Grace tar Viking Line in i framtiden -Miljövänlig Kryssning på allvar

Grace tar Viking Line in i framtiden -Miljövänlig Kryssning på allvar

Grace tar Viking Line in i framtiden -Miljövänlig Kryssning på allvar

I vår artikelserie om resande tog vi ett återbesök med Viking Line, men inte vilket besök som helst utan ombord på det nya fartyget Grace.
Grace skiljer sig helt ifrån allt vi har sett fram tills nu på Östersjön, hon är inte bara ett fantastisk exempel på miljötänkande utan framför allt så är Grace ett riktigt kryssningsfartyg med en internationell känsla.
Detta mina vänner är framtidens kryssningsfartyg i denna kategori.

Läs våra andra artiklar här:
-Viking Line kryssning för vin-nörden
-Stena Line vägen till mat och dryckes upplevelsen
-Polen det prisvärda alternativet

Inom kort ska vi även besöka ytterligare en stor aktör i östersjön, och i höst ska vi undersöka hur smidigt det är att ta sig ner till kontinenten på detta sätt.

Det som för många kanske känns främmande är att fartyget avgår och ankommer Stockholm tidig morgon.
För mig var det helt perfekt, vi startar dagen med en härlig frukostbuffé i fartygets för med en fantastisk utsikt.
Det bjuds på ett glas cava när man kommer in i frukostmatsalen, och frukosten håller väldigt hög internationell kvalitet med allt man kan önska sig. Och en perfekt start på dagen.

På Grace har man satsat på bättre och mer rymliga hytter, det har även fördelats ut fler sviter och comfort-hytter med dubbelsäng än tidigare.
Det som också är nytt är att alla hytter har placerats ovanför vattenlinjen, det är alltså slut med de billiga “under bil däcks-hytterna”.
Min hytt ligger precis under kaptensbryggan i fören med panoramafönster och rymlig dubbelsäng.
Detta är hur man ska resa och bo när man är på sjön, hela upplägget lifestyle och get away är framtiden för östersjöns kryssningsfartyg enligt mig.
Fler och fler  söker sig iväg på mini-semestrar och detta är ett väldigt bra alternativ som get away.
Kort tid med hög kvalitet och extremt prisvärt.

Champagnebaren är ett måste, här sitter man i en trevlig miljö och kan avnjuta många olika champagner (och viner) på glas.
Personalen är väldigt kunnig och man har även en fördjupande vinlista i ipad-format där vin-nörden kan gotta in sig i varje vin-hus.

Vi träffar Roger Silfvast och Leena Holmström för en genomgång och Leena tar oss med på en rundtur runt båten.
Konferensanläggningen imponerar och man har satsat på trivsam atmosfär som kan omvandlas efter dygnets variationer med hjälp av belysningen.
Något som också imponerar är akter-loungen, utanför stora nattklubben har man byggt en stor utomhus lounge med sköna möbler och soffor med bästa “riviera-känslan”. Här kan jag tänka mig att det är fullt soliga dagar med folk som njuter av solen helt i lä med lite rosévin eller champagne.
Vi noterar också att alla delar av fartyget är specialdesignade och känslan är exklusiv och internationell.

Shoppingen är en av de bästa jag hittills har mött i detta segmentet, och bjuder på en hel del godbitar. Jag och Raphael fyller utan problem varsin vagn med vin.
Bara att jämföra med systembolaget så köper man prestige-champagner till oförskämt lågt pris.
Man har även ett samarbete med Victoria Secret som höjer varumärket en hel del.
Whiskyutbudet är imponerande och bra viner till väldigt bra priser finns att hitta.


Restaurangutbudet känns väldigt genomtänkt, jag var först lite kritisk till uppbyggnaden av köken. Efter att ha varit på Cinderella och sett deras upplägg med ett stort centralkök så kändes det lite som att gå tillbaka i utvecklingen med att ha flera kök ombord. Logistik- och restaurang-nörd som jag är så var detta en av tankarna jag hade med mig under vår rundvandring.
Men jag är övertygad, man har valt att bygga alla kök i mitten av båten ovanpå varandra med hissar som kopplar ihop planen och köken med varandra.
På så sätt behåller man centralköks-vinsterna med ett stort prep-kök längst ned.
Men den största vinsten är ändå att man frigör så mycket fönster som möjligt för passagerarna att njuta av utsikten vid.

– I samtliga restauranger på Viking Grace kommer kockarna att få en mer framträdande roll. Maträtterna tillreds med omsorg på goda råvaror för bästa resultat. Våra rätter ska vara en upplevelse. Vi gillar att överraska våra kunder, säger fartygets köksmästare Robert Salmi.

Oscar, smakfull à la carte-restaurang (här åt vi frukost och middag)
Oscar står för ”fine dine” och kulinariska höjdpunkter med ett klassiskt kök som influerats av det skandinaviska. Specialfrukost, lunch, middag, gruppmenyer och supé serveras i en varm och gemytlig miljö.

Här gäller måltider av hög professionell klass med fina råvaror, personlig service och förnämlig vinlista. Ögonen får sitt lystmäte genom den oförglömliga havs- och skärgårdsutsikten som restaurangen erbjuder.

Köket använder säsongens bästa råvaror från när och fjärran. På menyn står ett flertal färska fisk- och skaldjursrätter och inte minst kötträtter. Utöver detta finns även vegetariska alternativ.
Inredningen i Oscar är av tidlös, modern design. En öppen vinkällare, genomtänkta inredningsdetaljer och intim belysning uppfyller även den mest kräsna kundens förväntningar.

Oscar Specialfrukost är namnet på den frukost som serveras i lugn och ro innan ankomsten tillbaka till Stockholm. Priset inkluderar ett glas mousserande vin. Frukosten ingår i priset för Premium- och Suite-hytt.

Seamore, champagne- och vinbar (här provade vi igenom champagne menyn)
I loungen Seamore öppnar sig den sagolika vyn över världens vackraste skärgård. Innan middagen i Oscar avnjuts här med fördel en aperitif, en cocktail, ett glas vin eller en flaska champagne.

Seamore är en champagne- och vinbar som uppfyller internationella krav gällande sortiment och personalens kunnighet. I anslutning ligger en ”take away wine-shop” med toppviner till sannolikt världens förmånligaste priser.

Seamore har öppet så gott som hela dagen. Vill någon av Oscars gäster sitta kvar efter stängningsdags tar personalen i Seamore hand om dem.

Frank’s, modern drop in- restaurang (här åt vi lunch i Vapiano stil)
Den moderna restaurangen Frank’s serverar lunch och middag i avslappnad miljö. Genom smart belysning och finurliga inredningsdetaljer kan Frank’s förändras från en trivsam lunchrestaurang till en stilig middagsrestaurang.

Frank’s vänder sig till dem som föredrar något lätt och okomplicerat. Gästerna får ett betalkort som registrerar det man köper i restaurangen. Maten beställs huvudsakligen vid de olika köken Sallad, Pasta, Pizza, Nordic eller Steaks. Allt tillagas av färska råvaror inför gästernas ögon.
I Frank’s Bar väntar fräscha viner samt en cocktailmeny. Det finns även ett urval efterrätter, olika sorters kaffe samt dessertdrycker.

Aurora, trevlig buffetrestaurang
Fartygets största restaurang och således då den klassiska buffén, men har en trivsam atmosfär som kan omvandlas efter dygnets variationer med hjälp av belysningen. På morgonen är Aurora en ljus frukostrestaurang och på kvällen en mysig middagsrestaurang som är uppdelad i mindre utrymmen för att skapa en intimare känsla.

Sweet & Salty, café med smått och gott
S & S är ett modernt café med en tidlös och välkomnande inredning.
Caféet har sju olika avdelningar – Sallad & Sandwich, Bakery & Desserts, Take away, Husmanskost, Coffee & Hot Drinks, Läskedryck/öl/vin och Ice cream. Allt tillreds och gräddas ombord för att vara färskt. Varm mat, vars pris baseras på portionens vikt, hämtas från självbetjäningsdisk. I S & S-sortimentetet finns också exklusivare räkmackor, varma ciabattabröd med fyllning, sushi, specialkaffe samt glass och milkshake i glassbaren.
S & S har öppet så gott som hela dagen. Praktiskt från familjesynpunkt är att man därifrån kan se barnen som har kul i lekrummet intill.

Retro, gemytlig bar & dancing
Retro är Viking Graces ”vardagsrum” med hemtrevlig och retrotrendig känsla. Underhållningen i Retro anpassas dag för dag efter gästernas önskemål.

Rockmore Bar, rockig After Sea-bar
Rockmore Bar är en modern bar där inredningen går i romantisk ”rock-rustik” stil som skapar en impulsiv atmosfär.
Rockmore Bar har en mängd öl- och whiskysorter. Här går det bra att arrangera öl- och whiskyprovningar. Whiskysortimentet inkluderar rariteter som gläder även den mest krävande whiskyfantasten.
Specialöl finns på både fat och flaskor. De senare kan köpas med hem lådvis till förmånligt taxfreepris. Dessutom finns ett trendigt utbud av shots och cocktails.

Spa med makalös utsikt mot skärgården
Här hade vi chansen att prova på behandling som var mycket bra och det fantastiska VIP-rummet som ni bara måste prova.
Att sitta i en egen bubbelpool med fönster mot skärgården med ett glas champagne och färska bär är en magisk känsla.

Ångbastu och snögrotta
När gästerna stiger in i spa-avdelningen får de en handduk, badrock samt badtofflor. Badkläder går att hyra eller köpa. I den allmänna delen finns två stora jacuzzin med fantastisk utsikt över havet. Förutom flera ordinarie bastur finns också en ångbastu och en örtbastu, även de med havsutsikt. Efter bastubadet kan det vara skönt att svalka sig och då rekommenderas snögrottan där det snöar och temperaturen är två minusgrader!

Privata VIP-avdelningar kan verkligen rekommenderas
Hela Spa-avdelningen kan bokas för privat bruk utanför de ordinarie öppettiderna.
Dessutom finns två privata VIP-kabinett (för upp till fem–sex personer) med egen bastu och jacuzzi: perfekt oas för de som vill ha lite lyx i tillvaron!
Behandlingar ges även i VIP-kabinett och servering ingår.

Efter en behandling kan man koppla av i spa-avdelningens bar med ett glas champagne, vin eller fräscha smoothies. Här serveras även söta och salta tilltugg.

// Vid pennan Fredrik Schelin och bakom kameran Raphael Cameron

Fakta
*Grace drivs med flytande naturgas (Liquefied Natural Gas, LNG). Detta är det renaste fossila bränsle som finns i dag och ger stora miljövinster.
*Fartyget har en hydrodynamiskt optimerad skrovform och högeffektiv framdrivningsteknik som sparar energi.

Längd 214 + 4 m Bredd 31,8 m Fart 22 knop GT 57 000

Rutt: Stockholm – Mariehamn/Långnäs – Åbo Klassificering: Lloyds register
Flaggstat: Finland
Passagerarkapacitet: 2 800

Längdmetrar: Fraktfiler 1 275 m, personalbilarna 500 m på däck 4 samt 500 m på däck 5 Planerad leverans: 10 januari 2013

Grace tar Viking Line in i framtiden -Miljövänlig Kryssning på allvar - DinVinguide | DinVinguide.se