Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Champagne Palmer magnum vertikal
Skriven av Fredrik Schelin

Champagne Palmer magnum vertikal

Champagne Palmer magnum vertikal
Deras ledord är "Tid i källaren", man kommer aldrig att släppa en årgång ut på marknaden innan den följer Palmer´s stil.

Importören Oenoforos AB bjöd in till en magnumvertikal av Champagne Palmer Blanc de Blanc.

Provningen hölls av Raymond Ringeval som är ny på företaget, jag har tidigare träffat Raymond vid ett flertal tillfällen då han var export-manager på Champagne Ayala sedan 6 år.

Palmer´s profil är enligt Raymond att spara många årgångar i källaren och att följa dem med tiden för att se deras utveckling. Man låter dem ligga kvar på jästfällningen i källaren vilket gör att alla buteljer som tas upp och skickas ut på de olika marknaderna är Recently Descorged.

Huset är även känt för att ha stora buteljer i sin produktlinje, man låter alltid andra fermenteringen ske i buteljerna oavsett storlek. Detta till skillnad från många av de andra champagnehusen som efter andra fermenteringen häller över från normalstora buteljer till andra storlekar.

Champagne Palmer håller en produktionsmängd mellan 500-600´ buteljer per år, men Raymond säger att det finns en tanke om att eventuellt öka den mängden i framtiden. Som en del i ett stort koperativ har man tillgång till större druvmängd än man nyttjar idag.

Sverige är deras idag största exportmarknad, men man har som mål att öka exporten till hela världen.

Deras ledord är ”Tid i källaren”, man kommer aldrig att släppa en årgång ut på marknaden innan den följer Palmer´s stil. Det märker man genom att prova Champagne Palmer magnum vertikalen.

Text: Fredrik Schelin
Foto: Raphael Cameron

 

1999 Palmer & Co Blanc de Blancs brut Magnum
SB# 7553, Pris 759:- (kommande årgång)
Utseende: ljust gyllengul med elegant mjuk mousse
Doft: citrus, gräddkola, honung, mineraler, tropisk frukt
Smak: mjuk behaglig mousse, stramhet som påminner om tanninstruktur eller omoget grönt äpple, tropiska toner med mineralig överton, ungt vin med grapestruktur och lång citruston, texturen påminner om omoget grönt bananskal

*Lås in 10 år i källaren och göm nyckeln.

 

1998 Palmer & Co Blanc de Blancs brut Magnum (degogerad sedan 2 år)
SB# 7553, Pris 759:- (nuvarande årgång)
Utseende: lätt gyllengul med elegant mousse
Doft: mogna citrustoner, tropisk frukt, honung
Smak: mjuk behaglig mousse som smeker munhålan, generösa mogna gula och gröna äpplen, mogna citrustoner med mandarin som bas, tropiska gula toner och apelsinblom, begynnande mognad, mineralitet och härliga sur lie toner

*Köp öppna och njut

 

1996 Palmer & Co Blanc de Blancs brut Magnum
Utseende: Fylligt apelsingul med en gyllene ton, relativt liten mousse
Doft: relativt tom, lite citrus stängd
Smak: ganska stängd kan vara tunnel eller deffekt extrem syra med grape som ledord

*Extremt stängd i tunnel eller deffekt inte säker, men efter samtal med Raymond kan vi konstatera att det är en flaskvariation.
Dock så är min duktiga kollega Magnus Ericsson av annan åsikt, läs gärna hans blogginlägg här.

 

1985 Palmer & Co Blanc de Blancs brut Magnum
Utseende: Honungstoner och gyllene med diskret mousse
Doft: mognadstoner, apelsin, honung, tropisk mogen frukt, smörighet
Smak: mjuk behaglig mousse, generös mogen tropisk frukt med balanserad citrus, honungstoner och apelsinblommor blandade med härlig mineralitet.
Kryddighet, smörighet och svaga kaffetoner

*Perfekt att avnjuta nu men har ännu en lång livslängd kvar trots sina 28 år i källaren.

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin är vinskribenten, författaren och champagnekännaren som ligger bakom böckerna ”Champagne 49 miljoner bubblor i en flaska” samt "CHAMPAGNE och andra bubblor".

Läs mer om Fredrik