Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Champagne bäst i test 2020 - del 1
Skriven av Fredrik Schelin

Champagne bäst i test 2020 – del 1

Äntligen är det dags för årets roligaste helger, låt oss skåla i champagne på jul- och nyårsafton.

Champagne bäst i test 2020 – del 1

Äntligen är det dags för årets roligaste helger!
Trots denna speciella tid som råder så finns det ändå glädjestunder. Låt oss att fira med champagne i glasen.

Visst ska vi skåla i champagne på jul- och nyårsafton!
Vi har gjort jobbet åt dig och provat en mängd flaskor champagne. Så att du enkelt kan hitta flaskan som passar just dig när du ska skåla in 2020! Här på DinVinguide.se kommer vi presentera en mängd olika typer av bubbel under december månad. Vi börjar med det bästa då dessa behöver beställas i tid på vårt monopol, Systembolaget. Nämligen Prestigechampagner.

Prestigechampagne är samlingsnamnet som används för champagnehusens främsta viner.

Champagne bäst i test 2020 – del 1

Att prova champagne hemma

Provning av champagne och mousserande vin

Att prova champagne, mousserande vin och andra bubbelvarianter är festligt och trevligt och rätt enkelt att ordna hemma. Man kan välja att bara prova champagne eller bara cava exempelvis eller välja olika prisklasser. Det finns lite tips och trix för att provningen skall bli lyckad. Här får du några råd på vägen och tips på olika bubbel att prova.

Kyl flaskorna

Det självklara är förstås att börja med att kyla flaskorna. Halvljummen champagne går bara inte att dricka. Fyra timmar minst i kylen. Temperaturen vid servering skall vara 6-9 grader. Vill du använda ishinkar sedan så tänk på att skaffa champagnekorkar då flaskans kork inte går att använda efter öppning.

Servera och smaka

Öppna flaskan långsamt med en lutning på 45 grader. Titta på bubblornas storlek och färg på vinet, båda kan avslöja ålder på vinet. Hur känns vinet i munnen, textur och struktur kan berätta mycket om ett vin. Efter man har tittat på vinet så är det dags att ta in alla sinnen, först så doftar vi på vinet. Känner du inget så snurra gärna upp vinet i glaset så att det avger aromer.

Nu går vi till att smaka på vinet. Ta in en liten sipp och låt vinet rulla runt i munnen, om du kan så dra in lite luft mellan läpparna. Eftersom 80 procent av det du känner kommer ifrån doften så sörpla gärna vinet då kommer doften tillbaka upp i näsan och förstärker din upplevelse.
Nu kan vi börja sätta bedömning på vinet.🥂

BestChampagne.se

Fredrik Schelin

Vinskribenten, författaren och champagnekännaren som ligger bakom böckerna ”Champagne 49 miljoner bubblor i en flaska” samt "CHAMPAGNE och andra bubblor".

Läs mer om Fredrik

Läs mer