Svenska flaggan
Mousserande vin till festen
Skriven av Fredrik Schelin

Mousserande vin till festen

Mousserande vin till festen. Det finns inte mycket som slår lite lyxiga bubblor i glaset när det är dags för examensfesten.

Mousserande vin görs i stort sett i alla vinproducerande länder. Allt från billigt, till exklusivt. Allt från champagnemetoden (med en andra jäsning på flaska) till den mer enkla kolsyremetoden.

I vilket fall är det trevligt när det bubblar i glasen. Bubblor står för firande, för fest, för glädje. De behöver inte heller kosta en förmögenhet. Under ett examensfirande bjuds det gärna på plock- och eller buffémat. Vad passar då extra bra till denna mat? Buffématen består ofta till stor del av olika smaker där man behöver något uppfriskande mellan rätterna. Nämligen ett mousserande vin. Det passar inte bara bra att fira med utan även till maten. Moussen och syran i vinet bryter igenom maten och friskar upp paletten mellan tuggorna. Jag har skrivit det förr och jag skriver det igen – jag dricker hellre riktigt bra mousserande vin som cava och metodo classico än halvdan och alldeles för högt prissatt champagne. Mina tips är därför utvalda för att de smakar riktigt gott och för att de finns tillgängliga via vårt monopol. Dags att poppa, skåla och blicka framåt. Det doftar fest!

Här kommer tipsen på bubblorna som släcker törsten vid examensbjudningen.

Crémant - allt som bubblar i Frankrike är inte champagne

Clotilde Davenne Brut Extra Crémant de Bourgogne

Nr 7725. Pris 150 kr
Hög syra, hög sälta och högar med citrusfrukter! Sprakade och sprudlande bubblor fyllda med en fin nötig ton, nybakad croissant och gröna äpplen. Clotildes Crémant är en klass för sig.

Langlois Crémant de Loire Brut

Nr 7404. Pris 154 kr
Mäktiga mineraler, uppfriskande syror och lätt rökiga och strama smaker av citrus och nötter. Langlois Crémant är alltid lika välgjord och pålitlig. Njut den till ostron, skagenröra och varför inte en smarrig lobster roll.

Bild från Dinvinguide Bild från Dinvinguide

Prestige Prosecco

Bisol Jeio Organic Brut

Bild från DinvinguideNr 77902. Pris 149 kr
Imponerande med fina mjuka bubblor, läskande frukt, stor energi och frestande toner av lime, citron, sälta, rökiga mineraler och fläder.
Bravisssimo Bisol!

Spaniens stolthet - Cava

Cava Stars Organic 2020

Bild från DinvinguideNr 72601. Pris 115 kr
Pigg och krämig cava med härliga mjuka bubblor.
I smaken frestas man med smaker av aprikos, citrus, kaksmulor och mineraler.
Passar perfekt till smörrebröd och plockmat eller som svalkande aperitif.

Äkta vara från Champagne

Beaumont des Crayères Grand Rosé

Nr 50957. Pris 239 kr
Systembolagets kanske mest prisvärda roséchampagne nu i uppdaterad skrud med klädsamt lägre dosage. Elegant och inbjudande med en mjuk mousse och behagligt munfyllande textur, frukten är rödäpplig med bäriga inslag och i avslutet finns syra i form av citrusfrukter följt av mineralitet. Vinet är gott och okomplicerat.

Charles Heidsieck Brut Réserve

Nr 77522. Pris 489 kr
Charles Heidsieck är en generös champagne med en härlig brödig och fylllig stil. Frisk smak med fruktiga inslag och begynnande mog­nad. Ett stort vin som klarar kraftfulla maträtter på ett galant sätt.

Diebolt-Vallois Prestige Brut

Nr 7723. Pris 419 kr
Vacker och inbjudande, och inte bara flaskans design utan även insidan. Perfekt till examensfesten med sin fina mineralitet och generösa frukt. Tydligt äpplig med fylliga citrusfrukter och lång härligt svalkande mineralitet. Ett favoritvin med friskhet och finess.

Henriot Millésimé Brut 2012

Nr 77710. Pris 649 kr
En bejublad och god årgång från Champagne Henriot. Årgång 2012 är drickbar redan nu. Tillgänglig, god och generös. I smaken finns nötter, choklad, rostat bröd, solvarma gula äpplen, mjuka kritiga mineraler samt grapefrukt.

Bild från Dinvinguide Bild från Dinvinguide Bild från Dinvinguide Bild från Dinvinguide

Bild från DinVinGuide

Mousserande vin till festen

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin är vinskribenten, författaren och champagnekännaren som ligger bakom böckerna ”Champagne 49 miljoner bubblor i en flaska” samt "CHAMPAGNE och andra bubblor".

Läs mer om Fredrik

Läs mer