- Fredrik Schelin
Prestige Cava – lysande bubblor
Prestige Cava – lysande bubblor
Prestige Cava - lysande bubblor
Cava är till volym räknat världens mest exporterade mousserande vin. Cava tillverkas likt Champagne enligt traditionell metod med en andra jäsning på flaska, men till skillnad från Champagne så behöver inte Cava komma från ett specifikt distrikt.
Cava har genom åren rönt stora framgångar på den svenska marknaden. På senare tid har man tyvärr fått vika sig för den växande prosecco-trenden. Som tur är har vi ett relativt fint utbud av prestigecava i beställningssortimentet, dessa härliga bubblor vill vi tipsa om.
Här kommer några tips på prestige Cava.
Reserva de la Familia Juvé y Camps 2013
SB# 77600, Pris 155:-
En komplex Cava med jordiga, svenska sommaräpplen, rostade pinjenötter, viss tropisk frukt och tydlig citrus i avslutet.
AA Opus Evolution Gran Reserva Brut Nature 2010
SB# 77769, Pris 319:-
Vinet uppvisar en härligt mjuk mousse med en begynnande mognadsdoft.
Toner av vit och gul tropisk frukt varvas med citrus, mineraler, äpplen och florala inslag.
I det långa avslutet hittar jag även en del röda bärtoner och mjukt rostade mandlar som behagligt avslutar vinet.
Avinyó Blanc de Noirs Cava Brut Nature Reserva
SB# 77509, Pris 184:-
Ett vin med friskt rödfruktigt inslag. Spännande nog finner jag även toner av vita frukter och röda solvarma mogna äpplen, blodcitrus samt viss mjuk nötighet.
Codorníu Reina Maria Cristina 2014
SB# 77594, Pris 159:-
Ett friskt vin med fruktigt inslag av röda frukter och bär, viss begynnande mognad, rostat bröd, röda äpplen samt krispig blodcitrus. Vinet har ett långt avslut.
År 1872 skapade Joseph Raventós i Fatjó det första mousserande vinet av högre kvalitet från Spanien enligt den metod han lärt sig under sina resor i Champagne.
Cava måste minst uppfylla följande regler för att få kallas Cava.
•Vinet måste produceras av minst en av de tillåtna druvorna:
macabeo, xarel-lo, parellada, chardonnay, malvoisie, trepat, grenache, monastrell eller pinot noir.
•Druvorna ska odlas i ett så kallat DO (Denominacion de Origen), det finns ca 160 DO-kommuner utspridda över hela Spanien.
•Cava måste vara producerat enligt traditionella metoden och ligga på sin jästfällning i minimum nio månader.
•Vinet måste hålla en alkoholhalt mellan 10,8–12,8 volymprocent.
Fredrik Schelin
Fredrik Schelin är vinskribenten, författaren och champagnekännaren som ligger bakom böckerna ”Champagne 49 miljoner bubblor i en flaska” samt "CHAMPAGNE och andra bubblor".
Läs mer om Fredrik