Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Det bubblar i Loire
Skriven av Fredrik Schelin

Det bubblar i Loire

Det bubblar i Loire. Frankrike har inte bara distriktet Champagne som det bubblar om utan även i Loire bubblar det rejält.

Den längsta floden i Frankrike, Loire finns med på Unescos världsarvslista. Floden rinner med en sträcka om 280 km och passerar även staden Saumur där Langlois-Chateau är beläget. Här kan man promenera runt bland vingårdar, besöka slott eller sätta sig i en vinbar i gamla stan och prova lite lokalt producerat vin.

Det finns många slott utspridda längs Loire, som alla spelat sin roll i Frankrikes historia, Många byggdes under renässansen på 1400- och 1500-talet när det kungliga hovet slog sig ner i Val de Loire, och området är idag klassat som världsarv av Unesco. För dig som är intresserad av militärhistoria och eller hästar har mycket att hämta i Saumur. Frankrikes kavalleri är baserat här sedan 1700-talet.  Det är spännande att se hur hästarna sköts på den framstående ridskolan, Cadre Noir. Varför inte besöka en region du kanske inte har hunnit till än. Loire är spännande.

Det bubblar i Loire

Det bubblar i LoireAlla mousserande viner i Frankrike som tillverkas utanför Champagne, enligt traditionell metod, heter crémant. Termen började användas officiellt i slutet av 1980-talet, då uttrycket métodhe champenoise förbjöds på mousserande viner med annat ursprung än Champagne.

Det produceras mousserande vin i åtta distrikt i Frankrike och för att särskilja dessa från Champagne används numera termen crémant. Likheterna med champagne är ungefär lika många som olikheterna. I Loire spelar druvorna chenin blanc och cabernet franc huvudrollerna. Sedan den 4 juli 1975 har användandet av beteckningen crémant varit skyddad av fransk lag och den är reserverad för mousserande viner från vinproducenter med en Appellation d’Origine Contrôlé (AOC). Beteckningen är dock tillåten att använda även i andra EU-länder när kvalitetsvillkoren är uppfyllda. De franska appellationslagarna för crémant kräver att druvorna skördas för hand. De kräver också att den andra fermenteringen (jäsningen) sker i flaskan (champagnemetoden som också kallas den traditionella metoden) och att den lagras i minst 12 månader. Maximalt 100 liter must får pressas ur 150 kilo druvklasar och minimitiden som vinet måste tillbringa på sin jästfällning är 9 månader. Generellt används druvor som även används vid produktion av de bästa vita vinerna i respektive region.

Crémant i Bollingers fotspår. Langlois-Chateau är en familjekoncern med anor från 1885.

Det bubblar i Loire, Langlois-Chateau

Langlois-Chateau tillverkar även röda och vita stilla viner, men vinhusets huvudfokus är Crémant de Loire, som produceras enligt den traditionella metoden. På huset har man en vinbar och vinshop som är öppen för drop in, här kan även boka rundtur i de vackra källarna som är väl värda ett besök.
Läs mer och boka här.

Vinhuset grundades 1885. Inriktningen har varit mousserande vin sedan 1912. Langlois-Chateau startades av det unga paret Edouard Langlois och Jeanne Chateau. Edouard omkom under första världskriget. Det ledde till att Jeanne sällade sig till skaran av bubbelänkor och drev företaget vidare. Huset var familjeägt ända fram till 1973 när champagnehuset Bollinger blev majoritetsägare. Vinhuset är framför allt erkänt för sina mousserande viner, crémant, gjorda på de lokala druvsorterna cabernet franc och chenin blanc. Naturen och hänsyn till miljön är i centrum för vinhuset. Ungefär en tredjedel av marken är idag biodynamiskt odlad. Även om Langlois-Chateau nu för tiden ägs av Bollinger fortsätter familjen att driva det på samma sätt som den har gjort sedan slutet av 1800-talet. Det är fortfarande en liten producent som fokuserar på kvalitet framför kvantitet.

Enligt lag måste en Crémant de Loire lagras i minst 12 månader på sin jästfällning. Hos Langlois-Chateau ligger flaskorna alltid minst den dubbla tiden. Husets brut, torra vin, har till och med legat i 36 månader på jästfällningen. Det ger förutsättningar för både brödigare och fylligare smaker i husets crémant.

Quadrille Langlois-Chateau 2016

Blend 60% chenin, 20% chardonnay, 10% cabernet franc och 10% pinot noir.
6 år på sin jästfällning innan degogering och dosage på 4 g/l.

Generös doft med inslag av solvarma gula äpplen, grillad citron, mango, bakverk, okavlad smördeg samt ett knippe gröna örter.
Smaken är subtil med toner av gula plommon, pinjenötter, solmogen grapefrukt, vita tanniner, röda äpplen, gröna örter och rostat bröd.

Tillfälligt släpp idag 4/11-2022
1200 flaskor
Nr 93056

Pris 239 kr

Läs mer
Quadrille Langlois-Chateau 2016 Fredrik Schelin
Bild från DinVinGuide
Dessa två viner finns i fast sortiment men kan även beställas om din butik inte har dem på hyllan.
I Loire är följande druvor godkända för odling till vinproduktion.
Bild från DinVinGuide

Det bubblar i Loire

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Fredrik Schelin

 

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin är vinskribenten, författaren och champagnekännaren som ligger bakom böckerna ”Champagne 49 miljoner bubblor i en flaska” samt "CHAMPAGNE och andra bubblor".

Läs mer om Fredrik

Läs mer