Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Champagne bäst i test 2021 - del 3
Skriven av Fredrik Schelin

Champagne bäst i test 2021 – del 3

Champagne bäst i test 2021 - del 3 odlarchampagne. Odlarchampagne – vad är det egentligen?

Champagne bäst i test 2021 – del 3 odlarchampagne

Med sin kärlek till vinet och marken skapar odlaren sin egen champagne. Champagne har idag 4 000 odlarproducenter. En odlarchampagne kan identifieras med hjälp av initialerna RM som betyder Récoltant-Manipulant.  De små odlarna är mer begränsade, kanske har de bara några hektar mark. Det betyder att de inte har samma möjligheter att blanda till samma smak varje år, vilket innebär att årgångens karaktär kommer att märkas mer. För en vinälskare känns odlarchampagnerna mer personliga och äkta i jämförelse med de större husens.

Omkring 11 procent av vingårdarna ägs av de stora champagnehusen. Resten av marken ägs av omkring 21 000 odlare. Varje enskild markägare och odlare äger i genomsnitt 1,5 hektar mark. Småskalighet och stora internationella varumärken går hand i hand i Champagne. Det är inte bara kapitalet som regerar här. Även mindre familjeföretag är viktiga för distriktets framgång. Det tycker jag är charmigt!

Appellationen Champagne AOC definierades 1927 av Institut National des Appellations d’Origine (INAO) och är den enda av Frankrikes vindistrikt som har en enda appellation. Appellation är en kvalitetsgaranti som innebär att växtplats, druvsort, odlingsmetoder, framställningsmetoder och alkoholhalt säkerställs. Kontrollorganet Comité Interprofessionnel des Vins de Champagne (CIVC) bildades efter andra världskriget. Den primära uppgiften var att klassificera växtplatserna kommun för kommun. Resultatet blev procentsystemet l’échelle des crus som fortfarande används när det gäller att dela in vingårdarna i olika växtplatser (crus). Numera är CIVC:s uppgift att bestämma skördedatum för de olika druvsorterna, skördeuttaget per hektar och druvornas pris. CIVC består av representanter från odlare och champagnehus.

Champagne bäst i test 2021 – del 3 odlarchampagne

Joly Cuvée Spéciale Brut

Nr 80464. Pris 399 kr
Vinet är fruktigt åt det röda hållet. Här finns toner av blodgrape, solvarma röda äpplen, generösa röda sommarbär och i avslutet mineraler som gör att vinet lyfter.

Champagne Didier Michel Grand Cru 2013

Nr 92472. Pris 349 kr
Stram och härlig syra med ren frukt och mineralitet. Citrusfrukter blandas med gula och gröna äpplen, mineraler, rostat bröd och vita tanniner.
Balanserat vin perfekt till skaldjur och ostron.

Roland Champion Special Club Grand Cru 2016

Nr 90479. Pris 496 kr
Ett härligt vin som befinner sig bara i början av sin karriär. Härliga gröna och gula äppeltoner med citrusfrukt och mineral. Vinet skriker efter mat och särskilt efter skaldjur, ostron och eller sashimi.

Marc Hebrart Special Club Premier Cru 2017

Nr 97047. Pris 488 kr
Pigg i doften med citrus och äpple. I smaken finns det gula äpplen, hasselnötter, persika, citrus och mineraler.

Lafalise Froissart Cuvée 045 Grand Cru Extra Brut

Nr 52241. Pris 739 kr
Ett friskt vin med inslag av örter och nyklippt gräs i doften. Toner av citrus, gula äpplen, brioche samt honung i smaken.

Pierre Mignon Cuvee Pure

Nr 76387. Pris 445 kr
Vinet ligger 5 år på sin jästfällning innan det degogeras. Precis som sig bör med ett dosage-fritt vin så är syran och den krispiga frukten tongivande. Härliga gula och gröna äpplen blandas med vita vinbär och citrusfrukt.

Diebolt-Vallois Prestige Brut

Nr 7723. Pris 399 kr
Vacker och inbjudande, och inte bara flaskans design utan även insidan. Perfekt till Nyår med sin fina mineralitet och generösa frukt. Tydligt äpplig med fylliga citrusfrukter och lång härligt svalkande mineralitet. Ett favoritvin med friskhet och finess.

Pertois-Lebrun L’Extravertie

Nr 77884. Pris 399 kr
Härlig miniburgundisk kruttorr champagne med underbar syra. Solvarma gula äpplen blandas med mineraler, örter och citrus i full balans.

Demière Soléra 23

Privatimport på Systembolaget – importör Stockholms Vinhus AB
Muntorr känsla med inbjudande frisk frukt. I smaken finns toner av rostat bröd, solvarma gula äpplen, grillad citron, rostade nötter och mineraler. Avslutet är långt och vinet passar utmärkt till mat.

Pierre Peters Cuvée de Réserve

Nr 7350. Pris 389 kr
En klassiker i blanc de blanc-utbudet. Vinmakaren Rodolphe Peters tummar inte på kvaliteten. Vinet är torrt och krispigt med smak och doft av mineraler, ostronskal, citrus och gula äpplen med bra längd och en avslutande doft av nybakad brioche.

André Bergere Grand Cru Blanc de Blancs Brut

Nr 77402. Pris 519 kr
Ett generöst fruktfylligt vin med mjuk integrerad mousse. Här finns gula och röda äpplen blandat med solvarma citrusfrukter och mineralitet i avslutet.

Pertois-Lebrun L’Extravertie

Nr 77884. Pris 399 kr
Härlig miniburgundisk kruttorr champagne med underbar syra. Solvarma gula äpplen blandas med mineraler, örter och citrus i full balans. Bröderna går från klarhet till klarhet.

Pertois-Moriset Les Quatre Terroirs Grand Cru

Nr 94132. Pris 396 kr
100 % chardonnay plockad från fyra av familjens vingårdslägen 60% Le Mesnil-sur-Oger, 20% Oger, 10% Cramant och 10% Choilly.  30% av vinet kommer från reservviner. Rent snyggt och krispigt med inslag av citrus, gröna äpplen, rostat bröd, pinjenötter, lätt brynt smör och mineraler i massor.

Champagne bäst i test 2021 – del 3

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.
Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

BestChampagne.se

Fredrik Schelin

Vinskribenten och champagnekännaren som 2018 släppte sin första bok ”Champagne 49 miljoner bubblor i en flaska”.

Läs mer om Fredrik

Läs mer