Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Glasets betydelse - DinVinguide
Skriven av Fredrik Schelin

Glasets betydelse

Formen på glaset har visat sig påverka dryckerna!

Alcohol pouring into highball glass with ice cubes-1736688Visste du att det gamla klassiska bourbon-glaset kom till vid förbudstiden i usa då man ville ”lufta” ur de värsta ångorna från den hembrända mäsken med hjälp av det breda, öppna glaset. likväl dämpade man finkeldoft och smak genom att överösa drycken med is.

Bourbon-glaset är emellertid inte det bästa glaset att dricka god, och ofta dyr, whisky i har det visat sig. Ta istället ett trevligt glas på fot med en bred yta för drycken och med en något stängd topp. Detta ger drycken en chans att visa upp sin goda sida på bästa sätt.

Även champagneglasen finns i olika former och ett av de mest klassiska glasen är coupen. glasen känns väldigt eleganta och är nog mest kända för champagnetornen man bygger utav dem. snyggt, men tyvärr misshandlar man den ädla drycken då det är helt omöjligt att känna någon doft och bubblorna försvinner fortare än man hunnit dricka upp. nej, helst ska det vara ett högt glas som har en lite bredare midja och en något stängd topp. Då får man ut maximalt av drycken. hur påverkas då drycken utav glasets utformning? man kanske tror att det bara har med design och kosmetik att göra. men formen på glaset har visat sig påverka dryckerna en hel del till både doft och smak. genom rätt glas kan man förstärka vinets egenskaper och karaktär.

ett enklare test du kan göra själv är att ta ett vin, vilket som helst, och prova det i olika typer av glas – vattenglas, vinglas, mugg osv. Du kommer att uppleva vinet varierande i de olika glasen.

En annan sak man kan tänka på är att lufta glasen innan servering eller att skölja dem i vatten. gammal skåplukt vill man inte överföra från glaset till vinet.

 

Ett bra provningsglas bör vara tulpanformat, alltså att det smalnar av uppåt. Den formen gör det dels enklare att snurra drycken i glaset utan att spilla, men det fångar framförallt upp och koncentrerar aromerna så du har lättare att bedöma dem. Glaset bör vara helt genomskinligt och inte vara färgat eller ha mönster. Det behöver också ha en lagom lång stjälk att hålla glaset i. Dels värms inte drycken av handen om du håller glaset i stjälken och ofta doftar händer tvål eller handkräm som kan försvåra provningen.

Måste jag nu då gå ut och köpa nya glas?, undrar du. nej, men tänk lite extra då du väl ska välja glas då formen förhöja drycken väldigt mycket.

Vi har ju några få saker i livet som förhöjer livskvalitén och mat och dryck är ju en av dem, enligt min åsikt. Precis som man aldrig skulle lägga sig i en dålig säng, då man i snitt spenderar en tredjedel av sitt liv just i sängen, tycker jag att man ska satsa lite extra på sina glas hemma om man njuter av god mat och vin.

BestChampagne.se

Fredrik Schelin

Vinskribenten, författaren och champagnekännaren som ligger bakom böckerna ”Champagne 49 miljoner bubblor i en flaska” samt "CHAMPAGNE och andra bubblor".

Läs mer om Fredrik

Läs mer