Svenska flaggan
Champagne till alla hjärtans dag - DinVinguide
Skriven av Fredrik Schelin

Champagne till alla hjärtans dag

Av druvorna chardonnay, pinot noir och pinot meunier som vuxit i en idealisk krithaltig jord framställer vinmakarna i Champagne-distriktet först syrliga stilla viner.
Sedan, med en andra jäsning på flaska, förvandlas detta till buteljer med magiskt innehåll.

Eftersom alla hjärtans dag firas nu på lördag och med tanke på temat här på Dinvinguide.se så tänkte jag här tipsa om några Pinot Noir-baserade champagner som passar väldigt bra till denna romantiska högtid.
Champagne till alla hjärtans dag

André Clouet Grande Réserve
SB# 7686, Pris 271:- (100% Pinot Noir sk. blanc de noir)
Ett torrt vin som uppvisar friska toner av äpplen, mogen citrus samt brödighet. I avslutet som är långt hittar jag även grapefrukt samt aningen kakao.

Alexandre Bonnet Perle Rosé Brut
SB# 7471, Pris 261:- (100% Pinot Noir)
Vinet uppvisar en härlig mousse med toner av röda bär där vildhallon är tongivande, lätt brödighet och lättrostade pinjenötter. Det är även fyllt med härlig mineralitet och balanserad syra som lutar åt blodgrapehållet.

Charles Heidsieck Brut Réserve
SB# 77522, Pris 461:-(40% Pinot Noir)
Frisk smak med fruktiga inslag och begynnande mognad, här hittar jag toner av gula mogna äpplen, rostat bröd, mineralitet och balanserad citrus i avslutet.

Bollinger Special Cuvée Brut
SB# 7418, Pris 441:- (60% Pinot Noir)
Fylligt torrt vin med mjuk mousse och tydliga toner av mogna äpplen och brödighet. Här hittar jag även nötter och visst inslag av grapefrukt med välintegrerad sur lie och balanserad citrus.

Bollinger Rosé
SB# 7755, Pris 561:- (62% Pinot Noir)
Ljus orangerosa färg. Nyanserad doft med inslag av rostat bröd, röda äpplen, smultron och nougat. Smaken är torr, mycket frisk med blodapelsin och nougat.

Pol Roger cuvee sir Winston Churchill
SB# 7548, Pris 1287:- (största delen Pinot Noir)
Vinet är ett stramt vin med hög torrhet, jag hittar klassiska toner av mineraler, kalkighet, nötter då främst mot hasselnöten, rostat smörigt vitt bröd och gula plommon.
Krug Grande Cuvée
SB# 7494, Pris 1487:- (ca 44% Pinot Noir)
Ett torrt vin med lager efter lager av smaker och dofter, lång smak med toner av brödighet, integrerat fat, rostade pinjenötter, röda bär, härliga mogna äpplen och en balanserad citrus ton med inslag av mineraler och krita.
Helt enkelt magisk!

Fotograf: Raphael Cameron, Dinvinguide.se

Tidigare listor hittar du här:
Champagne bäst i test 2014
Champagne bäst i test 2012
Champagne bäst i test 2013

Tidigare publicerade artiklar i temat
*Bästa mousserande rosévinerna på systembolaget
*Systembolagets bästa rosé champagne

Champagne till alla hjärtans dag

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin är vinskribenten, författaren och champagnekännaren som ligger bakom böckerna ”Champagne 49 miljoner bubblor i en flaska” samt "CHAMPAGNE och andra bubblor".

Läs mer om Fredrik