Svenska flaggan
Krug - Kungen av Champagne - DinVinguide
Skriven av Fredrik Schelin

Krug – Kungen av Champagne

Det finns champagne, och sedan finns det Krug.
Det är så man säger på vinhuset och jag kan inte annat än instämma. Vid ett besök hos Krug kläckte en kollega uttrycket ”Perfektion in Absurdum” och ett par kända matprofiler konstaterade, efter att jag bjudit på Krug Vintage: ”Fredrik, du har Krugifierat oss”. Så starkt är intrycket av detta fantastiska, nästintill löjligt perfekta vin.
2013 förlorade branschen vinmakaren och ikonen Henri Krug. En passionerad och uppskattad visionär som bar på den unika legenden om Krug champagne och som anammade Krug’s filosofi hela sin livstid.

Henri Krug
Henri Krug

Den 7 mars 2013 miste champagnevärlden en av sina mest framstående företrädare, Henri Krug. Som den femte generationen till grundaren Joseph Krug satte Henri Krug sin prägel på historien om champagnehuset Krug. Efter sin avslutade civilekonomutbildning och militärtjänstgöring föreslog fadern Paul att han skulle gå med i familjeföretaget, vilket så skedde den15 september 1962.
Tre år senare gifte sig Henri med Odile Burkard, paret fick fem barn och sonen Olivier började arbeta vid sin fars sida september 1989.

När Henri kom till champagnehuset blev han snabbt känd för att involvera sig i produktionen på detaljnivå och fick tidigt ett stort intresse för såväl odlingen på vingården som relationen till arbetarna. Med passion och energi utvecklade Henri och hans far en utpräglad talang för provsmakning och blending.

År 1977, efter att Henris far hade gått i pension, tog Henri över för att bli maestro av den vackraste av cuvéer de senaste decennierna. Rigorös entusiasm och kompetens var hans guide till att bevara kvaliteten på den myriad av detaljer som ligger till grund för den fantastiska champagnen som kallas Krug. I Henri´s vinodlingsarbete, precis som i hans sätt att övervaka mognaden på vinerna, försäkrade han en ständig dialog mellan tradition och innovation.

Som ordförande i Krug, mellan 1977-2002, skapade Henri och brodern Rémi en enastående duo, som var unik i Champagne. De två männen arbetade tillsammans för att avgöra den väg Krug skulle följa för att säkerställa dess påverkan på världen. Deras mycket olika personligheter gjorde bröderna till en perfekt match för varandra. Medan Rémi skötte försäljning, marknadsföring och kommunikation runtom i världen för att erövra flera marknader, tog Henri ytterst försiktigt och naturnära ett självklart ansvar över vingårdar, källare och blending. Henri tog också med stor glädje emot besökare till gården för att få dem att upptäcka husets älskade champagner. Bröderna såg till att den diskreta familjens vinhus satte sitt outplånliga märke på framtiden.

Tillsammans med sin far Paul förstod de tidigt att huset Krug inte skulle fullgöra sina drömmar genom att stå ensamma. De gick samman med familjen Remy Martin, som hjälpte dem att distribuera Krug Champagne över Atlanten och de förvärvade även vingårdar i aÿ och i le Mesnil sur Oger.

Den konstanta strävan, efter att gå ännu längre i skapandet av sin champagne, bidrog till att påskynda utvecklingen av Krug. Tillsammans med brodern Rémi skapades Krug Rosé, Krug Clos du Mesnil och Krug Clos d’Ambonnay.

Henri var en stor visionär och i början av 1990 började han fundera på vilka som skulle ta över 15 år senare. Han kallade in sin son Olivier och sände ut honom att så frön i en ny stor marknad, nämligen Japan som skulle komma att bli nummer ett bland destinationerna för Krug champagne inom mindre än 20 år. Han rekryterade dessutom Eric Lebel, nuvarande Chef de Cave för Krug.

I januari 1999 var Henri den första att se fördelarna med att ansluta sig till gruppen Louis Vuitton Moët Hennessy.
Han visste att huset Krug var redo att ta ett steg till, genom hela sin karriär var Henri Krug alltid enormt respekterad till stor del på grund av sin kunskap, framåtanda och generositet. Henri investerade även kraftigt i det lokala samhället och visade särskilt engagemang för det amerikanska sjukhuset i Reims och MEDEF, en stor union av arbetsgivare i Frankrike.

Även efter att Henri avgått 2002 var han ytterst delaktig i provsmakningen när teamet blandade olika cuvéer, precis som fadern Paul varit på sin tid. Han gav aldrig ett yttrande utan uppmaning men hans åsikt var alltid tydlig, generös och ärlig. henri Krug lämnar en kär, mycket stark prägel på historien om huset och kommer att förbli i hjärtat hos alla de personer som hade turen att få träffa honom under hans livstid.

Historien om Krug
Sedan 1843 har familjen Krug stolt och med stor målmed- vetenhet producerat en unik champagne med markant särprägel. Deras champagne är en levande legend som har förts vidare i sex generationer. Krugs grundare, Johann-Joseph Krug, var en ensamvarg som lämnade en bekväm position i ett etablerat champagnehus för att slå sig fram på egen hand. Han hade en stor talang och en ambition att skapa en champagne med en smak helt olik alla andra på marknaden. Efterföljande generationer av familjen Krug har inte bara hedrat hans prestation, utan även förstärkt den med äkta stolthet och passion för sitt hantverk.

Från noggrant utvalda druvor, till födelsen av vinet i små ekfat och den intrikata processen med att ”blenda”, följt av långa år av lagring i källaren, så föds äntligen Krug champagne. Resultatet är en smak som är direkt identifierbar och ytterst oförglömlig, ett mållöst överflöd av smaker, en extraordinär kontrast av rikedom och makt, friskhet och finess. Krug är inte bara en personlig favorit bland mängder av experter och finsmakare, utan betraktas världen över som det ultimata uttrycket för den perfekta champagnen.

att upptäcka Krug är att dela denna anda, att känna passion, att uppleva något verkligt exceptionellt. Det finns champagne, och sedan finns det Krug.

Fredrik Schelins noteringar om vinerna:
Fotograf: Raphael Cameron Dinvinguide.se

Krug Grande Cuvée

Ett torrt vin med en mängd olika smaker och dofter. Lång smak med toner av brödighet, integrerat fat, rostade pinje- nötter, röda bär, härliga mogna äpplen och en balanserad ton av citrus med inslag av mineraler och krita. helt enkelt magisk! Hel 1435 kr, halv 729 kr, SB Art. nr 7494

Finns i vinbutikerna (halvflaska privatimport)

Krug Rosé

Den perfekta champagnen! Krug Rosé tar med besökaren på en resa genom lager på lager av smakupplevelser. Den fylliga eleganta smaken ger mig först en känsla av ungdomlighet och övergripande röda bär, men efter lite luft kommer mer lagrade toner och de röda tonerna går över till körsbär och blodgrape. Hel 2590 kr, halv 1250 kr, SB Art. nr 85391 Beställningssortiment (halvflaska privatimport)

Krug Vintage 1998

Vinet uppvisar just nu en fin begynnande mognad med flera lager av smaker och dofter. Precis som i Grand Cuvée finner man en brödighet, mogen citrus, integrerat fat, röda generösa bär, lättrostade pinjenötter, mogna äpplen och en utdragen ton av mineraler och krita.

1929 kr, Privatimport

Krug Vintage 2000

Vinet företer sig vara något stängt inledningsvis, men under det så skönjas olika skikt av smaker och dofter precis som man känner igen sin Krug. Lång och ljuvligt balanserad smak av lättrostat vitt bröd, integrerade fattoner, pinjenötter, röda bär, härliga mogna röda svenska äpplen och en ihållande harmonisk citruston med inslag av mineraler och krita.

1699 kr, SB Art. nr 95316 Tillfälligt Sortiment

Krug Collection 1989

Ett fint uppvägt vin med inslag av nötighet, där hasselnötter och mandlar dominerar. Det finns generösa inslag av syltade apelsinskal, honung och fylliga äppeltoner. I avslutet återkom- mer apelsin, men som en härlig syra och här infinner sig även mineralerna och kalkigheten.

4400 kr, Privatimport

Krug Clos de Mesnil 2000

Ett underbart balanserat vin med diskret mousse. Nötig doft med rostade hasselnötter, gräddkola, honung, mogen persika, lite citrus, tydlig blommighet och en del fatton med en aning vanilj. Det är en tydlig syra i smaken med främst grapefrukt och lite citrusskal, klar mineralton samt viss kryddighet. Efter- smaken är mycket lång och citrusfrisk med just grapefrukt och lite mint. Ett ungt vin som har framtiden för sig!

7125 kr, Privatimport

Krug Clos de Ambonnay 1998

Vinet har en gyllene färg med svaga inslag av violett, vilket er- inrar om sitt Pinot Noir-ursprung. Fyllig doft av plommon, ny- bakat bröd, brioche, lätt rostade hasselnötter, apelsinblomma, kanderade aprikoser och även citrusfrukter. Smaken är otroligt koncentrerad, full och djup, och påminner om höstens frukter. Det har en fantastisk fräschör och bra fyllighet, vilken förstärks av mycket fina bubblor samt en väldigt lång eftersmak.

22100 kr, Privatimport

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin är vinskribenten, författaren och champagnekännaren som ligger bakom böckerna ”Champagne 49 miljoner bubblor i en flaska” samt "CHAMPAGNE och andra bubblor".

Läs mer om Fredrik

Läs mer