Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Champagne 2021 - DinVinguide Champagne 2021
Skriven av Fredrik Schelin

Champagne 2021

Ett bekymmersamt år med många utmaningar för alla odlare och producenter i Champagne 2021.

Champagne 2021

DinVinguide.se är i skrivande stund på plats i Champagne. Vi har träffat och pratat med en hel del odlare, hus och kooperativ om skörden 2021. Skörden är precis avslutad och de sista druvorna har lämnat sina växtplatser för att pressas till druvjuice. Den druvjuicen får sedan jäsa till ett stilla vin fram till våren 2022. När juicen blivit stilla vin kommer man att kunna analysera bättre än nu, hur årgången faktiskt blev i slutändan. Men redan nu kan vi konstatera att 2021 har varit ett av de svårare åren i distriktet Champagne. Precis som på många andra platser i Europa. Våren började med tidig värme som resulterade i knoppning av vinstockarna. Detta följdes av svår frost där många knoppar frös bort. Efter det har man haft väldigt mycket regn likt andra delar i Europa, problemet med det är att druvornas skydd sköljs bort och det börjar mögla mellan druvorna. Den lilla skörden som faktiskt klarade sig har således drabbats hårt av just mögel. Detta vill man inte ha ner i vinet så odlarna har fått klippa bort stora delar av klasarna. Vissa delar av Champagne drabbades också i somras av kraftiga stormar. I byn Merfy drog en tromb in och förstörde alla vingårdar. I byn Aÿ drabbades man av hagelstormar där haglen var stora som golfbollar. Detta slog sönder massa klasar i vingårdarna men inte bara vingårdarna drabbades utan även hustak och bilar förstördes.

Champagne 2021

I juli bestämde comité champagne (CIVC) årets skördeuttag. Detta år fick man skörda 10.000 kg/ha, till skillnad mot 2020 då man endast fick ta ut 8000 kg/ha. Förra årets mängd blev starkt kritiserat bland odlarna då man tyckte att de stora husen som har fler röster i beslutet drog ned mängden druvor trots att man hade bra skörd. På franskt vis så bråkade man högljutt innan man landade i beslutet med 8000 kg. Först ville de stora husen dra ner volymen ännu mer. Detta beslut tror jag att man ångrar i år. Vissa växtplatser har haft så låg skörd som 4000 kg/ha. Detta i spåren av pandemin som ökat suget efter champagne i världen. Till och med de absolut största husen är starkt allokerade redan nu på olika marknader. Nu med årets dåliga skörd i ryggen kommer vissa producenter allokera ännu hårdare så att man säkrar upp volym att sälja under kommande år.
Att man känner av klimatförändringarna är väldigt tydligt då vädret bara blir mer oförutsägbart för varje år. Vi kan bara hoppas på en bättre skörd 2022. Om inte är snart reservvinerna slut och då har distriktet ett rejält problem i att förse världen med denna underbara dryck.

Champagne 2021

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.
Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin är vinskribenten, författaren och champagnekännaren som ligger bakom böckerna ”Champagne 49 miljoner bubblor i en flaska” samt "CHAMPAGNE och andra bubblor".

Läs mer om Fredrik

Läs mer