- Hem /
- skribenter /
- Fredrik Schelin /
Polen det prisvärda alternativet
Polen det prisvärda alternativet

Polen det prisvärda alternativet
Första gången jag var i Polen var när jag och en kompis bilade igenom hela östblocket.
Vi hamnade i Warszawa och avnjöt den härliga gamla staden fylld med historia, bra restauranger och trevligt bemötande.
Det som redan då gjorde ett stort intryck var att vilken restaurang man än gick in på så var det löjligt billigt. Det var som att man inte kunde göra av med pengar, och ärligt talat hur ofta har man den känslan efter att ha varit en hel kväll på restaurang och beställt allt man önskar?
Något år senare så tog jag med familjen till Warszawa, vi bodde på ett av stadens äldsta och finaste hotell som också huseras av en stjärnkrog.
Jag kommer ihåg mina tankar “det här kommer kosta en stadig slant”, min far fyllde år så strunt i det vi kör all in!
Men åter igen var det nästan en chock när notan kom in, men åt det positiva hållet oförskämt billigt!
Det var av denna anledning som jag började ta med mitt herr-gäng till Polen.
Första resan åkte vi till Warszawa, och här lyckades vi få in flyg, transfer, egen limo, lyxhotell med frukost och spa i 3 nätter för bara 2000:- per person.
Vi besökte flera riktigt bra restauranger och även här så gick det knappt att göra av med pengar.
Resa två gick till Gdansk och åter samma sak hela paketet för under 2000:- per person.
Gdansk har mycket att erbjuda, en vacker stad med många gamla byggnader och intressant historia och många väldigt bra restauranger.
Det finns ännu en intressant vinkel till ett besök i Gdansk och Warszawa, det är alla micro-bryggerier man kan besöka. Nästan i varje hotell, restaurang och öl-café har man sitt egna micro-bryggeri.
Det är väldigt trevligt att gå runt på dessa ställen och prata med de olika bryggmästarna och att prova deras olika ölsorter.
Oftast erbjuder man även anpassad mat, och igen till nästan inga pengar alls!
Ja ni förstår vart jag vill komma!
Polen är ett otroligt intressant resmål, nära Sverige, väldigt bra mat, trevliga människor, en otroligt intressant historia och som sagt till väldigt låga priser.

När vi nu denna gång provade att åka över med Stena Line hade vi bilen med oss, och målet var en natt i Sopot.
Stena Line rekommenderar gärna Sheraton i Sopot, så det blev målet för oss.
Vi åkte av båten lördag morgon och ställde in vår gps på Sopot, även om det inte behövs för det är väl skyltat hela vägen fram.
Det tog oss i lugn takt ca en halvtimma så var vi framme vid Sheraton i Sopot, hotellet ligger mitt på stranden åt ena hållet och mitt vid stora torget åt andra.
Våra rum var klara och efter någon timmes vila tog vi en strandpromenad för att prova av en lokal fiskrestaurang vid namn Bar Przystàn.
Precis på stranden ligger denna lokala lilla pärla, vi åt en rödbetssoppa fylld med polska minipiroger och sedan så delade vi på en smörstekt fisk som var fantastiskt god.
Till detta avnjöts en välbalanserad Polsk öl med en fantastisk havsutsikt.

Efter denna lilla utflykt så mötte vi upp Sheratons general manager Iva Trifonov för en rundvisning.
Här måste jag säga att Sheraton Sopot som är ett första klass hotell verkligen har lyckats med att göra stämningen hemtrevlig. Det är inte ofta som man kommer in i lobbyn på ett stort hotell och känner sig som hemma.
Men här gör man det, vi hängde en del i lobbyns bar och framför den öppna spisen bara av den anledningen.
Iva visade oss runt och berättade om hur man i Sopot tidigare rev ner nästan alla byggnader och byggde upp staden på nytt, så även stora delar av hotellet. Men man har återskapat den gamla byggnaden som var där tidigare för att behålla känslan.
Framför hotellet ligger den berömda piren som sträcker sig rakt ut i havet, ett fantastiskt promenadstråk som är väldigt populärt.

Man har flera restauranger inne på hotellet och deras asiatiska restaurang är väl värt ett besök.
Vi blev inbjudna att smaka av deras meny och per förfrågan så gav vi köket fria händer att visa upp sin meny.
Det tog man på allvar och snart så kom det in maträtt efter maträtt, den ena bättre än den andra.
Vi blev otroligt imponerade av vilken hög kvalitet restaurangen har, och framförallt att man lyckas så bra lyfta fram respektive asiatiskt köks egenskaper och smaker.
Måltiden matchades med viner ifrån vinlistan och avslutades med kaffe och avec.
Värt att nämnas är också att restaurangen har Sopot´s bästa läge och utsikt, mitt på stranden framför piren.

Efter måltiden så gick vi ner till hotellets vinbar där man även har en cigarr lounge, här spenderade vi resten av dagen med att prova av utbudet.
Vi smakade på plats även av en ost och chark bricka som också den var väldigt bra.
Kanske hade man som vinnörd önskat en del roligare viner på glas när nu ändå tillfället gavs. Men de vi provade av höll väldigt hög kvalitet, här blir man inte besviken.
Efter frukost så provade vi på hotellets spa-avdelning som är vida berömd.
I Polen var kurorter vanliga redan på 1800-talet sedan en läkare ur Napoleons armé lät uppföra ett antal badhus och spa-anläggningar. Arvet lever i högsta grad vidare och i Polen får du dubbelt så mycket spa för pengarna jämfört med i Sverige.

Nu var det dags för lunch, och efter ett insider-tips från vår senaste resa till Gdansk så tog vi en taxi till en polsk restaurang vid namn Karczma Polska Zagroda.
Förra gången vi var här med herr-gänget så beställde vi in deras farmers feast som är kyckling, kött och korv i alla dess former. Polsk husmanskost när den är som bäst och serverad med surkål, späckat mos, bröd med lardo osv.
Detta sköljdes ner med några vändor öl, några flaskor riesling, ett par av husets snaps, kaffe och lite annat.
Slutnotan: 300 svenska per person!!!
Åter igen hur billigt som helst.
Så har du inte besökt Polen så tycker jag att du nu ska börja planera ditt besök redan nu.
Att åka med Stena Line och ta bilen med sig för att besöka Sopot är ett bra insider-tips.
Du kommer inte bli besviken.
// Vid pennan Fredrik Schelin och bakom kameran Raphael Cameron
