Svenska flaggan
Kräftskivans bästa vinvänner
Skriven av Fredrik Schelin

Kräftskivans bästa vinvänner

En riktig kräftskiva är inte mycket att ha utan sina vänner. Vi syftar då på pajen, osten och drycken så klart!

Kräftskivans bästa vinvänner

Augusti månad är den bästa säsongen för kräftfiske och just därför håller vi våra kräftskivor under denna period. Ordet kräftskiva dök upp redan 1931 i Sverige, då i Dagens Nyheter. Man syftade helt enkelt på ”bordsskivan” som fylldes med mat och dryck – kräftorna och dess vänner helt enkelt. En kräftskiva är ju så mycket mer än bara just skaldjur. Ostarna, pajen, knäckebrödet och drycken är minst lika viktigt. Kräftorna fick till och med hjälpa till i en historisk kampanj år 1922. Sverige skulle rösta om rusdrycksförbud och nej-sidan tryckte upp affischer med kräftorna och ett välkänt citat; ”Nej! Kräftor kräfva dessa drycker!”.  Nej-sidan vann som bekant och kräftskivorna kunde fortsätta i sällskap med sin nubbe och öl.

Kräftskivans bästa vinvänner

Kräftor kräver dock inte enbart öl och snaps utan drick det du tycker är gott. För oss är varken öl eller snaps det enda valet. Vitt eller mousserande vin passar även mycket bra till de röda skaldjuren. På kräftskivan äter vi även västerbottenpaj och gott bröd med smakrika ostar. Till det tycker vi att du väljer ett mer fylligt och fetare vitt vin. Förslagsvis ett vin som har lite smöriga inslag. Ett annat självklart tips till den feta och salta maten är champagne. Champagne älskar vår svenska traditionella mat. Och vi älskar champagne, inte bara festligt utan även ett utmärkt matvin. Prova får du se, champagne står alltid på mitt bord oavsett mat och fest!

Här följer våra vintips som är kräftskivans bästa vän!

Mer champagne åt folket

Louis Roederer Collection 243

Nr 7602. Pris 499 kr
Elegant och generös instegschampagne som aldrig har varit fel. Och numera är ännu bättre. Toner av solvarma röda äpplen, rostat bröd och friska syror. Roederer visar upp sin klass i denna champagne, man har tagit sitt husvin ett snäpp upp. Bravo Roederer.

Taittinger Brut Millésimé 2015

Nr 7871. Pris 629 kr
Doften är generös och inbjudande med en begynnande mognadston. Smaken är frisk och generös fylld med solvarma äpplen, citrusfrukter och bakverk. Mineraler och syra lyfter vinets fräschör och ger utrymme för en sipp till. Gott att dricka utan extra lagring!

Laurent Perrier La Cuvée Brut

Nr 78773. Pris 449 kr
Doften är generöst inbjudande med solvarma äpplen i flera färger, bakverk, citrus och en näve gröna örter.  I munnen är vinet behagligt i texturen med en nästan smörig mjukhet. Smaken fylls med gula äpplen, grillad citrus, bakverk, grädde, mineralrika syror och gröna sköna örter.

Diebolt-Vallois Prestige Extra Brut

Nr 7723. Pris 419 kr
Vinet har en krispig framtoning som övergår mer i en krämighet efterhand som vinet mognar. Doft av rostat bröd och grapefrukt är framträdande. Fin syra och generös frukt med tydlig äpplighet, fylliga citrusfrukter och lång härligt svalkande mineralitet i smaken.  Jäsningen sker på ståltank men i den slutliga blenden använder man reservvin som lagras i ekfat.

Bild från Dinvinguide Bild från Dinvinguide Bild från Dinvinguide Bild från Dinvinguide

Picpoul de Pinet Villa Blanche 2021

Nr 2588. Pris 119 kr
Finfint vin som svalkar med grapefrukt, lime, örtkvistar och pigga mineraler i glaset. En aromatisk doft och även lite finstämd sötma. Smaken fyller vidare på de aromatiska sensationerna med en lätt fruktsötma. Skaldjur tack!

Trimbach Riesling 2019

Nr 2639. Pris 159 kr
Alsace och riesling är en klassiker sedan urminnes tider. Trimbach är i högform och är ett säkert val. Kvalitetsvin som passar de flesta tillfällen. Ett vin jag alltid har i min vinkällare. Riesling med tradition till kräftfesten

Substance Chardonnay 2019

Nr 79566. Pris 189 kr
Solmogen med balans och sans. Nötter, rökig mineral och sälta varvat med kryddiga toner och gula stenfrukter. Helgjutet till kräftskivan. Gott så det förslår!

Clotilde Davenne Bourgogne Blanc 2020

Nr 5562. Pris 135 kr
Så friskt, rent och och energiskt som få. Elektriska syror varvas med massiva mineraler, citron, rökig sälta och ett stort rop efter mat. Tänk skaldjur, fisk och västerbottenost.

Bild från Dinvinguide Bild från Dinvinguide Bild från Dinvinguide Bild från Dinvinguide

Bild från DinVinGuide

Kräftskivans bästa vinvänner

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin är vinskribenten, författaren och champagnekännaren som ligger bakom böckerna ”Champagne 49 miljoner bubblor i en flaska” samt "CHAMPAGNE och andra bubblor".

Läs mer om Fredrik

Läs mer