Svenska flaggan
Champagne skörd årgång 2022
Skriven av Fredrik Schelin

Champagne skörd årgång 2022

Skörden i champagnedistriktet är precis avslutad och vingårdarna går nu in i sin vila. Vinmakarna har pressat alla druvor och druvjuicen ligger nu och jäser till stilla vin. Hur årgången blir kan vi bara spekulera i fram till februari då de stilla vinerna är klara. Men vad säger producenterna i distriktet om årets skörd?

Champagne skörd årgång 2022

Producenterna har rapporterat stora förhoppningar om årgångskvalitet efter en odlingssäsong som i stort sätt varit fri från olika sjukdomar i vingårdarna. Äntligen, efter flera år av mindre skördar behövs friska druvor för att möta världsmarknadens stora efterfrågan, av denna gyllene dryck. Avkastningen är den högsta på över ett decennium, volymen för champagneskörden 2022 sattes till 12 000 kg per hektar. Detta är den högsta nivån sedan årgången 2008, beslutet är en följd av den fortsatta försäljningstillväxten av champagne runt om i världen. Det står i skarp kontrast till årgång 2020, som sattes till 8 000 kg per hektar, en av de lägsta skördarna på senare år. Detta efter både torka och en enorm nedgång i konsumentefterfrågan under pandemin, där försäljningen sjönk med 18 % första året under pandemin. Efter 2020 års skörd som var rekordlåg i volym kom år 2021 då Champagne upplevde en av sina svåraste växtsäsongerna på många generationer, med frost, hagel, regn och sjukdomar som orsakade förödelse i hela regionen. En bra och stor skörd för 2022 är med andra ord efterlängtad, inte bara hos producenterna utan även hos oss champagneälskare världen över!
Citat från vinmakare för skörden 2022

Druvornas goda hälsa “uppmuntrar människor att ha tålamod”, säger Alice Paillard, från Champagne Bruno Paillard.

Charline och Hugo Drappier, från Champagne Drappier, noterade att denna tidiga tidpunkt för skörd har blivit genomsnittet under de senaste fem åren. “Det är 3 veckor tidigare än det typiska startdatumet för skörd under vår fars tid, då skördarna aldrig brukade börja i augusti.”

Roland-Billecart sa att växtsäsongen har varit perfekt. “Vi har haft mycket långa soliga perioder och marken gynnats av vattenreserver från 2021. Vi har knappt haft några sjukdomar att oroa sig för och inga storskaliga naturkatastrofer som frost eller hagelstormar. Det är hur bra som helst.

Odlaren och producenten Benoît Lahaye sa att det sanitära tillståndet för hans druvor är perfekt, och balansen mellan socker och syra är värdig en framtida fantastisk årgång. “Växtsäsongen 2022, påminner starkt om de stora årgångarna 1947, 1959 och 1976,” sa han.

“Arbane och Petit Meslier är väldigt mogna och friska”, sa Charline och Hugo Drappier. “Dessa ömtåliga sorter brukade vara mer komplicerade att odla under vår farfars tid. År 2022 bevisar än en gång att dessa senmognande druvor uppför sig bra under de nya vädermönstren.

Vin clair kallas de första jästa stilla vinerna. De kommer från olika vingårdar och underregioner och är gjorda av olika druvor. Första provningen av dessa viner sker vanligtvis i januari, även om man generellt beslutar vilka viner som hamnar i vilken cuvée först i april året efter skörden.

Réseau Matu kallas det nätverk av hundratals kontrollplatser i vingårdarna som används för att observera druvornas mognad över hela regionen. Detta för att bestämma optimala plockdatum för varje område och typ av druva. Allt för att nå optimal kvalitet.

Årgång 2022 i Champagne ser ut att bli en stor årgång
Bild från DinVinGuide

Champagne skörd årgång 2022

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Citatkälla Decanter.

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin är vinskribenten, författaren och champagnekännaren som ligger bakom böckerna ”Champagne 49 miljoner bubblor i en flaska” samt "CHAMPAGNE och andra bubblor".

Läs mer om Fredrik

Läs mer