Svenska flaggan
Champagne Henriot
Skriven av Fredrik Schelin

Champagne Henriot

Champagne Henriot är ett champagnehus med anor som odlare sedan mitten av 1600-talet.

Champagne Henriot

Producenten Henriot är i Sverige kanske mest känd bland oss champagnenördar. Men bland gemene konsument har nog Henriot varit en doldis. Dock har champagne Henriot med hjälp av nuvarande importör fått en given plats på bolagets hyllor med vinhusets årgångschampagne.
Nu är det dags att utöka närvaron på monopolets hyllor. Denna gång med ett unikt vin som kommer idag, fredag 14 april,  på tillfälligt besök. Läs mer om detta ”oväntade” vin längre ned i artikeln. Men först måste vi berätta om Champagne Henriots historia.

År 1640 bosätter sig familjen Henriot i Champagne. På den tiden drev familjen ett välmående tygföretag. Men ganska snabbt finner familjen Henriot ett intresse i vinodling. Efter att ha förvärvat mark för att plantera vinstockar får familjen lära sig om vinodlingens mysterier. Från detta datum säljer man alla odlade druvor vidare till dåtidens producenter.

Det egna champagnehuset grundades först 1808 av Apolline Henriot och inledningsvis såldes de producerade champagnerna endast till familj och vänner. Då under namnet ”Veuve Henriot Ainé”. År 1880 gifter sig Apolline Henriots barnbarn, Paul Henriot, med en ung kvinna från Côte des Blancs, Marie Marguet. Detta äktenskap ger plats för en verklig framgång av Maison Henriots vingårdar. Ursprungligen ägde huset mark i tre crus från Montagne de Reims planterade med pinot noir, nu fick familjen även tillgång till chardonnay från Côte des Blancs i Avize, Le Mesnil-sur-Oger och Chouilly.

Bild från DinvinguideChampagne Henriot har idag vinodlingar på 35 hektar, vilket motsvarar ungefär en fjärdedel av de egna behoven. För resterande del så anlitas genom åren pålitliga, kvalitetsmedvetna kontrakterade odlare. Från de egna vinodlingarna hämtas chardonnay från Côte des Blancs och pinot noir från Montagne de Reims. Huset använder sig företrädesvis av vinstockar som är över 25-30 år gamla. Kännetecknande för Henriot är att man har en stor andel chardonnay i blandningarna och nästan ingen meunier. Den röda tråden i all champagne från Henriot är en sval, stilren och klassisk elegans. Gilles de Larouzière Henriot är idag 8:e generationen av familjen Henriot. Gilles efterträdde sin farbror Joseph 2015 och driver bolaget.

Bild från DinVinGuide
"WINE IS WRITTEN IN THE VINEYARD."

Bild från DinvinguideAlice Tétienne, är chef de cave på Champagne Henriot.

Champagne Henriot har i år 2023 fått ett bud av Terroirs et Vignerons de Champagne (TEVC), som äger bland andra Champagne Nicolas Feuillatte. Det ser ut som att köpet kommer gå igenom.
Alice arbetade tidigare på Champagne Krug, och innan dess startade hon sin vinmakarkarriär som del av vinmakarteamet på just Nicolas Feuillatte. Kan hända att cirkeln är sluten! Hur som helst så gör Alice ett magnifikt jobb med vinerna från Champagne Henriot.

Henriot L’Inattendue Blanc de Blancs 2016

Bild från DinvinguideTillfälligt släpp 14/4. Nr 92431, Pris 995 kr

Beskrivning
100% chardonnay, Grand Cru, Côte des Blancs vingårdsspecifik från Avize. Vilar 4 år på sin jästfällning innan degogering.

Recension
Namnet L’inattendue översätts till ”den oväntade” och är Champagne Henriot tolkning av en enskild vingård. Denna nya cuvée från huset är en återkommande nyhet som kan komma att tolka olika växtplatser olika årgångar. Årgång 2016 är en tolkning av chardonnay när den är som bäst. Doften är inbjudande med inslag av rostat bröd, solvarma gröna äpplen, citrus, mineraler och krita. I munnen upplevs vinet först som lite ungt med frisk syra och lite stängt, efter en stund i glaset börjar vinet öppna upp sig med toner av tropisk vit frukt, gröna äpplen, surdegsbröd, krita och salta mineraler. Ett gastronomiskt vin som passar perfekt med skaldjur och trevligt sällskap.

Betyg – 94
Potentiellt betyg – 95

Bild från DinVinGuide

Champagne Henriot

Familjen Henriot har alltid spelat en roll som beskyddare och främjare av regionen Champagne. Idag fokuserar familjen på bevarandet av vingårdarna och Terroirerna. Genom projektet Alliance Terroirs anpassar huset sina vinodlingsmetoder till förmån för vinstocken och dess kvalitet, men också till miljön. De genomför positiva åtgärder för att minska dess påverkan på miljön och stödjer sina partners i detta avseende (HVE, VDC-certifiering, organisk omvandling, etc.). Huset främjar biologisk mångfald, bidrar till att försköna vingården, hjälper till att forska och utveckla nya verktyg.

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin är vinskribenten, författaren och champagnekännaren som ligger bakom böckerna ”Champagne 49 miljoner bubblor i en flaska” samt "CHAMPAGNE och andra bubblor".

Läs mer om Fredrik

Läs mer