Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Champagne bäst i test 2022
Skriven av Fredrik Schelin

Champagne bäst i test 2022

Mousserande vin görs i stort sett i alla vinproducerande länder. Allt från billigt, till exklusivt. Allt från traditionell metod (med en andra jäsning på flaska) till den mer enkla kolsyremetoden. Läs champagne bäst i test 2022 för de utvalda bubblande tipsen.

Champagne bäst i test 2022

Det trevligt när det bubblar i glasen. Bubblor står för firande, för fest, för glädje. Tipsen är utvalda för att de smakar riktigt gott och för att de finns tillgängliga via vårt monopol. Dags att poppa, skåla och blicka framåt. Det doftar fest!

Vi bjuder dessutom på två av mina recept som du hittar på Köket.se med favoritsnacks att servera till bubbel!

Sashimilax med gosås

Sashimilax är ett av de snabbaste recepten att bjuda på vid oväntat besök eller då man saknar tid utan att pruta på den festliga och lyxiga känslan.

200 gram Laxloin ”Salma” eller motsvarande lax loin godkänd att äta rå.
100 gram krispig salladsmix gärna färdigsköljd.
1 knippe gräslök

Gosås

4 msk agavesirap
4 msk japansk soja
1 tsk ättika
1 tsk äpplevinäger
1 tsk sesamolja
1 st röd chili färsk
1 lime
1 msk sesemfrö

Gör så här:

Rosta sesamfröna i stekpanna tills de får färg. Under tiden blanda ihop vätskorna, hacka ner chilifrukten utan kärnor och innanmäte till små tärningar. Rulla limefrukten hårt mellan handen och skärbrädan, dela och pressa ur saften ur halva frukten i såsen och klyfta andra halvan. Blanda vätskorna med chili och häll ner de varma sesamfröna och blanda dressingen. Lättast är att blanda i en matlådeburk och skaka.

Skiva laxen i tunna 2-mm skivor, lägg upp laxen som en regnbåge på ett fat redan täckt av sallad, dressa laxen med hälften av gosåsen och garnera med gräslöksstrån och limeklyftor. Servera som den är med ätpinnar eller tillsammans med nykokt basmatiris. Låt den extra gosåsen stå framme i en skål att dressa efter smak.

Fredrik Schelin recept

Löjromspizza Bianco

1-2-3 lag

Fredrik Schelin recept3 dl vatten
2 dl råsocker
1 dl ättiksprit 12%
1 knippe rödlök
2 dl Crème Fraiche 32%
Tortillabröd mellanstorlek
2,5 dl grovriven västerbottenost eller lagrad parmesan
100 g svensk löjrom
1 knippe gräslök
Svartpepparkvarn

Gör så här.

Picklad rödlök

Koka upp 1-2-3-lagen
Skala och skiva rödlöken tunt
Lägg löken i en burk gärna med lock och häll över den varma lagen. Låt stå över natten i kylen.

Värm ugnen till 225 grader. Ta fram tortillabröd, bred med ett jämnt lager crème fraiche. Strö över rikligt med ost och baka av i ugnen tills osten fått färg. Ta ut och svalna av 1-2 minuter. Klicka ut löjrom och crème fraiche. Lägg på den picklade löken och toppa med hackad gräslök. Servera.

Champagnehusets traditionella champagne ofta kallat huschampagne. Här brukar man ofta blanda druvor, växtplats, druvkvalitet, olika jäsningskar och reservvin. För att ta fram sin speciella stil på sin champagne. Reservviner är vin från äldre årgångar.

Bollinger Special Cuvée Brut

Nr 7418. Pris 499 kr
Agent 007 har inte fel att ha Bollinger som favoritskumpa. En härlig klassiker med sin generösa brödighet och lite oxiderade stil som alltid vinner mitt hjärta. Här blandas mogna äpplen med syra och smörbrynt brioche.

Taittinger Brut Réserve

Nr 7422. Pris 479 kr
Härligt frisk och extremt prisvärd champagne i en vacker ljusgul färg. Vinet har inslag av citrusfrukter, mineraler och gröna äpplen. En klassiker som passar många.

Charles Heidsieck Brut Réserve

Nr 77522. Pris 499 kr
Charles Heidsieck är en generös champagne med en härlig brödig och fylllig stil. Frisk smak med fruktiga inslag och begynnande mognad. Här finns toner av gula mogna äpplen, nyrostat bröd och massor med mineralitet. Ett stort vin som klarar kraftfulla maträtter på ett galant sätt.

Louis Roederer Collection 243

Nr 7602. Pris 509 kr
Toner av solvarma röda äpplen, rostat bröd och friska syror. Roederer visar upp sin klass i denna champagne, man har tagit sitt vanliga husvin till nästa nivå. Bravo Roederer.

Palmer & Co Brut Reserve

Nr 7372. Pris 329 kr
Palmer & Co kan vara ett av bolagets bästa köp i sin prisklass. Fin generös brödighet med begynnande mognad blandas med en massiv syra och tydliga mineraler som nästan är saltiga. Vinet älskar mat och är en champagne att alltid ha på kylning.

Lanson Black Label Brut

Nr 7500. Pris 439 kr
Klassisk huschampagne i en typisk lättsam och charmig stil. Här dominerar den röda frukten med inslag av röda äpplen, sommarbär, kex och grapefrukt. Perfekt i alla sällskap.

Bollinger Special Cuvée Brut Taittinger Brut Réserve Charles Heidsieck Brut Réserve Louis Roederer Collection 243 Palmer & Co Brut Reserve Lanson Black Label Brut

Blanc de Blancs, betyder vit av vit och innebär att vinet alltid innehåller 100 procent gröna druvor och oftast druvan chardonnay.

Diebolt-Vallois Prestige Brut

Nr 7723. Pris 429 kr
Vacker flaska med inbjudande innehåll, perfekt till kommande högtider med sin fina mineralitet och generösa frukt. Tydligt äpplig arom med fylliga citrusfrukter och lång härligt svalkande mineralitet.

Pierre Peters Cuvée de Réserve

Nr 7350. Pris 419 kr
En klassiker i blanc de blanc-utbudet. Vinmakaren Rodolphe Petérs tummar inte på kvaliteten. Vinet är torrt och krispigt med smak och doft av mineraler, ostronskal, citrus, gula äpplen, nybakad brioche och gräddig krita. Vinet älskar ostron och det älskar jag.

Charles Heidsieck Blanc de Blancs Brut Champagne

Nr 92118. Pris 649 kr
Charles blanc de blancs på tillfälligt besök med allt vad man önskar. Här samsas äpplen med citrus och krispiga mineraler. Smaken är lång med fin elegant syra och begynnande mognadstoner som rundar av vinet på ett elegant sätt.  Servera i en stor kupa och fram med skaldjuren.

Launois Blanc de Blancs Brut Cuvée Réserve

Nr 7450. Pris 359 kr
En riktigt prisvärd champagne med vacker flaskform. Härlig les Mesnil-känsla med fruktig och frisk smak. Tydliga toner av citrus och mineraler. Fynd i blanc de blancs hyllan.

Diebolt-Vallois Prestige Extra Brut Pierre Peters Cuvée de Réserve Launois Blanc de Blancs Grand Cru Réserve

Blanc de Noirs, betyder vit av svart och det innebär att vinet alltid innehåller 100 procent blå druvor. Främst pinot noir och meunier.

Maurice Grumier Passion by Perpétuelle Brut Blanc de Noirs

Nr 79932. Pris 330 kr
Generöst rödbärigt vin med utvecklad ton och mogen doft. I smaken finns inslag av solmogna röda äpplen, sommarbär och mineralitet samt en tydlig blodgrape i avslutet. Duka fram ostbrickan.

Chavost Blanc de Meunier

Nr 58125. Pris 525 kr
Chavost är ett litet kooperativ som är beläget strax utanför Epernay. De producerar sitt vin helt naturligt utan sulfiter, utan tillsatt socker och utan filtrering. Så nära ett naturvin man kommer i distriktet. Vinet, ja det är naturligt lättsamt med inslag av röda sommaräpplen, röda vinbär och blodgrape.

Maurice Grumier Passion by Perpétuelle Brut Blanc de Noirs Chavost Blanc de Meunier

Roséchampagne
I distriktet Champagne får man enligt gällande vinlagar skapa en rosé både genom maceration, det vill säga urlakning av skalen och genom att tillföra rött vin.

Charles Heidsieck Rosé Réserve MV

Nr 54185. Pris 629 kr
Rund generös doft med inslag av röda bär och blodapelsin. Smaken är fylld av friska röda bär, röd grape, kaffetoner och viss gräddighet. Moussen är integrerad och rund, eftersmaken lång med härligt integrerad mineralitet. En av mina go-to roséer.

Billecart-Salmon Brut Rosé

Nr 7758. Pris 679 kr
Ett välbalanserat vin med mjukt integrerade bubblor. Fullkomlig explosion av finstämda röda sommarbär, röda äpplen och blodgrape. En av de bättre champagneroséerna.

Gosset Grand Rosé Brut

Nr 7405. Pris 499 kr
Doften är inbjudande med inslag av röda vinbär, vildhallon och blodcitrus. Moussen är fin och mjukt munfyllande. I smaken finns toner av röda krusbär, vildhallon, blodgrape, röda vinbär med ett salt och mineraliskt avslut. Detta är ett fantastiskt matvin som du serverar i en större kupa.

Pierre Mignon Rose Brut

Nr 79846. Pris 425 kr
En seriös men lättsamt läskande rosé med inslag av röda vinbär, rostad brioche, varma sommarhallon, blodgrapefrukt och mineraler.

Charles Heidsieck Rosé Réserve MV Billecart-Salmon Brut Rosé Gosset Grand Rosé Brut Pierre Mignon Rose Brut

Vintage Champagne. De år skörden i Champagne håller särskild hög kvalitet produceras ofta det som kallas årgångsbetecknad champagne, vintage på engelska eller millésimé på franska.

Laurent-Perrier Millésimé Brut 2012

Nr 75308. Pris 639 kr
Vinet är generöst i doften med inslag av vita blommor, stenfrukter och citrus. Smaken är öppen och tillgänglig med begynnande mognadstoner och inslag av nötter, honung, röda solvarma äpplen följt av fin citrussyra och mineraler i mängder. Detta avnjuts väl i en större kupa med sällskap av ost.

Henriot Millésimé Brut 2012

Nr 77710. Pris 679 kr
Friskt mineraliskt vin med inslag av nötter, choklad, rostat bröd samt grapefrukt. Ingen mognadston alls trots sina 10 år utan fortfarande ungt och friskt. Klasschampagne från härlig årgång.

Henri Maillart Vintage Extra Brut 2012

Nr 55445. Pris 469 kr
Så som årgången 2012 är även detta vin generöst och drickklart nu. Härligt generöst med inslag av solvarm frukt, citrus, vit persika, rostad mandel och krita. Här får du mycket vin för pengen direkt från vinbonden.

Didier Michel 2014

Nr 92472. Pris 399 kr
Stram och härlig syra med ren frukt och mineralitet. Citrusfrukter blandas med gula och gröna äpplen, mineraler, rostat bröd och vita tanniner. Balanserat vin perfekt till skaldjur och ostron. Fynd för prislappen, skynda fynda!

Taittinger Brut Millésimé 2015

Nr 7871. Pris 629 kr
Doften är generös och inbjudande med en begynnande mognadston. Smaken är frisk och generös fylld med solvarma äpplen, citrusfrukter och bakverk. Mineraler och syra lyfter vinets fräschör och ger utrymme för ännu en sipp till. Gott och klart att dricka redan nu, ingen extra lagring behövs.

Laurent-Perrier Millésimé Brut, 2012 Henriot Millésimé Brut, 2012 Henri Maillart Vintage Extra Brut, 2012 Champagne Didier Michel Grand Cru, 2014 Taittinger Brut Millésimé, 2015

Champagne bäst i test 2022

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin är vinskribenten, författaren och champagnekännaren som ligger bakom böckerna ”Champagne 49 miljoner bubblor i en flaska” samt "CHAMPAGNE och andra bubblor".

Läs mer om Fredrik

Läs mer