Svenska flaggan
ostronets dag
Skriven av Fredrik Schelin

Ostronets dag

Ostronets dag infaller alltid den första lördagen i september. Vad passar bättre till ostron än Champagne!

Ostronets dag

ostronets dag Fredrik SchelinDu som inte har stor erfarenhet av ostron får nedan några enkla tips och råd om hur man hanterar och äter ostron. Det viktigaste tipset är ju färskare desto godare! De flesta ostron som äts i Sverige är importerade – främst från Frankrike. Det vanligaste sättet att äta dem är som naturella och nyöppnade. Men ostronen kan även gratineras och ingå i såser och sushirätter samt inte minst grillas. Ostron är fyllda med nyttigheter som proteiner, mineraler och vitaminer.

Fransmännen äter i genomsnitt trettio ostron per invånare och år. Den totala produktionen av ostron i Frankrike beräknas till 150 000 ton årligen.
Från lägsta till högsta kvalitetsindex är ostronens namn:
Huîtres de claires
Fines de claires
Spéciales de claires
Fines de Claires Vertes
Pousse en Claire

Ostron är samlingsnamnet på olika typer av mollusker eller blötdjur. Ostronet är släkt med musslor. Det lever på hårt underlag i grunt, salt och rent vatten. Skalet består av kalk. Innanför skalet finns en mjuk kropp. Ostronet livnär sig på plankton som det filtrerar från vatten genom sina gälar. Ostronet byter kön flera gånger under sin livstid och kan bli över trettio år gammalt. Ostronpremiären infaller alltid första lördagen i september.

Ostronets dag – Ostronskola

Köpa ostron.

Kolla att de lever!
De skall vara stängda. Transportera dem ordentligt kylda. De skall ligga med kupiga sidan neråt så att vätskan ligger i botten.

Öppna ostron – gör så här för bästa resultat.
Använd en liten kraftig kniv. Håll ostronet i en handduk. Rikta kniven utåt. Djupa ostron öppnas från sidan där muskeln sitter. För in kniven i muskelfästet, när det börjar öppna sig kör du hela kniven rakt in. Vicka kniven tills fästet släpper. Platta ostron öppnas i gångjärnet.

Servera ostron.
Håll ostronen riktigt kalla på en isbädd gärna dekorerad med lime eller citronklyftor. Ostron ska öppnas så sent som möjligt, strax före servering.

Bild från DinVinGuide
Många anser att champagne är den perfekta följeslagaren till ostron, så även jag.

Diebolt-Vallois Prestige Brut

Nr 7723. Pris 429 kr
Vacker och inbjudande, och inte bara flaskans design utan även insidan. Perfekt till examensfesten med sin fina mineralitet och generösa frukt. Tydligt äpplig med fylliga citrusfrukter och lång härligt svalkande mineralitet. Ett favoritvin med friskhet och finess, det perfekta valet till friska ostron.

Charles Heidsieck Brut Réserve

Nr 77522. Pris 499 kr
Charles Heidsieck är en generös champagne med en härlig brödig och fylllig stil. Frisk smak med fruktiga inslag och begynnande mog­nad. Ett stort vin som klarar kraftfulla maträtter på ett galant sätt, varför inte gratinerade ostron!

Beaumont des Crayères Grand Rosé

Nr 50957. Pris 259 kr
Systembolagets kanske mest prisvärda roséchampagne nu i uppdaterad skrud med klädsamt lägre dosage. Elegant och inbjudande med en mjuk mousse och behagligt munfyllande textur, frukten är rödäpplig med bäriga inslag och i avslutet finns syra i form av citrusfrukter följt av mineralitet. Vinet är gott, okomplicerat och tro det eller ej rosé och ostron är en oväntat bra matchning!

Henriot Millésimé Brut 2012

Nr 77710. Pris 679 kr
En bejublad och god årgång från Champagne Henriot. Årgång 2012 är drickbar redan nu. Tillgänglig, god och generös. I smaken finns nötter, choklad, rostat bröd, solvarma gula äpplen, mjuka kritiga mineraler samt grapefrukt. Ostron, ja tack!

Bild från Dinvinguide Bild från Dinvinguide Bild från Dinvinguide Bild från Dinvinguide

Bild från DinVinGuide

Ostronets dag

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin är vinskribenten, författaren och champagnekännaren som ligger bakom böckerna ”Champagne 49 miljoner bubblor i en flaska” samt "CHAMPAGNE och andra bubblor".

Läs mer om Fredrik

Läs mer