Svenska flaggan
Champagne årgång 2022
Skriven av Fredrik Schelin

Champagne årgång 2022

Champagne årgång 2022. Vintern börjar lida mot sitt slut i champagnedistriktet och vingårdarna börjar stå redo för nästa leverans. Snart så slår de första knopparna ut. Vinmakarna har pressat sina druvor för ett tag sedan. Druvjuicen har nu jäst klart i sina tankar till ett stilla vin. Det är nu dags att ta nästa steg. -Provningen av de stilla vinerna och vi talar om samtliga viner. Nu ska det beslutas om vilka viner som ska ingå i respektive champagne.

Nu är det äntligen dags att avgöra kvaliteten på årgång 2022 i Champagne. En kvalitetsmässigt bra och stor skörd blev det år 2022. Sedan dess har druvmusten legat och jäst till ett stilla vin. Nu har DinVinguide.se varit på plats och provat igenom hundratals stilla viner och vi kan ge vår syn på årgång 2022. Avkastningen var den högsta på över ett decennium, volymen för champagneskörden 2022 sattes till 12 000 kg per hektar. Detta är den högsta nivån sedan årgång 2008. Men detta behövdes verkligen efter flera år av knappa skördar. Samtidigt som ett ”all time high” rekord slogs i försäljningsvolymer av champagne år 2021. Det saknas helt enkelt vin för världsmarknaden. Vi verkar inte få nog av denna gyllene bubblande dryck.

Flera vinmakare berättar att 2022 är så bra att man kommer deklarera en årgångschampagne. Efter att ha provat igenom många stilla viner kan vi inte annat än att hålla med. Årgången kommer troligtvis inte gå till historien som den största/bästa av årgångar i distriktet. Men den är full av energi och 2022 är ett år för pinot noir samt meunier kan vi konstatera så här långt. De andra druvorna visar sig ha fullt med energi, men de blå druvorna blev nog bäst.

Vin clair - Base wine - Stilla vin

Efter plockning, selektering och pressning av druvorna till must får saften jäsa till ett stilla vin. Det är samma metod som används för att göra annat vin runtom i världen. I Champagne låter vinmakarna druvmusten från varje skördad växtplats jäsa separat. Det ger många olika viner inför nästa etapp när de olika vinerna blandas till ett vin, husets stil. De första jästa vinerna kallas basvin, vin clair. Det kommer från olika vingårdar och underregioner och är gjorda av olika druvor. De blandas sedan för att få fram husets stil.

Vad är årgångschampagne?

Vissa år när skörden ger extra hög kvalitet producerar man årgångschampagne eller millésimé på franska. Vinerna skall lagras minst tre år, men många väljer ofta att låta vinerna lagras längre än så. Flera hus producerar även prestigechampagne dessa år. Årgångschampagne var historiskt den första utvecklingen från standardchampagne. Förr producerade man årgångschampagne max ett par gånger per decennium. Det är viktigt att vara påläst med vilka årgångar som klarar av att lagras. Eftersom årgångens väder speglas i stor utsträckning i vinet.

Bild från DinVinGuide

Champagne årgång 2022

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!
/Fredrik Schelin

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin är vinskribenten, författaren och champagnekännaren som ligger bakom böckerna ”Champagne 49 miljoner bubblor i en flaska” samt "CHAMPAGNE och andra bubblor".

Läs mer om Fredrik

Läs mer