Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Champagne bäst i test 2015 - DinVinguide
Skriven av Fredrik Schelin

Champagne bäst i test 2015

Vilket bubbel väljer du till jul och nyår?
Här kommer de som vi på DinVinguide.se tycker är bäst i år.

Innan jag går in på Champagne bäst i test 2015, så vill jag ta tillfället i akt och prata lite om den högst aktuella trenden som ligger oss alla varmt om hjärtat, nämligen miljön.

Jag har skrivit lite om trenderna i Champagne detta nordliga distrikt som tydligt märker effekter av klimatförändringarna i världen.
Man har även en ny generation vinmakare som tar ekologisk och biodynamisk odling på mer allvar än tidigare generationer.

Vi ser också en trend på våra systembolag med ett tydligt incitament att styra försäljningen mot ekologiska viner.

Men vad vet egentligen köparen om ekologisk odling, är det ett sätt för vinhuset att ”branda” sitt varumärke, om man inte har lyckats slå igenom med försäljning så kan kanske ekologisk märkning bana vägen in på hyllorna?
Eller är det så att man på vinhuset genuint brinner för ekologisk odling?

Det här en debatt som vi kommer se mer av, vi behöver alla utbildas i  helhetstänk runt miljöarbetet mer än att bara stirra oss blinda på en eko-stämpel.

Men hur slår denna debatt mot kvalitetsviner?
Det finns exempel på vinmakare som redan jobbar biodynamiskt men som inte är villiga att ge bort en del av sin vinst i avgift till certifieringsorganan bara för att få en stämpel på etiketten.

Detta kommer bli allt mer vinskribenternas uppgift att informera om, att kritiskt granska och att rapportera om vilka val man bör göra i utbuds-djungeln på systembolaget.

Köparen bör också bli bättre på att planera sina inköp och bli bättre på att använda sig av systembolagets beställningssortiment.
För där mina vänner finns massor av guldkorn inom räckhåll.

Vi på DinVinguide.se kommer ägna januari månad åt att gräva djupare ner i ämnet ekologisk och biodynamisk odling.

Nu till årets bästa champagner,

diebolt-vallois-45Bästa champagne ordinarie sortiment 2015
Diebolt-Vallois Prestige Brut
SB# 7723, Pris 369:-
Torrt friskt vin med eleganta florala inslag. Toner av brioche, äpplen, nötter samt smörighet.
Lång eftersmak med inslag av grapefrukt.

gossetBästa rosé champagne ordinarie sortiment 2015
Gosset Grand Rosé Brut
SB# 7405, Pris 499:-
Ett balanserat vin med tydliga inslag av röda bär, vildhallon, blodgrape, röda vinbär och ett mineraliskt avslut med krämig mousse.

Billecart-SalmonBästa champagne i beställningssortimentet 2015
Billecart-Salmon Blanc de Blancs
SB# 86996, Pris 599:-
Uppvisar mjuk mousse med friska inslag av gröna och gula äpplen, mineral, krispig frisk citrus samt viss kvalmighet i avslutet.

 

Louis Roederer in Stockholm 2014

Bästa årgångschampagne 2015
Louis Roederer Brut Vintage 2008
SB# 76510, Pris 549:-
Vinet uppvisar en ungdomlighet med inslag av röda äpplen, citrus, mineralitet, kakao samt viss nötighet i avslutet som är långt och balanserat. Detta vin har framtiden för sig, köp och lagra i minst fem år.

bollinger 8Bästa champagne på magnumbutelj 2015
Bollinger Special Cuvée
SB# 7418, Pris 939 kr
Ljusgul färg med fyllig krämig mousse. Stor mogen doft med karaktär av bakat bröd, choklad och mogna höstäpplen. Torr och mycket smakrik med inslag av rostat bröd och lång fin eftersmak.

CM1_Charles Heidsieck_VSR_7553Bästa prestige-champagne 2015
Charles Heidsieck Blanc des Millénaires 1995
SB# 99445, Pris 1401:-
Generöst inbjudande på näsan med inslag av mogen frukt, karamelliserad grapefrukt, sur lie samt smörig brioche. Moussen är otroligt finstämd och integrerad och smaken är späckad med lager av karamelliserad grapefrukt, sur lie, lakrits, smörstekt brioche, nötighet, viss rökighet, gula mogna äpplen, mogna sommarvarma plommon, nougat samt gräddighet.
Vinet är på sin absoluta topp just nu.

RC_Pertois Lebrun 2015_CM1_8789Bästa odlar-champagne 2015
Champagne Prtois-Lebrun
Instant brut Grand cru Blanc de Blanc
#76164, Pris: 330:-  Detta är ett Fynd!
Fin direkt mousse, gräddig mjuk textur med balanserad syra och inslag av gråpäron, krispig vit frukt samt den så för byn typiska mineraliska tonen.

Champagne Krug @ Ett Hem 2014

Bästa champagne-hus 2015
Det finns champagne, och sedan finns det Krug.
Det är så man säger på vinhuset och jag kan inte annat än instämma. Vid ett besök hos Krug kläckte en kollega uttrycket ”Perfektion in Absurdum” och ett par kända matprofiler konstaterade, efter att jag bjudit på Krug Vintage: ”Fredrik, du har Krugifierat oss”.
Så starkt är intrycket av detta fantastiska, nästintill löjligt perfekta vin.
Krug är inte bara en personlig favorit bland mängder av experter och finsmakare, utan betraktas världen över som det ultimata uttrycket för den perfekta champagnen.

Krug Grande Cuvée
Ett torrt vin med en mängd olika smaker och dofter. Lång smak med toner av brödighet, integrerat fat, rostade pinje- nötter, röda bär, härliga mogna äpplen och en balanserad ton av citrus med inslag av mineraler och krita. helt enkelt magisk!
SB# 7494, Pris 1499:-

Louis Roederer 2013

Bästa champagne-vinmakare 2015
Jean-Baptiste Lecaillon som började arbeta för Champagne Louis Roederer Augusti 1989 med sitt otroliga engagemang i biodynamisk odling.
Jean-Baptiste öppnade mina ögon för ett par år sedan ordentligt för styrkan i biodynamisk odling, då vi tillsammans provade igenom alla cuvéer som skulle blendas i husets prestige Cristal. Vilken otrolig skillnad det biodynamiskt odlade vinet uppvisade jämfört med det som odlats traditionellt.

Canard Duchêne 2015

Bästa ekologiska champagne 2015
Canard Duchêne (77472) Cuvée Léonie Green
SB# 77472, Pris 369:-
Vinet är fint integrerat i moussen med röda bär och äpplen på näsan. I smaken kommer svaga röda bärtoner balanserat med gula och gröna äpplen samt sur lie, i avslutet finns det mineralitet och integrerad syra.

Bild från DinVinGuide
Fredrik Schelin

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin är vinskribenten, författaren och champagnekännaren som ligger bakom böckerna ”Champagne 49 miljoner bubblor i en flaska” samt "CHAMPAGNE och andra bubblor".

Läs mer om Fredrik

Läs mer