Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Bollinger Champagne
Skriven av Fredrik Schelin

Champagne Bollinger – ett av de sista riktiga familjeägda husen i Champagne.

Alla har väl sett en James Bond film och önskat att man fick tillhöra det fartfyllda lyxiga livet för en dag med lyxiga bilar och god champagne!

Agent 007 unnar sig endast det bästa i livet och dit hör definitivt champagne Bollinger. Tidigare valde Bond alltid Dom Perignon men man ansåg att det var en alldeles för amerikanskt inriktad champagne och gick senare över till Bollinger som anses  ha en stark anknytning till den Brittiska marknaden.
Det var trots allt britterna som med sina krav styrde champagnen från den söta stilen, som härskade världen över, mot den torra stilen som är genomgående idag “sk” Brut.
Eller som Winston Churchill sa champagne ska vara ”kall, torr och gratis”

Det är inte bara James Bond och britterna som gillar Bollinger, utan vi svenskar är även fästa vid den fylliga brödiga champagnen.
I Sverige dricker vi flest flaskor Bollinger i världen beräknat per person, och Bollinger ligger ofta i topp på systembolagets försäljningslista bland champagner.

Bollinger som grundades redan 1829 är beläget i hjärtat av Champagne i byn Aÿ, där ligger House of Bollinger huset på Rue Jules Loubet i centrum av staden.
CMR1RB_Champagne2010_320

Bollingers historia:
Bollingers rötter i regionen Champagne har anor ända tillbaka till 1585 när Hennequins, en av Bollingers grundarfamiljer ägde mark i Cramant.
I slutet på 1700-talet praktiserade även familjen Villermont vintillverkning, men inte under deras efternamn.
Året 1750 bosatte sig Villermont sig på 16 rue Jules Lobet, som så småningom skulle bli huvudkontor för Bollinger.
1803 föddes Jacques Joseph Placide Bollinger i byn Ellwangen i kungariket Württemberg.
19 år gammal flyttade han till regionen Champagne och började arbeta på Champagnehuset Muller Ruinart, som inte finns längre.
Många tyska medborgare kom att bosätta sig i regionen Champagne, däribland Johann-Josef Krug och Heidsiecks, som grundade ett hus som skulle bli Charles Heidsieck, Piper Heidsieck, Heidsieck & Co Monopole, Veuve Clicquot och många andra.

Champagnehuset Renaudin Bollinger grundades den 6 februari 1829 i Aÿ av Hennequin de Villermont, Paul Levieux Renaudin och Jacques Bollinger. Parterna enades om att Villermonts namn inte skulle användas på etiketterna, därav husets namn Renaudin Bollinger.
Ända sedan Jacques Bollinger gifte sig med Charlotte de Villermont har huset förvaltas av Bollinger-familjen.
När Paul Renaudin avled utan arvinge gjordes namnet och etiketten om till enbart Bollinger.

Grundaren Jacques Joseph Bollinger gifte sig med Charlotte de Villermont. Paret fick en dotter, Marie, som i sin tur fick två söner Joseph och Georges. Dessa söner tog över företaget 1885 och började expandera familjens egendom genom att köpa vingårdar i närliggande byar. Sönerna utvecklade också varumärket, till exempel blev Bollinger officiell leverantör till den brittiska hovet, 1884 till drottning Victoria.

1918 tog Jacques Bollinger son till George över företaget.
Jacques gifte sig med Emily Law de Lauriston Bourbers, känd som ”Lily”.
Jacques utökade ytterligare anläggningarna genom att bygga nya källare, och genom att köpa Tauxieres vingårdar, samt förvärva tillgångarna i ett annat champagne hus på Boulevard du Maréchal de Lattire de Tassigny.

När Jacques Bollinger dog 1941, tog änkan Lily Bollinger över.
Lily utökade produktionen igen genom köp av fler vinodlingar, men är mer känd för att resa världen runt för att marknadsföra varumärket.
Lily var väl omskriven och har efterlämnat sig tt flertal citat där kanske det kändaste är ”Jag dricker champagne när jag är glad och när jag är ledsen. Ibland dricker jag det i enrum. I sällskap tycker jag det är obligatoriskt. Jag smuttar lite på det om jag inte är hungrig och dricker det om jag är hungrig. Annars rör jag det inte – om jag inte är törstig förstås.”

Lily drev Bollinger ända fram till 1971, när hennes brorsöner Claude d’Hautefeuille och Christian BIZOT tog över efter henne.

Lily Bollinger:”Jag dricker champagne när jag är glad och när jag är ledsen. Ibland dricker jag det i enrum. I sällskap tycker jag det är obligatoriskt. Jag smuttar lite på det om jag inte är hungrig och dricker det om jag är hungrig. Annars rör jag det inte – om jag inte är törstig förstås."
Lily Bollinger:”Jag dricker champagne när jag är glad och när jag är ledsen. Ibland dricker jag det i enrum. I sällskap tycker jag det är obligatoriskt. Jag smuttar lite på det om jag inte är hungrig och dricker det om jag är hungrig. Annars rör jag det inte – om jag inte är törstig förstås.”

Vinet jäser i ekfat och lite rostfritt stål. Ekfaten är inte till för att ge smak till vinet, det är för att behålla kontrollen av oxidation därför använder man sig av begagnade bourgognefat. Man är även det enda huset i Champagne som har sin egen ekfatsmakare på plats.

Kontroll är mycket viktigt för Bollingers stil. Det är med kontroll, som man år efter år producerar ett vin som är konsekvent i stil, smak och kvalitet.
Du får alltid en perfekt upplevelse när du öppnar en flaska champagne Bollinger!

Bollingers vingårdar har av den franska staten officiellt uthållighetscertifierats med beteckningen ”Haute Valeur Environmental”, något man är ensamma om i Champagne.

Fredrik Schelins noteringar

Bollinger Special Cuvée (art nr Systembolaget 7418, 439 kr)
Ljusgul färg med fyllig krämig mousse. Stor mogen doft med karaktär av bakat bröd, choklad och mogna höstäpplen. Torr och mycket smakrik med inslag av rostat bröd och lång fin eftersmak.

Bollinger Rosé (art nr Systembolaget beställningssortiment: 7755, 559 kr)
Ljus orangerosa färg. Nyanserad doft med inslag av rostat bröd, röda äpplen, smultron och nougat. Smaken är torr, mycket frisk med blodapelsin och nougat.

Bollinger La Grande Année -04 (art nr Systembolaget 7579, 899 kr)
Gyllengul färg. Nyanserad, utvecklad doft med inslag av gula äpplen, rostat bröd, nougat, champinjoner och apelsin. Smaken är torr och mycket frisk med inslag av äpplen, rostat bröd, nougat, valnötter och tydlig grapefrukt i avslutet.

Bollinger R.D 1976 (art nr Systembolaget 77989, 5595 kr)
Djupt gyllengul färg. Komplex och mogen doft med inslag av övermogna äpplen, torkade aprikoser, kryddiga inslag av kakao, kaffe och skogssvamp. Smaken är medeltorr och förvånansvärt frisk med inslag av rostat bröd, nötter, äpplen och mogen citrus.

Bollinger Vieilles Vignes Françaises 2005 (art nr Systembolaget  90456, 5250:-)
Den perfekta champagnen, en ren blanc de noir tillverkad på orginalplantan från champagne som växer på två små lotter précis framför och bakom huset. Otrolig elegans med lång eftersmak där toner av tropisk frukt, mineral samt nästan att en tanninstruktur visar sig. Fortfarande mycket ungt och här skulle jag vänta fem år.(notes från förra vt)

CMR1RB_Champagne2010_322

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin är vinskribenten, författaren och champagnekännaren som ligger bakom böckerna ”Champagne 49 miljoner bubblor i en flaska” samt "CHAMPAGNE och andra bubblor".

Läs mer om Fredrik