Svenska flaggan
Fredriks bubblor - ost och champagne
Skriven av Fredrik Schelin

Fredriks bubblor – champagne och ost

Fredriks bubblor - ost och champagne är en bra matchning. Osten blir ännu godare i kombination med en god champagne och vice versa. Allt är en smakfråga där man själv bestämmer vad man tycker är godast.

Champagne och ost

Champagne med sin höga syra passar perfekt med fet mat, men hur är det med ost? Precis som med alla livsmedel finns det oliksmakande ostar, vilket gör att man generellt inte kan säga att ett visst vin passar till all slags ost. Men just till champagne finns ett par ostar som passar alldeles utmärkt. Bäst tycker jag Brillat Savarin, en trippelgräddig färskost och släkting till brieosten, fungerar. Den passar bäst till en vanlig NV brut, det vill säga en torr champagne.

Olika sorters hårdostar som parmesan och comté fungerar väldigt fint till en mer mogen champagne. Precis som med all matchning mellan mat och dryck så kan man ”brygga”, det vill säga tillsätta ett tillbehör som en brygga mellan vinet och maten. Som exempelvis ett rostat bröd till osten som gör att jästtonerna i champagne fungerar bättre eller örter om man hittar en örtighet i vinet eller kanske lite honung eller marmelad som påminner om tonerna i vinet.

Bild från DinVinGuide

Brillat Savarin

Brillat-Savarin är en mjuk vitmögelost som tillverkas av färsk komjölk som berikas med grädde. Brillat-savarin produktionområde sträcker sig över 5 distrikt från sydöstra Bourgogne till centrala Seine-et-Marne. En fantastisk dessertost som är utmärkt på en ostbricka tillsammans med ett glas champagne.

Valet av dryck faller på,
Champagne Tribaut Blanc de Chardonnay

Champagne Tribaut Blanc de Chardonnay100% Chardonnay
Vinet har legat 48 månader på sin jästfällning innan degorgering. Därefter har vinet fått ligga ytterligare 8 månader innan det släpps ut på marknaden. Det produceras endast 20.000 flaskor per år vilket gör det omöjligt för systembolaget att varuföra denna på hyllorna utan man är hänvisad till beställningssortimentet. Dessutom har den blivit oerhört populär på det Kanadensiska monopolet vilket inte direkt ger utrymme för volym till andra marknader.

En härligt inbjudande champagne med tydliga toner av gula solmogna äpplen, rostat bröd och härlig citrus i doften. Smaken bjuder på solvarma äpplen, honung, färska aprikoser och tydliga mineraler. I avslutet som är långt hittar man tydlig citrus där apelsin är dominerande.
Moussen är fyllig, mjuk och integrerad.
Priset 279:- kan göra detta till en av de mest prisvärda champagner som erbjuds idag.

279 kronor
SB# 77650

Comté

Comté är en fransk ost gjord på opastöriserad komjölk från regionen Franche-Comté. En fantastisk ost som passar perfekt till en lagrad champagne. Men en lagrad champagne där sekundära aromerna kommer fram passar även utmärkt till höstens mat, exempelvis en risotto som receptet här under.

Valet av dryck faller på,
Comtes de Champagne Brut Blanc de Blancs 2007

Bild från DinvinguideNäsan fylls av vita florala inslag, viss brödighet och inbjudande minrealitet. Moussen och texturen är elegant och mjukt balanserad. Det är ett relativt ungt vin som kommer vinna på att lagras. Trots ungdomen finns en frisk och fyllig smak av gröna svenska äpplen, mineraltoner, citrus, brödighet och en viss nötighet i avslutningen som går så fint ihop med nötigheten i osten.

1200 kronor
SB# 90301

Bild från DinVinGuide
Fredrik Schelin

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin är vinskribenten, författaren och champagnekännaren som ligger bakom böckerna ”Champagne 49 miljoner bubblor i en flaska” samt "CHAMPAGNE och andra bubblor".

Läs mer om Fredrik