Champagne Pierre Peters

Mitt första möte med champagne Pierre Peters var under en middagsbjudning hemma hos en vän som precis som jag är väldigt vinnördig.
Jag blev serverad ett glas champagne utan att veta vad det var i glaset och redan när doften av vinet når min näsa inser jag att detta är något väldigt speciellt.
Jag hade inte bara för första gången provat champagne från huset Pierre Peters utan nämligen deras prestige: Cuvée Special Les Chétillons av årgång 2002.
Kärleken till detta fantastiska vin var direkt och helt oemotståndlig.
Les Chétillons är ett årgångsvin som produceras med druvor från tre små lotter i vingården med samma namn belägen i byn Les Mesnil-sur-Oger.
Vinet består av 100% grand cru-druvor som odlas på vinstockar som är över 70 år gamla.
Camille Péters köpte plotten ”Les Chétillons” på 2.5 hektar 1932.Pierre Péters Cuvée Spéciale Les Chétillons
Vinet är fylligt med inslag av grape-citrus, mineraler, vita tropiska frukter, rostade pinjenötter, vita florala toner och väldigt lång i eftersmaken.
Årgångarna 2005, 2006, 2007 finns att köpa genom privatimport på systembolaget, importör är Wineagency.

Husets standard-champagne som ofta uttalas som bästa köp:
Pierre Peters Cuvée de Réserve
SB# 7350, Pris: 319:- (750 ml), 695:- (1500 ml magnum) RC_PierrePeters__DSC7184Ett fantastiskt vin med välintegrerad mousse som uppvisar frisk frukt med inslag av brödighet, mandel, äpplen viss nougat samt grapefrukt och mineraler i avslutet.
Pierre Peters Cuvée de Réserve är en blend av ca 18 olika årgångar.
60% av blenden består av den senaste årgången, i år är det 2012. 40% av blenden består av reserv-viner från 15-17 årgångar, ner till 1988.
Rodolphe Peters skapar också alltid den vanliga magnum-buteljen som en non declared vintage.
Det vill säga en årgångs-champagne för samma pris som en vanlig non vintage champagne.
Just nu är det 2010 i magnumbuteljen, spring och köp, detta kan vara ett av de bästa köpen på systembolaget!

Annons:

Husets grundare Gaspar Péters kom från Luxemburg till Champagne och startade med druvodling redan i mitten av 1800-talet.
Fem generationer senare har ägorna vuxit till 19 ha i ”Côtes de Blancs” på odlingsplatserna Le Mesnil sur Oger, Oger, Avize och Cramant.
Huset har sin bas i den kända champagnebyn, Les Mesnil sur Oger. Byns druvkvalitet är vida känd vilket har lockat till sig kända exklusiva hus som Krug och Salon.
Pierre Peters odlar endast Chardonnay.(läs mer om druvan i druvguiden)
Och man producerar med ett undantag endast Blanc de Blanc, dvs hundra procent chardonnay-baserad champagne.

Det enda undantaget är ”Rosé for Albane” som innehåller en aning av den blå druvan Pinot Meunier.

Druvorna som Gaspar odlade på 1800-talet såldes vidare till något av de stora Champagnehusen. Sonen Camille började buteljera under eget namn på 1920-talet, som en av de första i distriktet. Men den första årgången under dagens namn Pierre Peters, kom 1944.

Rodolphe Péters är sjätte generationen och den som skapar dagens viner.

Man skördar för hand och jäsningen sker i små ståltankar under kontrollerad temperatur och per växtplats.

Läs mer på deras hemsida: http://www.champagne-peters.com/en

Pierre Peters Rosé for Albane
SB# 77826, Pris 389:- Chardonnaydruvorna har fått sällskap av den blå Pinot Meunier druvan vars skal skapar den vackra rosa färgen.
Vinet är döpt efter vinmakaren Rodolphe Peters dotter Albane.
Här är ett elegant vin med mjuk mousse och inslag av den typiska mineraliteten och kalkigheten blandat med blodgrape, smultron, hallon, rostad brioche och med ett långt avslut. Foto by Raphael Cameron, @DinVinguide.se

Läs mer

Fler artiklar från Fredrik Schelin