Svenska flaggan
Riesling den perfekta kombinationen med sparris - matchade med Johan "Matgeek" Hedbergs tips - DinVinguide
Skriven av Fredrik Schelin

Riesling den perfekta kombinationen med sparris – matchade med Johan “Matgeek” Hedbergs tips

Eftersom vi har Riesling vecka i Stockholm denna veckan som också sammanfaller så lämpligt med att sparrisen väller ut i butikerna nu så har Johan “Matgeek” Hedberg skrivit ett fantastiskt inlägg om sparris som du hittar här.
Min kommentar direkt efter jag läst Johans inlägg var att det enda som saknades var de bästa vinerna till sparris, självklart fick jag den tillbaka och härmed vill jag presentera mina bästa val av vin till sparris.

Förts tänkte jag berätta om min bästa sparrisupplevelse någonsin, det var efter ett fantastiskt besök hos vinproducenten Domaine Weinbach i Kaysersberg, Alsace.
Jag och Catherine Faller satt hemma i deras familjehus och provade igenom 27 av deras bästa viner och årgångar, detta skapar som ni kanske förstår lite sug på mat.
Catherine frågade efter provningen om jag hade några middagsplaner och det hade jag egentligen inte så jag tackade ödmjukast ja när hon föreslog att vi skulle äta på Kaysersbergs bästa krog Le Chambard med en stjärna i Guide Michelin.

Tidpunkten var i maj och man hade sparrisfestival igång, eftersom majoriteten av druvodlingen i Alsace är riesling och såklart även så hos Domaine Weinbach valde Catherine en vällagrad prestige ur deras range.
Vi serverades en pocherad vit sparris som kom med en nyslagen hollandaise svagt smaksatt med färsk tryffel, lättsam jungfrusallad samt en tunt hyvlad vällagrad comté.
Till detta serverades en Cuvée Ste Catherine Riesling Schlossberg Grand Cru 2002.
Detta mina vänner sjöng i munnen och kan vara en av de bästa matchningarna jag har provat någonsin.

Jag har många gånger både före och efter detta tillfälle avnjutit sparrisrätter i alla de olika former och även om man kan få bra upplevelser med andra druvor och viner så är det ändå i slutändan rieslingdruvan som vinner bästa matchningarna med sparrisrätter.

Riesling är en karakteristiskt aromatisk och mineralig druva med inslag av blommor, päron, äpple och citrusfrukter. De skördas vid hög mognad och övermognad, vilket även ger en del söta viner.

Även om områdena Alsace i Frankrike och Mosel i Tyskland kanske är mest kända för sin rieslingproduktion så produceras det rieslingviner från olika delar av världen som är värda att nämna.
Och här tänkte jag lista lite rieslingviner som jag tycker passar alldeles utmärkt nu till sparrisen:

Cuvée ste Catherine Riesling schlossberg grand Cru 2011
SB# 99206, Pris 401:-
Det är prestigevinet som bär just Catherines namn – ett vin fyllt av koncentrerad frukt, mogna exotiska frukter och citrustoner med inslag av grapefrukt. mineraler i avslutningen och väldigt krispig torr syra som är uppfriskande i ett så pass lagrat vitt vin. Passar utmärkt till olika fisk- rätter och färska skaldjur.

Domdechant Werner Kirchenstück Hochheim Riesling classic 2012
SB# 79447, Pris 174:-
Druvorna skördas vid samma höga mognad som söta viner, men jäser ut torrt. Behaglig frukt med toner av nektariner, lime och vinterpäron. lång avrundning med mineraltoner och inslag av aprikos samt honung. Passar utmärkt som sällskapsvin, men även till skaldjur och lättare fiskrätter.

Trimbach Riesling Cuvée Frédéric Émile 2007
SB# 95021, Pris 341:-
Ett torrt vin med härlig mognad, inslag av nektarin, petroleum, mineraler och rinnande honung.

Penfolds Bin 51 Riesling
SB# 99285, Pris 189:-
Friskt vin med mineralton, kalkighet och rund tropisk frukt där citrustonerna och petroleum kommer i eftersmaken.

Mountford Pure Reisling
SB# 71379, Pris 198:-
En krispig riesling med tydliga toner av vita florala inslag, vit tropisk frukt, citrus och mineralitet.
Smaken är lång med avslut av välbalanserad citruston.

Künstler Riesling Qba Trocken
SB# 5375, Pris 109:-
Fruktiga inslag med toner av citrus, päron, gula äpplen och tropiska frukter med balanserad syra och avslut av tydlig mineralitet.

Loosen Riesling Kabinett Old Vines
SB# 5369, Pris 99:-
Friskt vin med härliga toner av torkad tropisk frukt, päron, gula äpplen och mineralitet. Syran är balanserad och välintegrerad med toner åt lime.

A Christmann Riesling
SB# 5882, Pris 127:-
Härligt krispigt vin med friska toner av gråpäron, citrus och tropiska vita frukter. I avslutet finner jag grapefrukt och välintegrerad mineralitet.

Domäne Wachau Riesling Smaragd Kellerberg
SB# 91177, Pris 179:-
Friska inslag av mineralitet och citrus och fruktiga toner av honungsmelon, äpplen, tropiska gula frukter samt limefrukt i avslutet.

Mosel skörd på branta sluttningar
Mosel skörd på branta sluttningar
Fredrik Schelin

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin är vinskribenten, författaren och champagnekännaren som ligger bakom böckerna ”Champagne 49 miljoner bubblor i en flaska” samt "CHAMPAGNE och andra bubblor".

Läs mer om Fredrik