Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Champagne bäst i test 2021 - del 1
Skriven av Fredrik Schelin

Champagne bäst i test 2021 – del 1

Champagne bäst i test 2021 - del 1 NV (non vintage) champagne eller på restaurangsvenska - husskumpa.

Champagne bäst i test 2021 – del 1 av 4
Vi börjar med våra val av huschampagne, NV, non vintage, årgångslös, multi-vintage, ja det finns många namn på vanlig skumpa. Vi ska under vår serie med fyra delar reda ut lite om de olika typer av champagne som finns. Och såklart även våra favoriter som du kan beställa och köpa via Systembolaget.

Först måste vi reda ut vad champagne är! Champagne är ett av världens mest kända varumärken. I princip alla känner till champagne och har någon relation till detta magnifika bubbliga vin. I grunden beror det på att det görs fantastiska viner i distriktet Champagne. Det skickliga hantverket har många år på nacken. Den höga kvaliteten på champagne kommer från basvinerna som i sig är några av världens bästa vita viner. En av det viktigaste anledningarna till att champagne är ett så speciellt vin är Champagnes jordmån som består av tjocka lager av kalk. Kalken behåller väta och det gör att vinrankorna får jobba sig långt ner med rötterna för att nå vatten. När rötterna måste kämpa så hårt blir vinrankorna tåligare och druvorna får en mer koncentrerad smak. Även klimatet spelar en viktig roll. Svala vindar och mycket sol ger lång mognadstid och druvor med mer komplexa aromer. Allt detta i kombination med skickligt vinmakeri och perfekt lagring gör att det produceras fantastiska viner i Champagne. Jag brukar förklara champagnens fördelar genom att jämföra spanska jordgubbar, som har en kort mognadstid med mycket sol, med jordgubbarna från Sverige som mognar svalt under lång tid. Som alla vet smakar våra svenska jordgubbar så mycket mer.

När det verkligen gäller vill jag ha det allra bästa – och champagne är kungen av bubbel

Champagne utan årgångsbeteckning. Den andra jäsningen sker på flaska och gör att det skapas kolsyra under jäsningen. Enligt lag ska vinet jäsas 12 månader för en standardchampagne, följt av minst 3 månaders vila efter degogering. Detta är själva grundbulten i champagnemetoden. Reservviner från tidigare årgångar och druvor från många olika vingårdar används för att framställa klassiska champagneblandningar utan årgångsbeteckning. Så kallad non vintage. Reservvin är tidigare årgångars stilla vin som har sparats för att blandas upp med. Anledningen till att vinhuset har sparat vin är att vinmakaren vill ha flera ”kryddor” att skapa husets vinstil med. Genom att spara viner från tidigare årgångar säkrar huset samtidigt upp för sämre skördar genom att ha tillräckligt med reservvin att fylla upp sin kvot under andra år. Med kvot menas volymen som varje hus har tilldelats att producera. Då området har en bestämda produktionsvolym, är den enda möjligheten att växa i volym att köpa druvor, juice eller ny vinodlingsmark. När reservvinet blandas med det stilla vinet skapas en cuvée. Denna blandning fylls därefter på flaska under våren tillsammans med lite liqueur de tirage (stilla vin blandat med jäst och socker) för att sätta igång den andra jäsningen på flaska. Denna andra jäsning ger vinet sin kolsyra. Flaskan förses därefter med en kapsyl och placeras liggandes i källaren. I och med denna metod inleds den andra jäsningen på flaska. Denna andra jäsning ger skapar koldioxid som löser sig i vinet och bildar vinets slutgiltiga kolsyra.

Visste du att det varje år produceras omkring två miljarder flaskor mousserande vin?

Mousserande vin

Vin som har blivit kolsyrat, antingen genom jäsning eller genom tillsatt koldioxid. Den äldsta kända tillverkningen av mousserande vin hade sin början 1531. Det var då världens första mousserande vin, Blanquette de Limoux, tillverkades enligt vinhistoriker. Vinet producerades genom méthode ancestral i Limouxregionen av munkar i Benediktinerklostret i Saint-Hilaire. Det var nästan tvåhundra år före den traditionella metoden.

Här kommer våra utvalda non vintage champagner

Champagne bäst i test 2021 – del 1

Launois Blanc de Blancs Brut Grand cru Réserve

Nr 7450. Pris 339 kr
En riktigt prisvärd champagne med vacker flaskform. Härlig Les Mesnil-känsla med fruktig och frisk smak. Tydliga toner av citrus och mineraler.

Bonvalet Brut Suprême

Nr 78007. Pris 338 kr
Smaken är elegant med en insmickrande röd frukt med toner av röda äpplen, blodgrape och tydlig mineralitet. I eftersmaken subtila toner av brioche och krita. Mycket bubbel för pengarna.

Duval-Leroy Brut Organic

Nr 7913. Pris 399 kr
Vinet bjuder in med lätt äpplig doft med citrusinslag. I smaken återkommer både äpplen och citrus men fylls på med rostade nötter, bakverk och fin mineralitet.
I avslutet som är långt finns en fin syra och en härlig ton av krita.

Charles Heidsieck Brut Réserve

Nr 77522. Pris 469 kr
Charles Heidsieck är en generös champagne med en härlig brödig och fylllig stil. Frisk smak med fruktiga inslag och begynnande mog­nad. Ett stort vin som klarar kraftfulla maträtter på ett galant sätt.

Palmer & Co Brut Reserve

Nr 7372. Pris 299 kr
Palmer & Co kan vara ett av bolagets bästa köp i sin prisklass. Fin brödighet blandas med en massiv syra och tydliga mineraler. Prisvärd äkta vara.

 

 

 

 

Louis Roederer Collection 242

Nr 7602. Pris 469 kr
Elegant instegschampagne i ny form och bättre än någonsin. Toner av äpplen, brödighet och frisk syra. Eftersmaken är kruttorr och bjuder på blodclementin och krita. Roederer visar upp sin klass i denna champagne, man har tagit sitt husvin ett snäpp upp. Bravo!

Nicolas Feuillatte Collection Organic Extra Brut

Nr 53134. Pris 389 kr
Ekologisk elegant champagne med torr fruktig smak. Toner av rostade pinjenötter, grapefrukt och mineraler. Den här avnjuts bäst med dinkelkex toppad av brillat savarin-ost och marmelad.

Pierre Peters Cuvée de Réserve

Nr 7350. Pris 389 kr
En klassiker i blanc de blanc-utbudet. Vinmakaren Rodolphe Peters tummar inte på kvaliteten. Vinet är torrt och krispigt med smak och doft av mineraler, ostronskal, citrus och gula äpplen.

Krug Grande Cuvée

Nr 7494. Pris 1 839 kr
Karismatiskt vin med mycket komplex och frisk smak med tydliga inslag av citrusfrukter. Här finns lager efter lager av smaker som är så vanligt i en Krug. Toner av gröna äpplen, ljust bröd, hasselnötter, krusbär, mineraler, vit choklad, citrus och vårblommor. Ett kontemplationsvin som förtjänar och behöver luft, temperatur, rätt kupa och trevligt sällskap. Mytisk producent ifrån Champagne med vin i världsklass.

Egly-Ouriet Brut Tradition Grand Cru

Nr 77565. Pris 769 kr
Stort burgundiskt torrt vin med krämig mjuk och fet struktur, inslag av rostade hasselnötter, kakao, brioche, röda äpplen och blodapelsin.  I avslutet kommer den integrerade syran tillsammans med härliga mineraler.

Taittinger Brut Réserve

Nr 7422. Pris 449 kr
Härligt frisk och extremt prisvärd champagne i en vacker ljusgul färg. Vinet har inslag av citrusfrukter, mineraler och gröna äpplen.

Deutz Brut Classic

Nr 7487. Pris 459 kr
Härligt inbjudande med tydliga sur lie toner och brioche. Generös frukt med stram ryggrad och mineralitet.

Bollinger Special Cuvée Brut magnum

Nr 7418. Pris 1199 kr
En härlig klassiker med sin generösa brödighet och lite oxiderade stil som alltid vinner mitt hjärta. Här blandas mogna äpplen med syra och brioche. Extra god på magnumbutelj.

Pol Cochet Symbiose ekologisk

Nr 7521. Pris 319 kr
Prissänkt ekologisk huschampagne. Begynnande mognadston med solvarma gula äpplen och rostade nötter i doften. Smaken består av röda äpplen, rostade mandelspån, persika, smör och rostat bröd.

Ruinart Blanc de Blancs

Nr 88291. Pris 715 kr
Doften visar inbjudande vita florala inslag blandat med mineraler och citrus. I smaken återfinns vita florala inslag, brödighet och härliga solvarma citrusfrukter.

André Clouet Silver Brut Nature

Nr 7546. Pris 369 kr
Champagneproducent med klassisk stil. Vinet är friskt med tydliga inslag av gula äpplen, citrus och viss gräddighet. Ett vin för dig som inte vill betala hutlöst mycket.

Pol Roger Brut Réserve

Nr 7549. Pris 469 kr
Mångas favorit i Sverige. Perfekt balans mellan de tre olika druvorna med en friskhet av äpple och citrus. En allround champagne.

Moët & Chandon Brut Impérial

Nr 7518. Pris 445 kr
Störst är inte alltid bäst. Men när man åker förbi Moët´s anläggning och ser volymen de jobbar med blir man imponerad av resultatet.Här blandas den tydliga äppligheten med fin syra och lång smak av kex, krita och citrus.

Bonnet Grande Réserve Brut

Nr 7555. Pris 309 kr
86 % pinot noir från Côtes des Bar och 14 % chardonnay ifrån Les Riceys.
Vinstockarna har en genomsnittlig av 25 år. Vinet består av 40% Reservvin.
Hög syra är det första som man möts av tillsammans med tydliga gula äpplen. Vinet har viss vit tanninstruktur som gör sig väldigt bra med mat. Varför inte ett skaldjursfat.

Den totala vinodlingsytan i Champagneområdet är cirka 35 000 hektar. Vinrankorna planteras med ett avstånd mellan 0,9 och 1,5 meter. Raderna får inte ha en större bredd än 1,5 meter. Druvorna som odlas i Champagne är pinot noir (36%), chardonnay (26%) och pinot meunier (38%). Men det finns även tre mindre kända druvor som är tillåtna, pinot blanc, arbanne och petit meslier, som fortfarande används av några tillverkare. Skörden startar oftast hundra dagar efter blomningen. Värdena för maximalt skördeuttag per hektoliter och årgång hamnar mellan 7 500 och 13 000 kilo per hektar. Omkring 11 procent av vingårdarna ägs av de stora champagnehusen. Resten av marken ägs av omkring 21 000 odlare. Varje enskild markägare och odlare äger i genomsnitt 1,5 hektar mark. Småskalighet och stora internationella varumärken går hand i hand i Champagne. Det är inte bara kapitalet som regerar här. Även mindre familjeföretag är viktiga för distriktets framgång i Frankrike och internationellt. Det tycker jag är charmigt!

//Fredrik Schelin

Champagne bäst i test 2021 – del 1

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.
Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss! Champagne bäst i test 2021 – del 1 Fredrik Schelin

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin är vinskribenten, författaren och champagnekännaren som ligger bakom böckerna ”Champagne 49 miljoner bubblor i en flaska” samt "CHAMPAGNE och andra bubblor".

Läs mer om Fredrik

Läs mer