Svenska flaggan
Lätt PET vin i plastflaska
Skriven av Fredrik Schelin

Lätt PET vin i plastflaska

Lätt PET vin i plastflaska. PET-flaskan för vin blir allt vanligare. Den är energisnål att framställa, lättare än en glasflaska att transportera och att bära hem från monopolet.

Lätt PET vin i plastflaska

Praktisk för dig som vill njuta av vin på tex båten. En flaska som väger mindre och tar mindre plats än glas. PETflaskan går inte heller sönder när det kränger till på båten och flaskan går i durken. Ännu har den dock inte helt funnit vägen till svenskarnas hem. Men som det sägs, sakta men säkert så ändras det. 2018 stod PET för 1,8 procent av den totala försäljningen och 2022 hade det ökat till 2,3 procent. Det kanske inte säger så mycket men under 2022 sålde monopolet 6,3 miljoner PETflaskor vin.

Men plast kan det verkligen vara ett bättre miljöval tänker du säkert. Och hur påverkas vinet när det förvaras i plast? En glasflaska släpper ut 762 gram av CO2e medan en PET-flaska endast släpper ut 253 gram av CO2e. Koldioxidutsläppet på en PET-flaska är med andra ord ungefär en tredjedel mot en vanlig glasflaska.

Vinets hållbarhet i plastflaska är betydligt bättre än du kan tro. Vinet ska hålla minst ett år efter tappning, det är dubbelt upp mot exempelvis en box. Men så länge som 98 procent av allt vin som säljs konsumeras inom 24 timmar så detta spelar kanske inte någon stor roll.

Nej flaskan kanske inte är så snygg, kan faktiskt ibland även se ganska billig ut. Men innehållet i de jag provat är ofta väldigt bra. Och det är väl insidan som räknas, eller hur? I utbudet på monopolet blir PETflaskorna vanligare för varje utvärderingsperiod.

Söker du idag så hittar du 127 olika viner på PET. Här nedan är mina utvalda vin i PET!

Mooi by Org de Rac Sauvignon Blanc, 2022

Nr 2892. Pris 101 kr
Hållbart ekologiskt vin från Sydafrika på druvan sauvignon blanc som överraskar med generös pigg frisk doft. Smaken bjuder på gul tropisk frukt, smörat rostbröd och krusbärsmarmelad.

Pava Garnacha Tintorera, 2021

Nr 26258. Pris 94 kr
En rustik spanjor som bjuder upp till tango med fyllig generös frukt och mjuka tanniner. Ta en pava och skruva upp till fredagsmyset med kallskuren spansk chorizo och vällagrad manchego.

CHILL OUT Malbec Organic, 2021

Nr 6146. Pris 79 kr
Friskt och örtigt från Argentina, på landets viktiga druva malbec. I glaset hittas jordgubbar mixade med hallon och plommon. Mustigt och välgjort med en sympatisk prislapp. Perfekt till sommarens grillade kött, gärna med salsan chimichurri i den pålitliga serien Chill Out.

Candidato Ecologico Tempranillo, 2021

Nr 22335. Pris 75 kr
Rättfram och hederlig PET fylld med röda syrliga bär, tobak, torkade örter och spänstiga syror. Hållbart och habilt val till det mesta i grillväg.

Bild från Dinvinguide Bild från Dinvinguide Bild från Dinvinguide Bild från Dinvinguide

Bild från DinVinGuide

Lätt PET vin i plastflaska

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin är vinskribenten, författaren och champagnekännaren som ligger bakom böckerna ”Champagne 49 miljoner bubblor i en flaska” samt "CHAMPAGNE och andra bubblor".

Läs mer om Fredrik

Läs mer