Svenska flaggan
Månadens Vinhus: Champagne Henriot
Skriven av Fredrik Schelin

Champagneåret 2022

Vi har precis skålat ut champagneåret 2022, nu är det dags att skåla in det nya året 2023. Men först, en liten tillbakablick.

Champagneåret 2022

Nu skriver vi 2023 i kalendern. Om vi nu har en analog sådan vill säga. Det mesta sker digitalt numera, och har så gjort under många år. Särskilt efter pandemin från 2020 som onekligen tvingade fram digitala möten och det snabbt. Vinprovningar inte minst. En företeelse som har fortsatt minst lika frekvent under de senaste åren. Även för oss på DinVinguide.se med gratis månadsprovningar på instagramkanalerna BestChamapagne.se och Mousserande.se. Vår systerwebsite SwedenWineClub.se har också slagit rekord i försäljningen av digital hemmaprovning. Ett perfekt sätt att genomföra en provning som start på en middag. Med våra onlinekurser är du redo att ordna din egen vinprovning hemma. Att gå kursen tillsammans med andra och dela upplevelsen har varit ett roligt och inspirerande sätt att genomföra vinprovning.

Vad kan då sägas om champagneåret 2022?

De tillfälliga släppen på Systembolaget har ökat i mängd och kvalitet. De har rullat ut från hyllorna och webben ibland nästan snabbare än de har hunnit packas upp eller läggas ut. Champagne har inte kunnat möta efterfrågan inte bara i Sverige utan i hela världen. Folket Succé för Avenue de Champagnevar som tokiga i goda champagner under och efter pandemin. Folk var som betesdjur på grönbete. Men denna glädje för producenter och importörer fick en skarp inbromsning efter sommaren. Som följd av ett nytt krig i europa med ökade världspriser på energi, torrvaror och transporter bromsade inköpen kraftigt. Folk har under hösten börjat känna av inflation, ökade kostnader och höjda elpriser. Finvinsförsäljningen har backat med i runda slängar 30 procent, detta drabbar såklart även segmentet champagne.

Året avslutades dock med flaggan i topp med vår egen mässa AVENUE DE CHAMPAGNE i samarbete med STHLM FOOD & WINE. Succé för Avenue de Champagne, det slogs publikrekord och 133 olika specialcuvéer öppnades under dagarna tre. Vi kan glädjande berätta att mässan kommer tillbaka i ännu en förbättrad version andra helgen i november 2023.

Bild från DinVinGuide

Går det att blicka in i 2023 utan övernaturliga krafter? Jag besitter dem inte, men säkert kan nog sägas att första delen av 2023 kommer vara ekonomiskt ansträngt för många. Således kommer troligtvis finvinsförsäljningen minska ytterligare. Som tur är har vi ett väldigt fint utbud av bra champagne till hyfsat bra pris på vårt kära monopol. Är det något man inte kan vara utan då och då så är det ju bra champagne. Så är det i alla fall för mig. Passa på att handla upp lite om du kan innan 1:a mars då priserna kommer gå upp igen. Det råder brist på glasflaskor, folie, pappersetiketter i världen samtidigt som transporter har flerdubblats i pris. Detta kommer medföra ökade priser igen!

Jag har kollat in prisvärd champagne på Systembolagets hylla för prisvärd huschampagne

BOLLINGER SPECIAL CUVÉE BRUT

Nr 7418. Pris 499 kr
Agent 007 har inte fel att ha Bollinger som favoritskumpa. En härlig klassiker med sin generösa brödighet och lite oxiderade stil som alltid vinner mitt hjärta. Här blandas mogna äpplen med syra och smörbrynt brioche.

TAITTINGER BRUT RÉSERVE

Nr 7422. Pris 479 kr
Härligt frisk och extremt prisvärd champagne i en vacker ljusgul färg. Vinet har inslag av citrusfrukter, mineraler och gröna äpplen. En klassiker som passar många.

CHARLES HEIDSIECK BRUT RÉSERVE

Nr 77522. Pris 499 kr
Charles Heidsieck är en generös champagne med en härlig brödig och fylllig stil. Frisk smak med fruktiga inslag och begynnande mognad. Här finns toner av gula mogna äpplen, nyrostat bröd och massor med mineralitet. Ett stort vin som klarar kraftfulla maträtter på ett galant sätt.

PALMER & CO BRUT RESERVE

Nr 7372. Pris 329 kr
Palmer & Co kan vara ett av bolagets bästa köp i sin prisklass. Fin generös brödighet med begynnande mognad blandas med en massiv syra och tydliga mineraler som nästan är saltiga. Vinet älskar mat och är en champagne att alltid ha på kylning.

Bollinger Special Cuvée BrutTaittinger Brut RéserveCharles Heidsieck Brut RéservePalmer & Co Brut Reserve

Kejsar Napoleon Bonapartes sergeant brukade säga: ”Jag dricker champagne för att fira segerns sötma och för att söka tröst i nederlagets stund.”

DIEBOLT-VALLOIS PRESTIGE BRUT

Nr 7723. Pris 429 kr
Vacker flaska med inbjudande innehåll, perfekt till kommande högtider med sin fina mineralitet och generösa frukt. Tydligt äpplig arom med fylliga citrusfrukter och lång härligt svalkande mineralitet.

PIERRE PETERS CUVÉE DE RÉSERVE

Nr 7350. Pris 419 kr
En klassiker i blanc de blanc-utbudet. Vinmakaren Rodolphe Petérs tummar inte på kvaliteten. Vinet är torrt och krispigt med smak och doft av mineraler, ostronskal, citrus, gula äpplen, nybakad brioche och gräddig krita. Vinet älskar ostron och det älskar jag.

LAUNOIS BLANC DE BLANCS BRUT CUVÉE RÉSERVE

Nr 7450. Pris 359 kr
En riktigt prisvärd champagne med vacker flaskform. Härlig les Mesnil-känsla med fruktig och frisk smak. Tydliga toner av citrus och mineraler. Fynd på blanc de blancs hyllan.

LAURENT-PERRIER MILLÉSIMÉ BRUT 2012

Nr 75308. Pris 639 kr
Vinet är generöst i doften med inslag av vita blommor, stenfrukter och citrus. Smaken är öppen och tillgänglig med begynnande mognadstoner och inslag av nötter, honung, röda solvarma äpplen följt av fin citrussyra och mineraler i mängder. Detta avnjuts väl i en större kupa med sällskap av ost.

HENRIOT MILLÉSIMÉ BRUT 2012

Nr 77710. Pris 679 kr
Friskt mineraliskt vin med inslag av nötter, choklad, rostat bröd samt grapefrukt. Ingen mognadston alls trots sina 10 år på nacken. Utan fortfarande ungt och friskt. Klasschampagne från härlig årgång.

Diebolt-Vallois Prestige Extra BrutPierre Peters Cuvée de RéserveLaunois Blanc de Blancs Grand Cru RéserveLaurent-Perrier Millésimé Brut, 2012Henriot Millésimé Brut, 2012

Bild från DinVinGuide

Champagneåret 2022

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin är vinskribenten, författaren och champagnekännaren som ligger bakom böckerna ”Champagne 49 miljoner bubblor i en flaska” samt "CHAMPAGNE och andra bubblor".

Läs mer om Fredrik

Läs mer