Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Simonsig Estate - DinVinguide
Skriven av Fredrik Schelin

Det bubblar hos Simonsig

Området Stellenbosch nordost om Kapstaden är av många ansett som det bästa vindistriktet i Sydafrika. Det var här som Frans Malan på 1970-talet producerade Sydafrikas första Rhine Riesling, Chardonnay och Méthode Champenoise viner, den sistnämnda döpte han till Kaapse Vonkel.

Simonsig Estate var den första producenten av mousserande vin enligt traditionella metoden i Sydafrika, redan 1971. Den numera så kallade Méthode Cap Classique (MCC).

Det bubblar hos Simonsig MethodeCap Classique – Sydafrikas mousserande vin

Nu äntligen, har det satsats ordentligt på varumärket MethodeCap Classique eller MCC som man lokalt kallar vinet. Vilket beskriver mousserande vin från Sydafrika, vindistriktet runt Kap staden och som procuceras enligt champagnemetoden.
Méthode Cap Classique innebär att man precis som champagnemetoden låter bubblorna uppkomma genom en andra fermentering på flaska.
Man har sedan 1992 producerat mousserande vin under varumärket methodeCap Classique och man har även en organisation för att säkerställa varumärkets kvalitet, Cap Classique Producers Association(CCPA).

CCPA grundades 1992 av en grupp vinmakare som producerar mousserande vin enligt champagnemetoden. Tanken var att lyfta fram den kvalitet som man har på sina mousserande viner genom att skapa en gemensam benämning likt champagne. Allt för att köparen lätt ska kunna identifiera kvalitetesnivån under vilket vinet är producerat.

Vinhuset Simonsigs historia startar 1688 då hugenotten Jacques Malan kommer till Kapområdet. Idag, över tio generationer senare, producerar familjen Malan fortfarande vin. År 1952 köpte Frans Malan Simonsig Estate i Stellenbosch och han var en pionjär i den sydafrikanska vinnäringen.

Bland annat var Frans först med att introducera Méthode Cap Classique – sydafrikanskt mousserande vin gjort enligt den traditionella metoden med samma druvor som i Champagne. Idag drivs Simonsig av bröderna Francois, Pieter och Johan Malan.

Vingårdar & Viner

Simonsig har en mycket bred portfölj och producerar många olika viner Stellenbosch har att erbjuda. Vinhuset har dryga 200 hektar odlad mark där cabernet sauvignon, shiraz, sauvignon blanc och chardonnay står för den största delen. Många av vingårdarna ligger inte långt ifrån False Bay och svalkas av de kyliga vindarna som blåser in från Atlanten.

Man producerar mousserande viner, vita viner på bland annat chardonnay, chenin blanc, riesling, gewurztraminer, röda på cabernet sauvignon, merlot, shiraz, pinotage samt söta vita viner i Sauternes-stil. Simonsig har ett vin för alla smaker!

Vinifikation

Simonsig gör vin på traditionellt vis. De vita vinerna jäser i ståltank eller i ekfat beroende på druva. Batonnage tillämpas på de flesta vita vinerna. Man använder sig dels av fransk och dels amerikansk ek för lagring, både nya och delvis använda fat.

De flesta av de röda vinerna jäser i ekfat och får en ganska lång skalkontakt. Man använder sig ofta av lokala jäststammar och jäser ofta i relativt låg temperatur. För deras mousserande viner används Cap Classique-metoden, dvs. samma metod som den traditionella metoden i Champagne.

Simonsig, Kaapse Vonkel Brut – Det bubblar hos Simonsig

Vinet har en perfekt balans mellan frukt och syra, vi hittar toner av gröna äpplen, vita tropiska frukter och härliga inslag av rostat bröd. Vi får chansen att prova gamla årgångar som uppvisar ännu mer karaktär, vinet mår väldigt bra av lagring och ger en mer tropisk gulfruktig karaktär.
Vinet är perfekt som aperitif men är också ett utmärkt matvin.
Chef Stefanie bjuder på sina perfekta matchningar med recept här nedan.

Fresh West Coast Oysters with Simonsig Kaapse Vonkel Mignonette

To make the Mignonette

  • 1⁄2 cup minced Shallot
  • 200ml Simonsig Kaapse Vonkel
  • 1 pinch sea salt flakes
  • 1 pinch white sugar
  • 1 pinch fresh ground black pepper
  • 1⁄4 lemon – juicedBoil everything together until the liquid has reduced to about halve. Leave to cool – squeeze in the 1⁄4 lemon wedge
    Serve with some freshly shucked oysters
Med sin höga syra passar Kaapse Vonkel perfekt med skaldjur eller fet mat, men hur är det med ost? Precis som med alla smaker finns det oliksmakande ostar, vilket gör att man generellt inte kan säga att ett visst vin passar till all slags ost. Men gud vad härligt den lagrade Kaapse Vonkel gifte sig här mellan osten och bubblorna.

Det bubblar hos Simonsig

År 1652 upprättade Ostindiska Kompaniet en handelsstation kring det område som numera  känns igen som Kapstaden. Anledningen till detta var främst för att kunna ordna med färskvatten och mat till handelsflottan som stannade till här på sina resor mot Indien och Sydostasien. Då konsumtionen av vin redan på den här tiden var rätt stor i Europa så bestämde man sig, efter en del efterforskning, att börja odla vin på dessa nya marker. Klimatet och odlingsförhållandena visade sig vara de rätta och man började importera sticklingar från dåtida kända vinregioner i Europa. Jan van Riebeek, Kapområdets första guvenör, planterade sin första vingård 1655 och 2 februari, 1659 pressades de första dropparna Sydafrikanskt vin.

BestChampagne.se

Fredrik Schelin

Vinskribenten, författaren och champagnekännaren som ligger bakom böckerna ”Champagne 49 miljoner bubblor i en flaska” samt "CHAMPAGNE och andra bubblor".

Läs mer om Fredrik