Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Champagne bäst i test 2021 - del 2
Skriven av Fredrik Schelin

Champagne bäst i test 2021 – del 2

Champagne bäst i test 2021 - del 2, årgångschampagne. De år skörden i Champagne håller särskild hög kvalitet produceras ofta det som kallas årgångsbetecknad champagne, vintage på engelska eller millésimé på franska.

Champagne bäst i test 2021 – del 2 årgångschampagne

Årgångschampagne och viss prestigechampagne är de som är mest kända för att tåla lång lagring. Med lång lagring blir storleken på bubblorna mindre och behagligare i munnen. Därför sägs det ibland att ju finare champagne desto finare bubblor. Men antalet bubblor minskar också med lång lagring. Men detta varierar, vin är ett levande ting, år 2018 öppnade jag tillsammans med en vinmakar en flaska från 1944 som ”poppade” och hade en intensiv och skummande mousse. Medan jag provat champagne från 1911 och 1928 som är nästan helt döda på sin mousse. Men vinerna har varit helt magnifika även utan bubblor.

Årgångschampagnen var den första utvecklingen av vinhusens standardchampagne. Årgångschampagne producerades förr enbart de år då det var perfekta förhållanden, vilket var cirka 2 till 3 gånger per decennium. I dag producerar många champagnehus årgångschampagne varje år oberoende av vilka förhållanden som råder. Många champagnehus framställer också en prestigecuvée, gjord av viner från de bästa åren och odlingslägena, som vanligtvis har klassificerats som grand- eller premier cru. Det är ett sätt för huset och vinmakaren att visa upp det bästa av det bästa.

Om du har eller väljer att köpa en prestigecuvée och är sugen på att dricka den, se till att den har minst tio år på nacken. En vanlig fråga på våra provningar är om vi anser att Cristal, Krug eller Dom Pérignon är överskattade. Vi köpte och öppnade en flaska på min födelsedag och upplevde ”inget speciellt”! Givetvis är det alltid den senaste årgången som är ute på marknaden. En prestigechampagne bör drickas med lite ålder, några av mina bästa champagneupplevelser har varit med prestiger som är 15–20 år eller äldre. Läs mer om prestige-champagne i en kommande artikel här på DinVinguide.se skriven av Anders Levander.

Lagring i grottor. Runt 80 f Kr grävde romarna i marken under Reims för att samla salt och krita. Hundratals år senare, på 1600-talet, hittade lokala vinmakare en ny användning för dessa grottor. Grottorna har en perfekt miljö för lagring av champagne, med konstant temperatur, lagom luftfuktighet samt skydd mot solljus och vibrationer. Allt som behövs för perfekt lagring av denna delikata dryck.

Champagne bäst i test 2021 – del 2 årgångschampagne.

Taittinger Brut Millésimé 2014

Nr 7871. Pris 599 kr
En välbalanserad upplevelse med eleganta doftinslag av nougat, gula och gröna sommaräpplen samt solmogen citrus. I smaken återkommer nougat, äpplen och citrus men blandas upp av kex, mineraler och kalk. Klasschampagne med ett generöst anslag.

Nicolas Feuillatte Blanc de Blancs Collection Vintage 2015

Nr 7592. Pris 359 kr
Öppen årgång som är redo att drickas redan från start. Fruktigt och friskt med toner av gula äpplen, grapefrukt, solmogen citron, rostat bröd och massor med mineraler.

Henriot Millésimé Brut 2008

Nr 77710. Pris 609 kr
Friskt mineraliskt vin med inslag av nötter, choklad, rostat bröd samt grapefrukt. Begynnande mognadston. Ungdomlig trots sina 12 år.
Från årgångarnas årgång i Champagne

Laurent-Perrier Millésimé Brut 2008

Nr 75308. Pris 599 kr
Här talar årgång 2008 med sin fina frukt, runda och generösa toner av röda äpplen, blodgrape och mineraler håller upp vinet. Vänta fem år och vinet kommer ut på andra sidan som smått perfekt.

Ordet champagne betyder ungefär ”öppet landskap”.

Pol Roger Cuvée Sir Winston Churchill 2012

Nr 7548. Pris 1779 kr
Vinet har en mjuk mousse med fina små bubblor. Doften bjuder på bakverk, vanilj och vita blommor. Munnen fylls med härliga smaker av rostade mandlar, röda och gula solvarma äpplen, honung, rostad brioche, grillad citron och härlig mineralitet.

Bollinger R.D 2007

Nr 92590. Pris 2099 kr
Efter en stund i glaset med lite högre temperatur öppnar vinet upp sig. Vinet är elegant med lång smak och distinkt syra men med balanserad fin frukt. Gula och röda sommaräpplen, mariekex, apelsinmarmelad, nougat, tydliga mineraler, vita fina tanniner, grapefruktsskal, sälta, ostronskal, solvarma limefrukter, chili, muskot, saffran, ingefära och enbär.

Dom Pérignon Blanc Lady Gaga 2010

Nr 7428. Pris 1779 kr
Härligt brödig och rödbärig som Dompa kan vara. Generös frukt och balanserad syra med mineralitet i bakgrunden hela vägen. Toner av smörig brioche, röda bär, solvarma äpplen, blodgrape och krämiga mineraler. Kanske den mest kända prestigechampagnen, nu även i limited förpackning signerad kändissångerska.

Nicolas Feuillatte Palmes d’Or Brut 2008

Nr 88943. Pris 1099 kr
Vi bjuds på en mjuk munkänsla där tonerna består av smörstekt brioche, gula solvarma äpplen, mjölkchoklad, grapefrukt och en integrerad ryggrad av mineraler. Härligt vin med en lätt begynnande mognad som har framtiden för sig.

Det är bra att dricka champagne. Forskning har visat att ett till tre glas champagne i veckan kan motverka demens. Enligt forskning på University of Reading motverkar fenoler i vinet att vi människor drabbas av demens. Det beror på att fenolerna stimulerar signalerna som människans hjärna behöver för att minnas.

Palmer Blanc de Blancs 2015

Nr 7553. Pris 349 kr
100 % chardonnay av årgång 2015. Ett mycket varmt och torrt år. Första jäsningen sker i ståltankar med full malolaktisk jäsning, varefter vinet har lagrats 5 år i källarna. Solmogen grapefrukt med en härlig mineralitet, grön frukt och ett långt avslut med den så Palmer-typiska brödigheten.

Comtes de Champagne Blanc de Blancs 2011

Nr 53874. Pris 1595 kr
Doften är fylld av vita florala toner, viss brödighet, honung och salta ostronskal. Moussen och texturen är elegant och mjukt balanserad. Det är ett relativt ungt vin som kommer vinna på att lagras minst fem år. Trots den underskattade årgången 2011 som väldigt få hus har deklarerat har Taittinger lyckats skapa ett fantastiskt vin. I smaken kommer toner av gröna svenska äpplen, mineraler, citrusfrukt, brioche, brynt smör, honung viss nötighet i avslutet. Detta vin vinner på att luftas och tempereras för att öppna sig. Servera gärna i en lite större glaskupa. När producenten kan skapa ett sådant bra vin från en underskattad årgång då vet du att de är att lita på i alla lägen. -Strålande jobb från Greven av Champagne.

Marc Hébrart Special Club Premier Cru 2017

Nr 97047. Pris 488 kr
Pigg i doften med citrus och äpple. I smaken finns det gula äpplen, hasselnötter, persika, citrus och mineraler.

Roland Champion Special Club Grand Cru 2016

Nr 90479. Pris 496 kr
Ett härligt vin som befinner sig bara i början av sin kar- riär. Härliga gröna och gula äppeltoner med citrusfrukt och mineral. Vinet ropar efter mat, särskilt efter skal- djur, ostron eller sashimi.

Visste du att för många miljoner år sedan var hela Champagnedistriktet täckt av ett innanhav. Lämningar av kalkrika fossiler har skapat den jordmån som är så viktig för champagne.

Champagne bäst i test 2021 – del 2 årgångschampagne

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.
Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

BestChampagne.se

Fredrik Schelin

Vinskribenten och champagnekännaren som 2018 släppte sin första bok ”Champagne 49 miljoner bubblor i en flaska”.

Läs mer om Fredrik

Läs mer