavligen till ”blödning”, vilket är vad skalen gör i musten.
Roséchampagne och mat i vinnande kombinationer
Oväntade kombinationer
Välj milda och/eller söta kryddor som mjukar upp rätten som: kanel, ingefära, muskotnöt, kardemumma, saffran, kummin, koriander och anis.
Mer typiska kombinationer
En blandning av milda örter och kryddor: madras, currypulver, garam-massala, kryddpeppar, frukt- och grönsakschutneys, sojasås.
Osäkra kombinationer
Heta och eldiga kryddor, röd och grön paprika och kummin. Var mycket sparsam med vitlök, krydda i bladform eller färska rötter, curryblad, citrongräs, te och mynta.
Kombinationer att undvika
Örter och kryddor med alltför uttalade smaker som dill, fänkål, selleri, tandoori -pasta, vindaloo-curry, kashmirimassala, oljor baserade på paprika som harissa och (indisk) chili samt inlagda grönsaker.
Lättsam ljus roséchampagne
Denna stil av roséchampagne passar bäst med djuphavsfisk med havssmak antingen ångad eller lätt stekt. Sedan kryddat med färska kryddor (anis och ingefära) och serveras med krispiga grönsaker (morötter, courgetter, rädisor, bönskott) samt citrus. Ljus lättsam roséchampagne passar generellt med mat från Fjärran Östern som sushi, sashimi och tempura från Vietnam, Thailand och Japan.
Beaumont des Crayères Grand Rosé
Nr 50957. Pris 239 kr
Druvsammansättning: 40 procent pinot meunier, 35 procent pinot noir (varav 10 procent rött vin) och 25 procent chardonnay.
Basår 2016 med 15 procent reservvin från 2015. Enbart ståltank används i processen.
Systembolagets kanske mest prisvärda roséchampagne. Prissänkt från 309 kr till idag 239 kr. FYND!
Jag har i många år följt kooperativets resa, de har verkligen lyckats att år efter år höja kvaliteten för pengen.
Elegant och inbjudande roséchampagne med potential även att lagra. Jag har nyligen provat vinet med en äldre basårgång och vinet vinner ytterligare ett par på lagring i 1-3 år.
Moussen är mjuk och behagligt munfyllande, frukten är rödäpplig med bäriga inslag och i avslutet finns syra i form av citrusfrukter följt av mineralitet.
Vinet är gott och okomplicerat.
Standard roséchampagne
Denna stil som är den mest vanliga roséchampagnen kräver runda, mjuka smaker, såsom sötsyrliga såser och saffran. Exempelvis söta och salta rätter, baserade på honung eller kanel och milda kryddor (rosépeppar, muskotnöt); tajiner med torkad frukt som aprikoser och katrinplommon; vitt kött, antingen glaserat eller gjort till grytor som innehåller mjuka frukter som ananas, fikon och kokos; fisk och skaldjur, antingen curry eller till fyllning; nötter och frön (mandel, pistagenötter och sesamfrön). Standard roséchampagne passar bra med varma rätter som är typiska för Mellanöstern, Nordafrika, Indien och Kina.
Pierre Mignon Rose Brut
Nr 79846. Pris 399 kr
70% meunier, 15% pinot noir och 15% chardonnay. Vinet ligger 36 månader på sin jästfällning innan degogering.
En lättsam läskande rosé med inslag av röda vinbär, sommarhallon, blodgrapefrukt och mineral.
Fyllig mörk roséchampagne
Ofta årgångsvin eller typiska cuvéer skapade med saignéemetoden och ofta på blå druvor. Dessa roséchampagner behöver robust mat fylld med smak. Rött kött som anka, duva, nötkött och lamm kryddat med varma (spiskummin, saffran) eller ”hetare” kryddor (vit eller svartpeppar). Även grytor, marinader, saté och tajine kryddat med kryddor som koriander och körvel.
Kraftfull och mörk roséchampagne passar bäst med rätter från Mellanöstern eller Nordafrika.
Pol Roger Brut Rosé 2012
Nr 77071. Pris 639 kr
85 % av vinet är samma som Pol Roger Vintage som består av 60 % pinot noir och 40 % chardonnay. Detta blendas sedan med 15 % rött vin på pinot noir från Ambonnay/Bouzy/Cumières.
Sammansatt doft och elegant frukt. Inslag av solvarma jordgubbar, rönnbär, grädde, viss tanninstruktur och välintegrerad syra.
Vinet är relativt ungt trots årgången och kommer utvecklas positivt kommande åren.
Mogen och komplex roséchampagne
Dessa cuvéer av gamla årgångar behöver praktiskt taget inget ackompanjemang. Att locka fram deras speciella natur görs lättast med rätter av ömtålig enkelhet och subtila smaker samt dofter. Lätt marinerade skaldjur, lättstekta fiskspett, sashimi eller carpaccio på fisk lättkryddat utan heta smaker som stör. Komplex, mogen roséchampagne kräver rätter av det mest raffinerade slaget.
Bollinger Rosé
Nr 7755. Pris 659 kr
62 % Pinot Noir, 24 % Chardonnay, 14 % Pinot meunier.
Elegant bärighet med balanserad syra och integrerad mineralitet. Munnen bjuds på en resa som börjar med röda nyskördade höstäpplen, fortsätter med nybakad brioche bredd med skogsbärsmarmelad och avslutas med blodgrapefrukt i perfekt munfyllnad. Ett av bolagets bästa rosébubbel.
Fredrik Schelin
Fredrik Schelin är vinskribenten, författaren och champagnekännaren som ligger bakom böckerna ”Champagne 49 miljoner bubblor i en flaska” samt "CHAMPAGNE och andra bubblor".
Läs mer om Fredrik