Svenska flaggan
Champagne bäst i test 2014 - DinVinguide
Skriven av Fredrik Schelin

Champagne bäst i test 2014

Som uppföljare till tidigare år har jag även i år skrivit ihop min lista på de champagner man inte bör missa inför julbordet eller nyårsfirandet.
Det som är viktigt att tänka på om man nu vill åt de bästa vinerna är att inte vara ute i sista minuten, utan att använda sig av det fina med beställningssortimentet. Det kan ta upp emot 8 dagar att få hem sitt beställda vin till sin butik, så beställ redan nu det du vill inmundiga till helgerna.
Och beställ gärna flera buteljer för vem vet om någon butelj är korkdeffekt så sitter man inte med skägget i brevlådan utan det är bara att hämta fram en ny butelj till firandet.
Det fina i kråksången är att om du öppnar en korkad butelj så kan du bara sätta en stopper på eller lite plastfilm, sedan går du tillbaka till systembolaget och får pengarna tillbaka.
För dig som känner dig osäker på om vinet är defekt eller inte så läs mer om vad Magnus har skrivit här ”Är det fel på mitt vin”.

Innan jag går in på listan och mitt nyårstips så vill jag först friska upp ditt minne lite med inspiration om vad champagne verkligen är:Champagne som ju är ett mousserande vin kommer från distriktet Champagne i östra Frankrike. mer kända orter i området är Reims och Épernay. Det är vanligt att man använder ordet champagne för att beskriva mousserande vin från hela världen, men det är endast vin från distriktet Champagne och som har framställts enligt champagnemetoden som får lov att kallas champagne, då det är ursprungsskyddat.

Champagnemetoden, även kallad méthode champenoise eller méthode traditionelle, framställs genom att man utför en andra fermentering, det vill säga en andra jäsning av vinet. Denna process gör att kolsyra uppkommer i vinet. Den andra jäsningen skall pågå under minst 18 månader. Däremot låter de flesta gårdarna vinet ligga ännu längre för det är under den tiden vinet utvecklar de små finare integrerade bubblorna samt djupare smaken. Vinet har då vilat på sin fällning (sur lie) och därmed fått en rik fruktkaraktär.

För att sedan få ut jästfällningen ur flaskan måste man långsamt och lite i taget luta samt snurra flaskorna med halsen nedåt. Traditionellt görs detta för hand. Flaskorna sätts ned med halsen före i särskilda träställningar, så kallade pupitres.

Genom ett snabbt knyck (en åttondels varv) och samtidigt öka lutningen på flaskorna hamnar fällningen till slut i flaskhalsen, vilket på franska kallas ”remuage”. en skicklig person kan vrida på drygt 30 000-50 000 flaskor på en dag och det tar två till tre månader innan flaskorna står rakt upp och ner. nu för tiden utförs processen per automatik med hjälp av stora robotar, även kallade gyropalettes. Var åttonde timme skakas de om och vrider sig så att flaskbotten vänds mer uppåt. hela processen tar en vecka istället för flera månader.

slutligen kyls halsen på de upp- och nervända flaskorna så att fällningen fryser till ett litet isblock, flaskorna vänds upprätt och den tillfälliga förslutningen öppnas.

Fällningen skjuts då ut av övertrycket i flaskan. Processen att avlägsna jästfällningen kallas degorgering. Därefter fylls flaskan på med den saknade volymen med en så kallad likör – en blandning mellan champagne och socker för att balansera vinet. Flaskan förses sedan med en vanlig champagnekork och förflyttas ner i källarna igen för att stabiliseras. Vinet måste jämnas ut med likören innan de går på försäljning.

Vad är det då som gör champagne så speciellt? Främst är det distriktets jordmån som består av tjocka lager kalk med mineraler. Kalken behåller vätska som gör att vinrankorna får jobba sig långt ner med rötterna i kalken för att nå vatten. när rötterna får kämpa så mycket blir det tåligare vinrankor vilket i sin tur ger en mer koncentrerad smak i druvorna. sedan spelar såklart klimatet en stor roll i det hela. svala vindar och mycket sol ger en lång mognadstid vilket resulterar i mer kraft i druvorna.
Detta i kombination med bra vinmakeri och perfekt lagring gör att det produceras fantastiska viner i Champagne

Champagne Charles Heidsieck
Charles Camille Heidsieck (1822-1893) var en vinhandlare som grundade Champagne firman Charles Heidsieck 1851. Han är mest känd för att ha varit först med att exportera Champagne till USA och blev känd som ”Champagne Charlie” under sin vistelse.

Under det amerikanska inbördeskriget fängslades Heidsieck misstänkt för att vara en spion för den franska regeringen och konfederationen. Hans fängslande utlöste en internationell incident mellan Frankrike och USA som blev känt som The Heidsieck Incident.

Charles Heidsieck var son till Charles-Henri Heidsieck, en champagne-handlare som var känd för att rida in i Moskva på en vit hingst 1811 strax före Napoleons framryckande armé. Heidsieck anlände med prover på champagne och med sin orderbok redo att fira med vilken sida som skulle vinna den kommande striden.

Charles-Henri var brorson till Florens-Louis Heidsieck, en av grundarna av det champagnehus som så småningom blev Piper-Heidsieck, och kusin till Henri-Louis walbaum och Pierre Auguste Heidsieck som grundade huset som så småningom blev känd som Heidsieck & Co Monopole.

BÄST I TEST
Charles Heidsieck Brut Réserve (nr
77522)
SB# 77522, Pris 459:-
Frisk smak med fruktiga inslag och begynnande mognad, här hittar jag toner av gula mogna äpplen, rostat bröd, mineralitet och balanserad citrus i avslutet.

Diebolt-Vallois
Denna egendom som ligger i hjärtat av Cramant drivs av Jacques Diebolt och hans familj. Ända sedan de 1992 blev utsedda till årets champagneproducent av Gault Millau har efterfrågan på deras viner varit enorm. Deras viner genomsyras av en fantastisk elegans kombinerat med den krämiga lite gräddiga strukturen som är så typisk för vinerna från Cramant. Vinerna är endast baserade på Chardonnay från Cramant med undantag för Diebolt Tradition där man blandar i Pinot Noir och Pinot Meunier från närliggande kommuner. Sedan 1995 så producerar Jacques Diebolt förutom sin vanliga Blanc de Blancs ett prestigevin vid namnet Fleur de Passion från 65-åriga vinstockar. Det produceras endast de främsta årgångarna och har sedan sin introduktion rankats som ett av de främsta Blanc de Blancs-vinerna från hela regionen. Det som man bör ha i åtanke är att eftersom efterfrågan på Fleur de Passion är så stor så släpps vinerna relativt tidigt. Kan man vänta några år och låta vinet få flaskmognad så blir man rikligt belönad.

BRA KÖP
Diebolt-Vallois Prestige Brut

SB# 7723, Pris 369:-
Torrt friskt vin med eleganta florala inslag. Toner av brioche, äpplen, nötter samt smörighet.
Lång eftersmak med inslag av grapefrukt.

Champagnehuset Jacquesson som ligger i byn Dizy utanför epernay. har man möjligheten att besöka denna gård är det något utöver det vanliga. gården drivs utav två bröder som har ett otroligt miljötänk med biodynamiskt odlade druvor, men utan att fingra på kvaliteten. Deras vision är att påverka miljön så lite som möjligt, vilket gör att deras vin

Vad jag gillar mest med deras vanliga NV brut, (non vintage brut, alltså en icke årgångsbestämd champagne. Den vanligaste champagnen från alla hus är non vintage och brut betyder torr.), är att de väljer att sätta ett nytt nummer på varje släpp.
De skapar alltså inte en årgångschampagne utan man låter i stället varje år bli sitt eget vin.Trots att man gör en blandning, ”blend”, av flera årgångar för att hitta sin stil låter man ändå huvudåret tala sitt tydliga språk. sedan sätter man ett nytt nummer varje år istället för att bara kalla den nV. De kom- pletterar även med att skriva på etiketten bak på flaskan vilka årgångar som har lagts i blenden och vad vinmakarna anser att vinet har för karaktär.

BRA KÖP
Jacquesson Cuvée no° 737

SB # 7436, Pris: 389 kr
ett friskt vin med inslag av mustiga röda äpplen, brödighet, rostade pinjenötter, röda citrusfrukter, toner av mineraler samt viss nötighet i avslutet.

Bollinger
Bollinger som är grundat 1829, är ett legendariskt och anrikt champagnehus.
Kanske mest känt hos gemene man för sin medverkan i flertalet James Bond filmer. Den mest betydande personen i husets historia är Madame Lily Bollinger som vid 42 års ålder ärvde huset efter sin make, och som skapade en stor framgång runt om i världen för detta mytomspunna champagnehus.
Det är inte bara James Bond som gillar Bollinger, utan vi svenskar är även väldigt förtjusta i den fylliga brödiga champagnen.
I Sverige dricker vi flest flaskor Bollinger i världen beräknat per person.
Det är bara att öppna en flaska så förstår man varför.

BRA KÖP
Bollinger Special Cuvée
SB# 7418, Pris 439 kr (finns på halvbutelj, helflaska och magnum)
Ljusgul färg med fyllig krämig mousse. Stor mogen doft med karaktär av bakat bröd, choklad och mogna höstäpplen. Torr och mycket smakrik med inslag av rostat bröd och lång fin eftersmak.

Champagnehuset Taittinger
grundades som Fourneaux et Cie maison de Champagne 1734. efter faderns död övertog sonen Jérôme Fourneaux ledningen och kring år 1912 kom Pierre-Charles Taittinger, som då jobbade som champagnegrossist, i kontakt med huset. Pierre-Charles köpte champagnehuset 1931 som då också bytte namn till ets Taittinger mailly & Cie. under denna tid flyttades verksamheten från Mailly till staden Reims.

BRA KÖP
Taittinger Brut Réserve

SB 7422, Pris 379 kr
Härligt frisk champagne i en vacker ljusgul färg och med unga toner där chardonnay dominerar. Det har en fruktig smak med inslag av brödighet, mineraler, gröna äpplen, och balanserad syra i avslutningen. Den här skulle jag vilja följa i källaren trots att det inte är en årgång.

Kungen av champagne heter Krug
– en fantastisk prestige- champagne med ett ingångspris på 1485 kr.
Det är en saga för sig värd en egen artikel, och den hittar du här!
KRUG – KUNGEN AV CHAMPAGNE

BÄSTA PRESTIGE
Krug grande Cuvée

SB# 7494 Pris: 1485 kr (finns även på halv butelj)
Ett torrt vin med en mängd olika smaker och dofter. Lång smak med toner av brödighet, integrerat fat, rostade pinje- nötter, röda bär, härliga mogna äpplen och en balanserad ton av citrus med inslag av mineraler och krita. helt enkelt magisk!
Vinet har många lager och är perfekt in i minsta detalj.

Fotograf: Raphael Cameron, Dinvinguide.se

Tidigare listor hittar du här:
Champagne bäst i test 2012
Champagne bäst i test 2013

Tidigare publicerade artiklar i temat
*Bästa mousserande rosévinerna på systembolaget
*Systembolagets bästa rosé champagne

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin är vinskribenten, författaren och champagnekännaren som ligger bakom böckerna ”Champagne 49 miljoner bubblor i en flaska” samt "CHAMPAGNE och andra bubblor".

Läs mer om Fredrik

Läs mer