Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Dom Perignon ska drickas gammal! - DinVinguide
Skriven av Fredrik Schelin

Dom Perignon ska drickas gammal!

Text: Fredrik Schelin
Foto: Raphael Cameron

Dom Perignon skall avnjutas som en äldre gentleman!

Låt mig  utröna vad jag menar genom att berätta om en provning jag nyligen bevistade.

Richard Geoffroy, Chef de Cave en underbar människa tog emot oss, mig själv, några journalistkollegor och fyra vinmakare från Kalifornien.

Vi hade möjligheten att prova igenom en massa olika äldre årgångar och vad jag konstaterade är att Dompa ska serveras gammal.

Visst det kan låta som vinsnobberi, men så avrundad och balanserad som dompan blir efter lång lagring går inte att jämföra med den unga lite spretiga champagnen som serveras världen runt.

När Dom Perignon har lagrats länge är den en av de bättre champagnerna att avnjuta.

Att hålla utkik efter i butik nu framöver är årgång 2002 och 2004, köp många och spara i minst tio år.

Dom Perignon 2003

Ett av de varmaste åren i champagnes historia, många har valt att inte göra vintage just 2003.
Richard anser att det är en rolig utmaning och att detta visar extremheten av champagne, ”så nära en Bourgogne det kan bli”
För mig är den bullrig och ostämd men kan hålla med om att om man måste välja en 2003 så föredrar jag DP före vissa andra.
Fullspäckat med röda övermogna äpplen, smörighet, brioche, övermogen frukt, syra från grapezest, nötighet och viss tanninstruktur. Dör relativt fort i glaset

Dom Perignon Oenotheque 1996

Här är raka motsatsen till 2003, ett svalt långt år med massiv syra som många har hyllat att bli århundradets champagne sedan 1911.
Rostat bröd, krispig hög syra som nästan fermenterar på tungan, citrusfrukter, mineralitet, gröna och gula äpplen i en blandning, subtil mousse med gräsighet och sur lie i avslutet.

Dom Perignon Oenotheque 1990

Detta är Richards första egna vintage som vinmakare, en välbalanserad champagne med härliga röda toner, limefrukt, mogna röda svenska höstäpplen, välsvarvad mousse som fyller gommen, torkad aprikos, grapefrukt, viss gräddighet och sur lie i avslutet.

Dom Perignon Oenotheque rosé 1990 magnum

Några jublar i sällskapet och jag påminner alla om att idag är det alla hjärtans dag, mobilerna åker fram:)
Här är det åter perfektion i vinmakarens första cuvée på huset, en fyllig dryck med härliga generösa röda bär där vildhallon ligger närmast på paletten, begynnande mognad, brödighet, blodgrape, blodapelsin, sur lie toner med en elegant mousse.

Dom Perignon rosé 2002

Den senaste utgåvan i rangen som precis har nått de svenska hyllorna och tillika vinmakarens personliga favorit, den är välbalanserad men något ung för min smak, fylld med röd frukt och bär, toner av blodgrape, mineralitet, honung och sur lie i en rund kombination där moussen är något obalanserad just nu, detta vin har framtiden för sig.

Dom Perignon Oenotheque 1973

Degogerad 2006, vilket vin, fantastisk mousse, framträdande torrhet på gränsen till tanninstruktur, fylld med tropisk frukt, honung, torkade aprikoser, röda ljusa toner i bakgrunden som påminner om smultron, äpple, rostade pinjenötter, brioche och begynnande mognad. Samtidigt förvånansvärt ung och pigg med fyllig syra.

Dom Perignon Oenotheque 1966 magnum

Höjdpunkten i provningen! Degogerad 2004
Herrejesus detta vin sitter kvar i närminnet fortfarande, underbar begynnande mognad med en kulör som liknar flytande guld a la sen skörd från mosel, här skalas lager av lager av med några inslag av gröna grönsaker, rostade kaffebönor, sjögräs, mörka mineraler, mynta, sälta, kakaosmör, viss lättsam träighet, rostade nötter, honung, torkad aprikos, toffee, välbalanserad syra med perfekt mousse.

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin är vinskribenten, författaren och champagnekännaren som ligger bakom böckerna ”Champagne 49 miljoner bubblor i en flaska” samt "CHAMPAGNE och andra bubblor".

Läs mer om Fredrik