Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Mousserande riesling – en sekt
Skriven av Fredrik Schelin

Mousserande riesling – en sekt

Då månadens tema på DinVinguide.se är riesling tänkte jag passa på att berätta lite om sekt. Och då pratar vi inte om en religös sekt, även om upplevelsen ibland kan vara religöst bra, utan det mousserande vinet sekt.

Sekt är ett mousserande vin med ursprung i Tyskland eller Österrike.

Sekt framställs antingen enligt methode traditionelle, samma metod som man framställer Champagne, dvs en andra jäsning på flaska.
Eller så producerar man sina bubblor enligt tankmetoden, och då jäser man vinet en andra gång på ståltank.

Historiskt har mycket sekt producerats helt eller delvis på importerade druvor och har framställts i sk. sektfabriker (Sektkellerien) snarare än av enskilda vinodlare.

Som tur är har man under senare år frångått trenden, numera finns det många odlare som stolt producerar sin egen högkvalitativa sekt.

I Tyskland konsumerar man mest mousserande vin per capita i världen.

Indelning i Tyskland

tyska vinlagstiftningen:
Deutscher Sekt
Här måste 100% av druvorna komma från Tyskland.

Region Sekt exempelvis Rhein-Mosel
Här måste 100% av druvorna komma från angiven region.

Sekt b.A. (besondrer Anbaugebiete)
är ett mousserande vin som är producerat i en av de 13 kvalitetsvinregioner (exempelvis Mosel, Rheingau) som också används för stilla kvalitetsviner. Regionen måste anges. För Sekt b.A. krävs en högre druvmognad än enklare Sekt.

-Crémant är en tillåten tilläggsbeteckning för flaskjäst Sekt b.A. som uppfyller vissa villkor, bland annat minst nio månaders lagring på jästfällningen.

-Winzersekt är en tillåten tilläggsbeteckning för flaskjäst Sekt b.A. som till 100% är framställd på tillverkarens egna druvor.

Indelning i Österrike

Sekt används i Österrike som en beteckning för ett mousserande vin som uppfyller kraven för ett österrikiskt Qualitätswein.

Hauersekt
är en beteckning för mousserande vin från en viss vinregion, som till 100% är framställd på tillverkarens egna druvor.

Bild från DinVinGuide

Familjen Menger-Krug har producerat vin sedan 1758, och på de två egendomarna Motzenbäcker (Pfalz) och Krug’cher Hof (Rheinhessen) producerar man vin med biodynamiska förtecken.

Man skördar druvorna sent för att uppnå druvmognad. Man undviker malolaktisk jäsning av vinet för att behålla fruktens friskhet.
I källarna låter man sedan vinet vila 24 månader på jäst under andra jäsningen.

Méthode Rurale Brut Riesling
SB# 77456, Pris 299:-
Ett friskt vin med mjuk mousse och krispig citrus följt av lång smak med inslag av gula och gröna frukter, mineralitet och härligt riesling-typiska inslag.

Importör Terrificwines

Weingut Künstler

RHEINGAU

Sekt Riesling brut 2012

importör Nigab

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin är vinskribenten, författaren och champagnekännaren som ligger bakom böckerna ”Champagne 49 miljoner bubblor i en flaska” samt "CHAMPAGNE och andra bubblor".

Läs mer om Fredrik