Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Crémant d’Alsace och julmat
Skriven av Fredrik Schelin

Crémant d’Alsace och julmat

Crémant d’Alsace och julmat. På mitt julbord står alltid mousserande vin. Bubbel är det slags vin som passar utmärkt ihop med mat.

Crémant d’Alsace och julmat

Bubbel i all ära men mousserande vin från vindistriktet Alsace är något alldeles extra. Särskilt till mat. Med sina viner producerat på de lokala druvorna matchar man från början mat på ett perfekt sätt. Genom att skapa ett mousserande vin på dessa druvor når man även nästa nivå. Julen är förbunden med traditioner och länkar oss tillbaka i tiden. Traditioner är något som hela tiden utvecklas inte minst julen är ett bra exempel på detta. Föredrar du vin framför öl och snaps behöver du inte misströsta. Vin funkar alldeles utmärkt till julmaten. På mitt julbord står alltid mousserande vin. Bubbel är det slags vin som passar utmärkt ihop med mat. Mousserande viner har ofta en väldigt hög syra som skär som en kniv igenom salt och fett. Vad har vi på det svenska julbordet? Jo salt och fett i alla rätter. Således passar mousserande vin utomordentligt bra även till julmatens alla smaker. Slutsatsen är att du kan servera ett glas bubbel som den perfekta aperitifen. Likaså in i julbordet där vinet fräschar upp smaklökarna genom bubblorna och gör dig redo för nya smaker mellan varje tugga. Hemma hos mig serveras det mousserande vin till sillen, laxen, skagen och janssons frestelse. Men även till köttbullarna, skinkan och de andra rätterna. Trots att Crémant d’Alsace är Frankrikes näst mest populära bubbel så har vi inte så mycket att välja på i bolagets ordinarie sortiment. Det finns dock några som är riktigt bra och med hjälp av beställningssortimentet så finns det än mer att hitta. Detta är är några guldkorn som visar varför de är så populära i Frankrike och som kan få Crémant d’Alsace att bli en favorit på julbordet även hemma hos dig.

Crémant d’Alsace till julbordet.
Alsaceskolan - pinot grisAlsace är ett område i nordöstra delen av Frankrike som historiskt sett hör i ihop med Tyskland. Vem som styrt regionen har skiftat över tid men idag tillhör Alsace Frankrike. Släktskapet mellan de tyska vinregionerna och Alsace märks inte minst i vilka druvor som odlas. Det finns dock också tydliga skillnader. Vinerna från Alsace har med några undantag glömts bort lite här uppe i Norden under senare år. Möjligtvis tyckte vi att de kändes lite gammaldags i jämförelse med andra viner i samma stil och det finns en sanning i det. Traditionens låga har brunnit starkt i denna region men man har också förändrat vinerna, sakta men säkert. Stilen har med tiden gått från det lite breda, lätt söta till det rena, torra och friska. Om du antingen inte upptäckt de fantastiska vinerna från Alsace eller satt dem på undantag en tid så är det hög tid att dyka ned i den vinskatt som finns att prova därifrån. Jag tycker att de är utmärkta viner för bland annat julbordet och vinterns maträtter. Mousserande vin i Alsace görs under appellationen Crémant d’Alsace AOC (Appellation d’origine controlée). Appellationen skapades år 1976 men det har gjorts bubbel i Alsace långt innan denna appellation var på plats. De första kända vinerna började att produceras där omkring sekelskiftet 1900-talet. En av pionjärerna var Julien Dopff au Moulin.

Alsace är Frankrikes näst största appellation för mousserande vin, efter Champagne. Det Alsaceskolan - pinot grisproduceras omkring 30-35 miljoner flaskor bubbel om året, vilket motsvarar drygt 20 procent av allt vin från regionen. Druvorna kommer från någon av de omkring 500 producenter som är medlemmar i Syndicat des Producteurs de Crémant d’Alsace.  Att Crémant d’Alsace är populärt i Frankrike kan vi se genom att hela 80% av produktionen dricks i Frankrike. Bara lite drygt 20% går på export, det tycker jag är på tok för lite! Crémant d’Alsace produceras med traditionell metod, dvs med en andra jäsning på flaskan. Vid den andra jäsningen ska vinet ligga minst 9 månader på jästen, men ju längre tid desto mer komplext blir vinet. Vinerna görs såväl som blends som på en enskild druva. Vinet ska också lagras minst 3 månader i källaren, så det ska totalt sätt lagras minst 12 månader, innan det kan säljas. Om de är gjorda på bara en druva ska detta framgå på etiketten.  Godkända druvor inom AOC:n är riesling, pinot gris, pinot blanc, pinot noir, auxerrois (ibland kallad pinot auxerrios) och chardonnay. Pinot blanc är den mest använda druvan. Crémant d’Alsace rosé är lite ovanligare men de görs alltid på 100 % av pinot noir.

Här kommer utvalda tips som finns att beställa på systembolaget

Jean-Louis Schoepfer Crémant d’Alsace

Nr 50339. Pris 285 kr

Friskt vin med riktigt fina små bubblor. I smaken finns citrusfrukter, nashipäron, blommor och liten hint av honung. I eftersmaken finns smak av nybakat ljust vetebröd, citronskal och stensälta.

Gustave Lorentz Crémant d’Alsace Brut

Nr 77430. Pris 179 kr

Härlig lite krämig mousse, relativt stora bubblor och massor av fräschör. I smaken friska gröna päron, toner av citrusfrukter och lite mogna äpplen. Eftersmaken är lång med toner av brioche, kex och stensälta.

Domaine Mersiol Crémant d’Alsace Brut 2017

Nr 72848. Pris 189 kr

Fin jästighet och en krämig mousse som omfamnar. I smaken är vinet friskt och torrt med inslag av gröna och gula äpplen, nyrivna citronskal och underliggande gula stenfrukter.

Arthur Metz Crémant d’Alsace Extra Brut

Nr 74370. Pris 149 kr

Det här är ett friskt bubbel med en fin krämighet och en markerad syra. I smaken finns citrusfrukter, äpplen och gula plommon. Vinet har bra längd med inslag av ljust rostat bröd, mandel och liten kryddighet. Det drar igång saliveringen och passar utmärkt till maten.

Dopff Brut Cuvée Julien Crémant d’Alsace

Nr 7410. Pris 139 kr

Uppfriskande vin som är krispigt och fyllt med gråpäron, gröna äpplen, örter och pigga syror. En av klassikerna från Alsace.

Charles Wantz Crémant d’Alsace Carte Noir Brut 2018

Nr 7737. Pris 119 kr

Pigga bubblor från Alsace med friska toner av lättrostade nötter, mineraler, citrus och fin charm. Välgjord crémant. Bra prissatt.

Fernand Engel Crémant d’Alsace Chardonnay

Nr 7520. Pris 159 kr

Vinet har en härlig längd, en hel del komplexitet med inslag av croissant samt en lätt blommighet. Avslutet är långt och förstärker fräschören med stänk av stensälta. Läcker och komplext, passar för julfesten och för att ge guldkant på vardagen.

Crémant d’Alsace och julmat

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.
Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss! Crémant d’Alsace och julmat

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin är vinskribenten, författaren och champagnekännaren som ligger bakom böckerna ”Champagne 49 miljoner bubblor i en flaska” samt "CHAMPAGNE och andra bubblor".

Läs mer om Fredrik

Läs mer