Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Lagra vanligt vin!
Skriven av Fredrik Schelin

Lagra vanligt vin!

Ska du lagra viner? Svaret är otvetydigt, ja! Ofta sägs det att ett vin vinner på lagring. Men kan alla viner lagras? – Nja riktigt så enkelt är det inte. Exempelvis kan unga friska viner som är lite enklare tappa sin friskhet med lagring. De är helt enkelt inte gjorda för att lagras.

Hur ska man då kunna veta? – Jo, oftast är det lite dyrare viner som är skapta för lagring, men inte alltid. Även billigare vin kan bli avsevärt bättre med lagring. Vissa druvor och vindistrikts viner är mer lämpade än andra att lägga ner i källaren. Vinmakningen i distriktet har oftast en historia av att lagras före konsumtion.

Säkrast är att fråga någon som vet. Personalen på Systembolaget brukar ofta ha koll. I dessa tider kan även Google vara en bra källa. Bästa källan är egentligen vinmakaren själv, men det är inte alltid så lätt att få tag i hen.

Hur ska du lagra ditt vin?
En jordkällare med temperatur om 12 grader eller ett vinlagringsskåp är de perfekta förutsättningarna. Nu har väl de flesta inte tillgång till en jordkällare men exempelvis ett skafferi eller en sval garderob fungerar lika bra.
De viktigaste parametrarna är att det ska vara någorlunda konstant temperatur. Helst runt 12 grader men 17 funkar också om det är konstant. Temperaturvariation får inte gå upp och ned alltför mycket. Mörkt ska det vara då solljus bryter ner tanniner. Flaskorna ska ligga helt stilla då vibrationer gör att vinet bryts ned. Flaskan ska vara liggandes så att inte korken torkar.

Något som kanske överraskar er läsare är att champagne vinner mycket på att lagras några år. Detta gäller även de lite billigare typerna så det är inte bara exklusiv prestigechampagne som blir bättre med lagring

Om du vill du lagra vin så kommer några tips här:

-Lagra i huvudsak röda viner, visst finns det vita viner som tål lagring och bara blir bättre.Men i huvudsak är det röda viner som klarar lagring på ett positivt sätt. Men det finns undantag för denna regel om röda viner. Exempelvis en riesling med kvalitet eller en trevlig Chablis vinner en hel del på att sparas några år i din källare.

-Samla på viner du själv gillar, smaka dig fram.
Det är ingen idé att samla på vin för andras smak (undantaget om det är en ren investering, men våra tips är inga sk. investeringsviner)

-Köp alltid flera flaskor av samma sort, helst en låda av samma vin.
Man vill kunna öppna och följa sitt vin under lagringen för att se hur det utvecklas.

-Köp fler årgångar av samma vin för att se hur det varierar sig mellan de olika årgångarna.

-Köp viner från alla prisklasser, fastna inte bara i ett segment.

-Samla information, googla vad andra tycker om dina viner när de har öppnat och provat dem, och läs på vad experter tror är det bästa tillfället att öppna dina viner.

Lagringsvin som inte kostar skjortan!

Palmer Blanc de Blancs 2015 magnum

Palmer & Co Blanc de Blancs Brut, 2015Nr 7553. Pris 894 kr

All champagne går att lagra, och magnum är den perfekta storleken att lagra. Denna inte bara kan lagras utan bör lagras. Varför inte köpa en låda och följa vinets utveckling. Tydlig grapefrukt, stram syra. Vinet har en härlig mineralitet och grön frukt och ett långt avslut. Prisvärd vintage champagne. Magnumflaskan är perfekt för lagring några år.

Taittinger Brut Réserve

Taittinger Brut RéserveNr 7422. Pris 439 kr

Härligt frisk och extremt prisvärd champagne i en vacker ljusgul färg. Vinet har inslag av citrusfrukter, mineraler och gröna äpplen. Många tror att vanlig icke årgångsmärkt champagne inte kan lagras. Men så fel de har. Att lagra en vanlig Taittinger ett par år ger dig en fin belöning i glaset. Jag har haft stora upplevelser av ”vanliga” champagneviner som lagrats ett antal år. Komplexiteten utvecklas och vinerna får ett annat djup i aromerna av lagring.

Vissa vita viner vinner även på lagring några år

Domäne Wachau Riesling Selection 2020

Domäne Wachau Riesling Selection, 2020Nr 4318. Pris 115 kr

Ta en riesling från Österrike du kommer inte ångra dig. Det är en uppfriskande riesling med skyhög syra, mineraler i mängder, krispig citrus och ett friskt avslut.. Kvalitet utan att kosta för mycket. Belöningen efter ett par års lagring är mjukare och mognare fruktighet. Österrikarna dricker vinerna bums men jag gillar när de får lite mer komplexitet men lagra inte för länge så det friska i vinet försvinner helt.

Chablis Clotilde Davenne 2019

Chablis Clotilde Davenne, 2019Nr 6307. Pris 175 kr

Clotilde är en av Chablis mest habila producenter med sina charmiga typiska chablisviner. Så friskt, rent och energiskt som få. Finstämda syror varvas med mineraler, citron, rökig sälta och ett stort rop efter mat. Ett år eller tre i källaren gör mums för detta vin. Lite lagrad chablis till osten efter varmrätten sitter som en smäck, tro mig.

Château Plantier Rose Cru Bourgeois 2017

Château Plantier Rose Cru Bourgeois, 2017Nr 3626. Pris 129 kr (375ml)

Halvflaska, kan man lagra den storleken? Vanligtvis skulle jag säga tveksamt om det inte är enstaka år. Den lilla mängden vin i utbyte med luftspalten inne i flaskan gör att vinet mognar fortare på halv storlek. Men i det här fallet mår vinet väldigt bra av att lagras ett par år. St Estèphe med mörk färg och fin kraft. Vi ligger långt ut på halvön och har sol och koncentration i druvan. Djup doft à la Bordeaux, ingen tvekan här, men i en mer modern tappning. Utsökt vin för sitt pris, med massor av frukt men ändå inte syltigt. Markerade tanniner som sig bör. Ett kul vin med fyndkänsla, som kan lagras i flera år.

Black Stallion Napa Valley Cabernet Sauvignon 2018

Black Stallion Napa Valley Cabernet Sauvignon, 2018Nr 6207. Pris 239 kr

Ett vin med både kraft, solmogen värme och charm. Precis som man vill ha sin Napa cabb! Gott i glaset nu men ännu godare om 10 år. Fullt med svarta vinbär, plommon, mineralsälta och gröna örter. Råkar du köpa en flaska eller sex för många, så gör det inget vinet kan glömmas bort i flera år i vinkällaren. Napa behöver inte kosta en förmögenhet heller.

La Vignée Bourgogne Rouge Bouchard Père et Fils 2018

La Vignée Bourgogne Rouge Bouchard Père et Fils, 2018Nr 5421. Pris 150 kr

Varför inte prova en klassiker från en klassisk vinfirma. Det är ett finfint rött från Bourgogne som även det vinner på lagring. Vinet har en fin karaktär av körsbär, lingon, tranbär, viol och friska plommon i glaset. Trots att årgång 2018 redan är öppen och drickvänlig så utvecklas vinet på ytterligare lagring. Vinet är tillgängligt idag men får mer karaktär efter ett par år i källaren.

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin är vinskribenten, författaren och champagnekännaren som ligger bakom böckerna ”Champagne 49 miljoner bubblor i en flaska” samt "CHAMPAGNE och andra bubblor".

Läs mer om Fredrik

Läs mer