Svenska flaggan
Champagnedagen 2023
Skriven av Fredrik Schelin

Champagnedagen 2023

Skåla in internationella champagnedagen - När det verkligen gäller, vill jag ha det allra bästa – och champagne är kungen av bubbel, men det är också en riktigt bra måltidsdryck. Glöm inte det.

Champagnedagen 2023

Kalendern är full av temadagar och högtider som firas i Sverige och runtom i världen. Den lyxigaste av dem alla är nog “Champagnens Dag”. Champagnens Dag skapades för att uppmärksamma ett av världens mest spännande viner. Champagnedagen är ett initiativ från Chris Oggenfuss Bloggare och professor i Kaliforninen. Det hela startade 2009 och är ett samarbete med CIVC*(Champagnes intresseorganisation). Och denna den “äkta” Champagnedagen firas 2023 den 27 oktober. Alltså nästa fredag.

Det kan väl aldrig bli för mycket champagne?

Champagnedagen 2023

Varför många svenska kalendrar skriver att man firar den tredje fredagen i oktober hänger samman med vinpersonligheten Jayne Powell Champagne Jayne® från Australien som för övrigt varit lite i konflikt med CIVC eftersom hon har varumärkesregistrerat sitt arbetsnamn att innehålla ordet Champagne. Inte poppis då det inom EU är ett varumärkesskyddats namn.
Den internationella champagnedagen är tredje fredagen i oktober, dvs idag. Och den officiella champagnedagen som firas i området Champagne är veckan efter. Alltså nästa fredag.

Men det skadar väl inte att fira båda dagarna tänker jag.
Med nedan tips skålar vi in Champagnedagen 2023.

Palmer & Co Brut Reserve

Bild från DinvinguideEn blend av alla tre druvorna i Champagne; chardonnay, meunier och pinot noir.
Str del av vinet är reservvin.
Palmer & Co kan vara ett av bolagets bästa köp i sin prisklass. Fin generös brödighet med begynnande mognad blandas med en massiv syra och tydliga mineraler som nästan är saltiga. Vinet älskar mat.
Detta är en go-to champagne och om du har möjlighet prova den på magnum. Mums.
Betyg – 92

Henriot Millésimé Brut 2012

Bild från DinvinguideVinet vilar minst 8 år på sin jästfällning innan det degogeras. En bejublad och god årgång från Champagne Henriot. Årgång 2012 är drickbar redan nu. Tillgänglig, god och generös. I smaken finns nötter, choklad, rostat bröd, solvarma gula äpplen, mjuka kritiga mineraler samt grapefrukt.
Betyg – 95

Taittinger Brut Réserve

Bild från DinvinguideHärligt frisk och extremt prisvärd champagne i en vacker ljusgul färg. Vinet har inslag av citrusfrukter, mineraler och gröna äpplen. En klassiker som passar många.
Betyg – 91

Bollinger Special Cuvée Brut

Bild från DinvinguideAgent 007 har inte fel att ha Bollinger som favoritskumpa. En härlig klassiker med sin generösa brödighet och lite oxiderade stil som alltid vinner mitt hjärta. Här blandas mogna äpplen med syra och smörbrynt brioche.
Betyg – 92

Bild från DinVinGuide

Champagnedagen 2023

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.
Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Text: Fredrik Schelin
#ChampagneDay

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin är vinskribenten, författaren och champagnekännaren som ligger bakom böckerna ”Champagne 49 miljoner bubblor i en flaska” samt "CHAMPAGNE och andra bubblor".

Läs mer om Fredrik

Läs mer