Svenska flaggan
Hitta bra vin för hundralappen
Skriven av Fredrik Schelin

Hitta bra vin för hundralappen

Hitta bra vin för hundralappen är inte helt lätt. Du kan trösta dig med att det finns riktigt bra viner på Bolaget som inte kostar en förmögenhet. Vi på DinVinguide.se har nosat upp fynden som du kan unna dig för omkring en hunka.

Ibland hör man gnäll över Systembolagets priser men sanningen är att priserna på vin är väldigt bra. Ofta lägre än vad samma vin kostar i sitt ursprungsland. Du kommer långt på hundra kronor, särskilt en härlig sommardag mitt i semestern. Det har blivit mycket blandade tips här på sistone. Små partier med höga priser och begränsat antal. Ljuvliga bubblor – från Champagne och även England som håller på att ta en värdig plats på bubbelhimlen. Men om du bara vill ha en god flaska vin och känner att en hundralapp och kanske en tjuga mer eller mindre räcker? Ett bättre vardagsvin som redan finns på hyllan, som funkar till hämtmaten, snabba pastan en tisdag eller bara i hängmattan.

När inflation och höjda räntor gör sig påminda i plånboken behövs lite sköna vintips runt hundralappen. Pris och kvalité går ofta hand i hand. Dyrare vin är inte nödvändigtvis bättre, men indikerar en viss kvalité och vinet måste kanske lagras då de kan vara så stora och strama. Men om vi vill ha ett lite enklare pratvin som passar den enklare sommarmaten lägger vi oss vid hundrakronorsstrecket. En hundralapp kan även det ge en bra vinupplevelse. Här kommer vintipsen för runt en hundralapp och uppåt.

Budget, fynd, prisvärt - kärt barn har många namn heter det ju!

Puy Chéri Syrah Rosé 2021

Nr 2209. Pris 79 kr
En ny glimrande årgång av en klassiker. Torr rosé med vacker laxfärg och syrliga toner av röda vinbär, rabarber, lingon, svag ton av nybakat bröd samt gråpäron och lite krämighet. Ren snygg eftersmak. Perfekt terrass och matvin som är ett prismässigt fynd.

Château Bonnet Blanc 2021

Nr 4151. Pris 95 kr
Nygammal bekantskap från Bordeaux i ny blend. Krispigt fyndvin med med fint tryck i syran. Här mixas gröna äpplen, krusbär, gråpäron, fläder och passionsfrukt på ett väldigt trivsamt sätt. Gott och fräscht för en liten vininvestering!

KWV Chardonnay 2021

Nr 7055. Pris 89 kr
Fräsching med pigg tropisk frukt, fina fattoner, svala syror och grillad citron. Utmärkt kvalitetsvin till grytan med kyckling, fajitas och gärna tacos.

Bild från Dinvinguide Bild från Dinvinguide Bild från Dinvinguide

Ken Forrester Cabernet Sauvignon 2019

Nr 2502. Pris 99 kr
Cabbigt och riktigt bra! Nya årgången från Ken Forrester står för stuns, fint bett, friska syror, ceder och läskande frukt i form av cassis och plommon. Kan sparas i några år utan problem – allt hänger på ditt tålamod!

Alamos Malbec 2020

Nr 6670. Pris 99 kr
Friskt och örtigt från Argentina, på landets viktiga druva malbec. I smaken hittar vi jordgubbar mixade med hallon och plommon. Mustigt och välgjort perfekt till mat.

Roodeberg 2020

Nr 7451. Pris 99 kr
Mustigt och friskt från Sydafrika, gjort på druvorna cabernet sauvignon, merlot och shiraz. Ett vin med bra bett och friska smaker av körsbär, plommon, kakao och örter. Jag blir varje gång överraskad över vilken kvalitet man kan skapa för pengen. Lång eftersmak med karaktär.  Passar perfekt som ett glas kontemplationsvin eller till grillat.

Q Malbec 2021

Nr 2664. Pris 89 kr
Årgången uppdaterad på denna prisbelönta saftiga och inbjudande charmör. Här bjudes vi på smaker av viol, solvarma röda bär och mjuka tanniner. Här fyller vi glaset och serverar en röd köttbit till. Mums

Bild från Dinvinguide Bild från Dinvinguide Bild från Dinvinguide Bild från Dinvinguide

Bild från DinVinGuide

Hitta bra vin för hundralappen

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin är vinskribenten, författaren och champagnekännaren som ligger bakom böckerna ”Champagne 49 miljoner bubblor i en flaska” samt "CHAMPAGNE och andra bubblor".

Läs mer om Fredrik

Läs mer