Svenska flaggan
Champagne bäst i test 2013 - DinVinguide
Skriven av Fredrik Schelin

Champagne bäst i test 2013

Som uppföljare till mitt inlägg champagne bäst i test 2012 som har varit ett av årets mest lästa artiklar här på dinvinguide tänkte jag bjuda på 2013 års bästa urval av champagne inför nyår.

Om du istället är inne på att köpa mousserande vin så har Sofia en artikel om dessa viner.

Champagne
Det borde egentligen inte gå att producera världens festligaste vin i Champagne. Regionen är blåsig, regnig och ligger precis vid gränsen för var odling av klassiska vindruvor är möjlig.
Av chardonnay, pinot noir och pinot meunier som vuxit i en idealisk krithaltig jord framställer likväl vinmakarna först syrligt snipiga viner. Sedan, med en andra jäsning på flaska, förvandlas detta till buteljer med magiskt innehåll – vin som med uppåt femtio miljoner bubblor kan sprutas ut helt i onödan eller göra vilket ögonblick som helst oförglömligt.

Champagne som ju är ett mousserande vin kommer från distriktet Champagne i östra Frankrike, mer kända orter i området är Reims och Épernay.

Det är vanligt att man använder ordet champagne för att beskriva mousserande vin från hela världen, men det är endast vin från distriktet champagne och som har framställts enligt champagnemetoden som får lov att kallas champagne, då det är ursprungsskyddat.

Champagnemetoden, även kallad méthode champenoise eller méthode traditionelle framställs genom att man genomför en andra fermentering dvs en andra jäsning av vinet. Det är detta som gör att det uppkommer kolsyra i vinet. Den andra jäsningen skall ske i minst 12 månader, däremot låter de flesta gårdarna vinet ligga ännu längre för det är under den tiden vinet utvecklar de små finare integrerade bubblorna samt djupare smaken, då jästen (sur lie) ger vinet smak under lagringen.

För att sedan få ut jästfällningen ur flaskan måste man långsamt och lite i taget luta samt snurra flaskorna med halsen nedåt. Traditionellt gjörs detta för hand. Flaskorna sätts ned med halsen före i särskilda träställningar, så kallade pupitres.
Genom ett snabb knyck (en åttondels varv) och samtidigt öka lutningen på flaskorna hamnar fällningen till slut I flaskhalsen.

Denna process kallas på franska remuage.
En skicklig person kan vrida på drygt 30 000-50 000 flaskor på en dag och det tar två till tre månader innan flaskorna står rakt upp och ner. Nu för tiden görs jobbet oftast automatiskt med hjälp av stora robotar, så kallade gyropalettes. Var åttonde timme skakas de om och vrider sig så att vänds mer och mer uppåt. Hela processen tar en vecka istället för flera månader.

Slutligen kyls halsen på de upp och nervända flaskorna så fällningen fryser till ett litet isblock, flaskorna vänds upprätt och den tillfälliga förslutningen öppnas så att fällningen skjuts ut av övertrycket i flaskan. Därefter fylls flaskan på med den saknade volymen med en så kallad likör, det är en blandning mellan champagne och socker för att balansera vinet, sedan förses flaskan med en vanlig champagnekork.

Processen att avlägsna jästfällningen kallas degorgering.
Sedan åker flaskorna ner I källarna igen för att stabiliseras och jämna ut vinet med likören innan de går på försäljning

 

Vad är det då som gör champagne så speciellt?
Främst är det distriktets jordmån som består av tjocka lager kalk med mineraler. Kalken behåller vätska som gör att vinrankorna får jobba sig långt ner med rötterna i kalken för att nå vatten. När rötterna får kämpa så mycket blir det tåligare vinrankor vilket i sin tur ger en mer koncentrerad smak i druvorna. Sedan spelar såklart klimatet en stor roll i det hela. Svala vindar och mycket sol ger en lång mognadstid vilket resulterar i mer kraft i druvorna. Detta i kombination med bra vinmakeri och perfekt lagring gör att det produceras fantastiska viner i Champagne.

När du serverar champagne så se gärna till att du har ett bra glas, fyll inte ända upp till kanten då man vill ge vinet lite chans att utvecklas.

Man kan med fördel servera en champagne som en perfekt aperitif för att sedan låta vinet följa med in i första rätten på middagen.

När du besöker Champagne!
Observera att jag inte skriver om du åker utan när

Du får inte missa ett besök på champagnegården Jacquesson som ligger i byn Dizy utanför Epernay. Har man möjligheten att besöka denna gård så är det något utöver det vanliga. Gården drivs utav två bröder som har ett otroligt miljötänk med biodynamiskt odlade druvor men utan att fingra på kvalitén då deras vision är att påverka miljön så lite som möjligt. Detta gör att deras vin blir en fantastisk slutprodukt i alla avseenden.

Vad jag gillar mest med deras vanliga NV brut (Non vintage brut, alltså en icke årgångsbestämd champagne. Den vanligaste champagnen från alla hus är non vintage. Brut betyder torr.) är att de väljer att sätta ett nytt nummer på varje nytt släpp.
Dvs, man gör inte en årgångschampagne utan man låter istället varje år bli sitt eget vin. Trots att man gör en blend/blandning utav flera årgångar för att hitta sin stil så låter man ändå huvudåret tala sitt tydliga språk. Sedan sätter man ett nytt nummer varje år istället för att bara kalla den NV. Man kompletterar även med att skriva på etiketten bak på flaskan vilka årgångar man har lagt i blenden och vad vinmakarna anser att vinet har för karaktär.

Jacquesson champagne hittar ni på bolaget, men skynda er om ni vill få chans att prova den för den brukar ta slut fort av förklarliga skäl:
Jacquesson Cuvée nº 736 
SB# 7436, Pris: 369:-
Ett friskt vin med inslag av mustiga röda äpplen, brödighet, rostade pinjenötter, röda citrusfrukter, toner av mineralighet samt viss nötighet i avslutet.

En annan favoritproducent är Pierre Péters från Le Mesnil sur Oger, de har också ett fantastiskt genomgående kvalitetstänk i hela produktionen. Inte bara det att man enbart använder första pressen av druvorna den sk cuvéen, utan man tar även bort den första delen av första pressen då man anser att den sköljer av druvorna. Man strävar efter friskhet och lyckas extremt bra, inte bara en fantastisk producent utan även den mest prisvärda champagnen på systembolaget.
Pierre Peters Cuvée de Réserve SB# 7350, pris: 295:-
Ett torrt vin med välintegrerad mousse, jag finner toner av äpple, kakao viss brödighet samt grape i eftersmaken.

Kungen av champagne, Krug.
Krug som är en fantastisk prestigechampagne är en saga för sig värd en egen artikel.
(läs om Krug här)

Krug Grande Cuvée
Ett torrt vin med en mängd olika smaker och dofter. Lång smak med toner av brödighet, integrerat fat, rostade pinje- nötter, röda bär, härliga mogna äpplen och en balanserad ton av citrus med inslag av mineraler och krita. helt enkelt magisk!
Hel 1449 kr, halv 729 kr, SB Art. nr 7494

Det största huset och kanske det absolut mest kända varumärket från champagne är huset Moët & Chandon.

Nyligen besökte jag huset och blev imponerad att man lyckas hålla en så hög kvalitet trots storleken på huset, man tillverkar 32 miljoner flaskor champagne varje bra skördeår.

För att få ihop logistiken så blendar man fyra gånger per år, och tar vid varje blendingsession hänsyn till att vinet har legat längre på tank än den första blendningen.
Man kompenserar alltså upp blenden med olika mängd reserve viner för att skapa sin egna specifika stil.
Man har numera även tagit steget bort från Dom Perignon som alltid har ansetts vara Moët´s prestige-champagne.

Det har man nu lämnat bakom sig, Dom Perignon som i sig självt har en stor produktion om 4,3 miljoner flaskor (jämför Bollinger 1,8 miljoner) är numera ett eget hus.
Moët & Chandon satsar istället på sina årgångsviner som prestiger och även deras äldre årgångar som sendegogeras och släpps som Collection.

Moët & Chandon Brut Vintage 2004
SB# 7545, Pris 489:-
Ett friskt vin med inslag av äpplen, nötighet, brödighet och en härligt balanserad syra som ger toner av grapefrukt.

Sedan till sist har vi tre favoriter som jag gärna har i glaset.

Bollinger Special Cuvée Brut
SB# 7418, Pris 399:-
Fylligt torrt vin med mjuk mousse och tydliga toner av mogna äpplen och brödighet. Här hittar jag även nötter och visst inslag av grapefrukt med välintegrerad sur lie och balanserad citrus.

Lily Bollingers berömda svar när hon fick frågan om den gudomliga drycken var:
”Jag dricker champagne när jag är glad och när jag är ledsen. Ibland dricker jag det i enrum. I sällskap tycker jag det är obligatoriskt. Jag smuttar lite på det om jag inte är hungrig och dricker det om jag är hungrig. Annars rör jag det inte – om jag inte är törstig förstås.”

Bollingers världsberömmelse beror mycket på Madame Lily Bollinger. Vid 42 års ålder ärvde hon ett av distriktets förnämsta champagnehus av sin make.
Lily lade ner hela sitt hjärta på att förvalta makens arv och när hon lämnade över styret 1971 var Bollinger ett blomstrande företag. Tack vare hennes järnvilja och professionalism hade företaget både utökat sin areal och sina marknadsandelar.

Louis Massing Grand Cru Blanc de Blancs Brut Nature
SB# 7419, Pris 280:-
En fantastisk uppfriskande champagne med toner av gula äpplen, aprikoser, mineralitet samt grapefrukt i avslutet.
Firman grundades i byn Avize i Côte de Blanc 1936 och är familjeägd i fjärde generation. Egendomen omfattar 11 hektar vinodlingar. Vinmakare är Jean-Bernard Moroy.
Importör: Domaine wines

Charles Heidsieck Brut Réserve
SB# 77522, Pris 459:-
Frisk smak med fruktiga inslag och begynnande mognad, här hittar jag toner av gula mogna äpplen, rostat bröd, mineralitet och balanserad citrus i avslutet.
Charles-Camille Heidsieck var den första Champagne tillverkaren någonsin att resa till Amerika och New York var hans första stopp 1852.
Han var både en stilig, framstående man och en aktiv idrottsman, han blev snabbt en media darling, så pressen började nämna honom vid namnet ”Champagne Charlie.”
Charles-Camille Heidsieck skapade sig ett gott rykte i Nordamerika vid tiden för inbördeskriget.

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin är vinskribenten, författaren och champagnekännaren som ligger bakom böckerna ”Champagne 49 miljoner bubblor i en flaska” samt "CHAMPAGNE och andra bubblor".

Läs mer om Fredrik

Läs mer