- Hem /
- skribenter /
- Fredrik Schelin /
CHAMPAGNE MOËT & CHANDON SLÄPPER NYA GRAND VINTAGE 2006 – DINVINGUIDE.SE VAR PÅ PLATS
CHAMPAGNE MOËT & CHANDON SLÄPPER NYA GRAND VINTAGE 2006 – DINVINGUIDE.SE VAR PÅ PLATS

CHAMPAGNE MOËT & CHANDON SLÄPPER NYA GRAND VINTAGE 2006 – DINVINGUIDE.SE VAR PÅ PLATS
Champagne Moët & Chandon bjöd några utvalda att åka till Köpenhamn för att presentera sitt släpp av Grand Vintage 2006.
Vi landade en förmiddag i vår härliga grannstad som är så härligt kontinental, där bjöds vi på en rundtur med de klassiska turistmålen som Köpenhamn bjuder på.
Efter rundturen ankom vi till Odd Fellow´s gamla historiska byggnad i centrala delarna av stan, byggnaden känns nästan som att vi är på ett av de klassiska champagne-slotten.
Här bjuds det på ett glas uppfriskande Moët Imperial innan vi bjuds upp till övervåningen och start på lunchen, eller upplevelsen som det visar sig.
Vi kommer in i ett rum med mörklagda fönster där enda ljuskällan är stora tända kandelabrar och en ljussättning i taket.
Bordet är dukat med ljusa vita och gröna blommor och en rustik trä-planka, allt detta ska återspegla årgången och dess känsla.
Jag får vinmakerskan Elise till bords, Elise är den sjätte generationens vinmakare från en familj av begåvade kvinnliga vinmakare. Hon blev inspirerad vid en mycket ung ålder på hennes familjevingård i Grès de Montpellier.
Elise Losfelt utsågs som vinmakare i teamet runt Chef de Cave Benoit Gouez i september 2012.
Hon är också en talesman för vinkunskaps avdelningen och ska kommunicera Moët & Chandons tekniska och visionära budskap till vinmarknaderna.
Innan hon började på Moët & Chandon har Elise arbetat som biträdande vinmakare i tre olika vingårdar, Dominique Portet vingård i Yarra Valley, Australien; Château Beychevelle i Saint Julien, Frankrike; och Bodega Mortitx på Mallorca, Spanien.
Elise har erhållit en Masters of Engineering i biovetenskap och ekonomi vid Agro Paris Tech 2008, följt av en master i vinodling och vinkunskap från Supagro i Montpellier år 2011.
Vi bjuds på vårt första glas Grand Vintage 2006 som matchas med en Vildoxe-Carpaccio serverad med vildplockade örter, ostron-majjonäs toppad av Baeriicaviar.
Under måltiden så berättar Elise om teamets känsla för årgången och strax därefter bjuds vi på en fantastisk balettuppvisning som föreställer den ljusa lättheten i årgången.
Efter första rätten så bjuds vi in i nästa rum som är uppdukat på ett helt annat sätt med en annorlunda ljussättning.
Här är tanken att temat ska återspegla Grand Vintage 1985
Till vinet serveras en Nordhavstorsk pocherad med hummer som serveras med en murkel-blanquette samt vårlök.
Murklorna gifter sig helt fantastiskt med vinets mognadstoner och Elise berättar att det första hon hade gjort vid ankomst till Köpenhamn var att gå in till köksmästaren och kräva just murklor till denna rätt.
Under rätten kommer en pianist in och sätter sig vid flygeln och spelar för oss ett utvalt stycke som ska spegla fylligheten och mognaden i 1985 års årgång.
Igen så flyttar vi in till nästa rum där vi välkomnas av en violin-spelare som med sitt stycke ska representera årgång 1999.
Även här är dukningen helt annorlunda och även den tillsammans med ljussättning ska spegla årgången som vi snart ska få serverad i glasen.
Till Grand Vintage 1999 serveras vi en Dikalvsfilé serverad med picklat kalvbräss samt brynt rabarbersmör.
Efter kötträtten så byter åter igen rum och dukning, nu för sista gången och vi möts av en modern design där man har byggt in lcd-skärmar i bordet. Väldigt effektfullt och faktiskt smakfullt med presentation på detta sätt.
Sista rätten är tänkt att vara en Brillat savarin ost, men köksmästaren har inte lyckats få tag på en tillräckligt bra så man har ersatt den med en mogen brie de maux. Detta var det första och enda misstaget, då den mogna Brie-osten inte matchar alls vinet på det sätt man tänkt sig. Men så mätta och nöjda som vi alla är så räcker det med att smaka lite på tillbehören för att matchningen ska funka.
Vill du veta veta mer om huset Moët kan du läsa min artikel här.
Grand Vintage 2006
SB# 7545, Pris 499:-
Vinet är gyllene gul med svagt gröna toner
Jag hittar toner av mogna tropiska frukter, florala inslag samt anis. Moussen är krämig och det finns en balans av citrus i syran samt mineralitet i avslutet.
ÅRETS KLIMAT OCH SKÖRD
Efter en väldigt kall vinter hade våren perioder av frost och försommaren hagelskurar som orsakade vissa begränsade skador.
Sommaren hade en värmebölja i juli följt av en kall och regnig augusti vilket resulterade i olika grader av mognad bland vingårdarna.
Men med varmt och torrt väder i början av september kom mognaden ikapp.
Skörden sträckte sig från 7 september – 25 september med relativt riklig avkastning (13.000 kg/ha)
Innehållet av socker i druvorna var relativt hög (10,2% potentiell alc/vol) med en surhetsgrad på (7 g H2SO4/liter), en balans som liknar den i årgången 2002.
Vid pennan Fredrik Schelin
Vid kameran Raphael Cameron
