Svenska flaggan
Fredriks bubblor - Prosecco
Skriven av Fredrik Schelin

Fredriks bubblor – Prosecco

Svenskarnas intresse för mousserande vin är enormt. Sedan 1981 har försäljningen på Systembolaget ökat med över 380 procent.

Fredriks bubblor – Prosecco

Prosecco är till övervägande del gjort på druvan glera. Tidigare kallades druvan prosecco men detta ändrades 2009 i samband med att man ville skydda området och namnet Prosecco. Man ville slippa sammanblandning mellan vinet och namnet på druvan. År 2009 skrev man de vinlagar som idag kontrollerar områdets produktion och kvalitet.

En prosecco måste minst innehålla 85 procent glera. Det är viktigt att man förstår detta när man jämför kvalitet och prislapp. Det är dyrare att producera en prosecco på 100 procent glera än när man blandar i andra druvor. Men vinmakaren kan också vilja blanda i andra druvor för att justera sin stil av vin.

Området där prosecco produceras ligger i nordöstra Italien några mil norr om Venedig i regionen Veneto. Proseccokullarna i Conegliano och Valdobbiadene utnämndes nyligen, nämligen 7/7-2019 till en UNESCO World Heritage Site. Detta är en stor utmärkelse. Det kan exempelvis jämföras med när Langhe i Piemonte erhöll sin för vinodlingarna av Barolo och Barbaresco.

Prosecco framställs enligt charmatmetoden, där vinet får sina bubblor genom jäsning med socker och jäst i temperaturreglerade tryckståltankar. Vinet lagras sedan på ståltank 18–24 månader innan det fylls på flaska.
Prosecco finns både som svagt bubblande, så kallad frizzante, och som lite kraftigare bubblande, så kallad spumante.

Prosecco kommer även i de två olika kvalitetsbeteckningarna DOC och DOCG*. Detta är viktigt att notera då de flesta konsumenter tror att all prosecco är ett billigt bubblande alternativ. MEN prosecco av toppklass är så bra att den konkurrerar på högsta nivå internationellt. I Prosecco har man en region som klassificeras DOCG, nämligen Conegliano Valdobbiadene.

Bild från DinVinGuide
Prosecco är världens mest exporterade mousserande vin

För att man ska förstå Prosecco är det viktigt att sära på de olika söthetsgraderna.
Brut är torr och har restsocker på 0–12 gram/liter.
Extra dry är den traditionella stilen och har restsocker på 12–17 gram/liter.
Dry har restsocker på 17-32 gram/liter. Detta är den vanligaste proseccon man hittar på marknaden. Således är vi vana vid att en Prosecco oftast är söt med tydlig piggelinsmak.

Idag får man inte producera en rosé under namnet prosecco. Men redan nästa år kommer man troligtvis att justera detta i vinlagarna så man även kan skapa en rosé under namnet prosecco, då man redan idag får blanda in 15 procent av andra druvor så är steget inte så långt till en rosé.

Villa Sandi Il Fresco Prosecco

Bild från DinvinguideSB# 73340
Pris 109:-

Härligt frisk i stilen med toner av vita tropiska frukter, gråpäron och ett torrt avslut. Vinet är uppfriskande med sin friskhet och framförallt sin torra stil. Ett bra val i sin prisklass.

La Farra Valdobbiadene 2016 DOCG

Bild från DinvinguideSB# 7932
Pris 149:-

Elegant med friska inslag av gröna äpplen, päron och vit persika. Vinet är helt torrt med under 3 gram socker per liter.

* DOC är en förkortning av Denominazione di Origine Controllata och betyder fritt översatt ”kontrollerat ursprung”. DOC-beteckningen började användas 1963. För att en vinproducent ska kunna sätta DOC på etiketten måste vinets ursprung vara definierat och kontrollerat och druvsorten ska härröra från just det distrikt där tillverkningen sker. Vidare ska vingården odla och lagra vinerna enligt givna, traditionella metoder som garanterar bra kvalitet. Regler ska också följas vad gäller maximalt antal skördar och lägsta alkoholnivå. Ett vin måste ha producerats i minst fem år med jämn kvalitet innan det kan bli aktuellt för DOC-klassificering.

I början av 1980-talet hade det kommit så många DOC-viner på marknaden att man skapade ytterligare en klassificering. DOCG, Denominazione di Origine Controllata e Garantita, fritt översatt ”kontrollerat och garanterat ursprung”.

För att höjas till DOCG måste vinet ha åtnjutit DOC-klass i minst 5 år. Därefter följer vinerna till stor del samma regelverk som DOC-vinerna, men genomgår djupare och fler analyser och kontroller. Till det kommer att vinerna måste vara buteljerade i den region de odlats och tillverkats och alla viner provsmakas dessutom av en oberoende kommitté innan de buteljeras – allt för att garantera ypperlig kvalitet.

Bild från DinVinGuide
Fredrik Schelin

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin är vinskribenten, författaren och champagnekännaren som ligger bakom böckerna ”Champagne 49 miljoner bubblor i en flaska” samt "CHAMPAGNE och andra bubblor".

Läs mer om Fredrik

Läs mer