Svenska flaggan
Ekologiska vintips för en hundralapp
Skriven av Fredrik Schelin

Ekologiska vintips för en hundralapp

När jul och nyår är över, nyårsraketerna är avskjutna kan det kännas lite som ett antiklimax.

Ekologiska vintips för en hundralapp

Pengarna är spenderade på helgernas festligheter och det är mörkt. Kanske har man avlagt ett nyårslöfte att göra bättre val under det nya året. Den ekologiska trenden växer sig starkare för varje år i Systembolagets utbud, vilket är positivt.  Vi vill gärna förstärka denna trend med våra val av viner. Trots en tommare börs så är det ändå möjligt att piffa upp januari utan att det ska kosta skjortan. Det går även att göra bra val utifrån Systembolagets utbud. Vi har valt ekologiska viner som kostar runt en hundralapp.

den ekologiska trenden växer sig starkare för varje år

Ekologiskt innebär att odlingen skett enligt hårda regler kring kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel, samt att tillverkningen uppfyller vissa miljökrav. Debatten om klimatet är hetare än någonsin. Vilka val ska vi göra för att minska påverkan? Vissa vindistrikt har gynnats av ett varmare klimat. Samtidigt har vädret blivit mer ojämnt och nyckfullt. Vilken odling är bäst för framtiden? Eko är bättre för miljön men det sägs samtidigt att konventionell odling krävs för att föda en växande befolkning.

Rosa prosecco gör premiär!
Välgjort vin från Sydafrika
Charmig bärbomb från soliga Alicante

Ekologiska viner 

För att ett vin ska klassas som ekologiskt i handeln krävs en certifiering och att druvorna odlas utan konstgödsel, kemisk ogräsbekämpning och kemiska växtskyddsmedel. Ekologisk odling gör plantorna mer motståndskraftiga, men helt skyddade är de inte. Ett medel som är tillåtet är en blandning av kopparsulfat, vatten och släckt kalk. Vätskan tränger inte in i växten utan lägger sig utanpå växtdelarna. Diskussionen pågår om hur bra det är att bespruta med koppar som är en tungmetall som sedan hamnar i jorden.

Bild från DinVinGuide

Ekologiska vintips för en hundralapp

DryckesListan.se är en guide för alla som har mat, dryck, vin och livsnjutning som gemensamma intressen. Genom våra topplistor vill vi hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. Vi bjuder även på recept och i våra topplistor hittar du de drycker vi anser vara bäst för tillfället, matchat med skräddarsydda recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista.
Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin är vinskribenten, författaren och champagnekännaren som ligger bakom böckerna ”Champagne 49 miljoner bubblor i en flaska” samt "CHAMPAGNE och andra bubblor".

Läs mer om Fredrik

Läs mer