Svenska flaggan
Cava - Spaniens mousserande vin
Skriven av Fredrik Schelin

Cava – Spaniens mousserande vin

Cava - Spaniens mousserande vin tillverkas likt Champagne enligt traditionell metod med en andra jäsning på flaska, men till skillnad från Champagne så behöver inte cava komma från ett specifikt distrikt.

Cava är till volym räknat världens mest exporterade mousserande vin.
Det hela började med att Spanjoren Josep Raventós Fatjó, som anses vara den förste att producera cava i större mängder, reste till Champagne under 1800-talet för att studera och inspireras av vinmakningen av mousserande vin.
Penedès-distriktets vingårdar var under den här perioden drabbade av vinpestens framfart, de flesta infekterade vinstockarna var av röda druvsorter och blev vartefter ofta ersatta av vita druvsorter.
Inspirerad av Champagneregionens framgångar beslöt Josep sig för att skapa ett torrt mousserande vin, på så vis föddes cava-huset Raventós som än idag är ett av de stora husen.
Cava kallades i många år ”Spansk Champagne” då med lokala namn som champaña och xampany, det är inte längre tillåtet eftersom Champagne som region och namn numera är ursprungsskyddat.

Cava kan och får tillverkas i hela Spanien, till skillnad från Champagne som endast får produceras i distriktet Champagne.
Trots detta så tillverkas 95 procent av all cava i Katalonien och Penedésdistriktet. Exempel på andra distrikt som tillverkar cava är Rioja, Navarra och Aragon.

Bild från DinVinGuide

Finns det cava som står sig mot Champagne?

Jag får ofta frågan om det finns cava som kan jämföras med Champagne.
Man kan inte jämföra äpplen med päron, både cava och Champagne är viner där man genom den traditionella metoden jäser vinet en andra gång på flaska till ett mousserande vin. Och även om man sedan några år tillbaka har godkänt att cava får produceras på de klassiska champagnedruvorna chardonnay och pinot noir, så är den största skillnaden mellan vinerna karaktären av de klassiska spanska druvorna i cavan, klimatet och jordmånen.
Svaret på frågan, självklart finns det cava-producenter i världsklass, du behöver bara leta lite mer. Men det kommer och ska alltid vara skillnad på cava och champagne.

I systembolagets ordinarie sortiment hittar man nästan bara de massproducerande cava-husen representerade.
Cava med mer personlighet och kvalitet hittar man i beställningssortimentet och eller via privatimport.

Under mars månad tänker jag av den anledningen presentera några utvalda kvalitets-cava-producenter.
Först ut det ekologiska cava-huset Alta Alella,

ALTA ALELLA – vinproduktion sedan romartiden.

Alta Alella är Josep Maria Pujol-Busquets personliga projekt.
Efter att bland annat ha varit delägare i att av Spaniens största cavahus, tröttnade han på massproduktionen och vände hem till byn Alella för att starta en småskalig och ekologisk produktion av vin och cava av högsta kvalitet.
Vingården Alta Alella ligger i Serralada de Marina National Park i Katalonien, endast 20 minuters resa från Barcelona.
Vinodlingarna ligger placerade 150-300 meter över havet och är terrasserade i syrarik sand vilket är typiskt för området.
Man använder sig av metoden ”Arabat de degollar” vilket innebär att man degogerar sina mousserande viner precis innan man släpper ut dem på marknaden och datum-märker buteljerna.

Odlingen är ekologisk, jorden är väldränerad och domineras av sand och i vissa vingårdar kalkrika lerjordar.
I de lägre placerade vingårdarna odlas de blå druvsorterna, i de högre och svalare vingårdarna odlas gröna druvor. Huset producerar cava, vita, rosé och röda samt en liten mängd söta viner.
Familjen Pujol Busquets brinner för ett ekologiskt helhetstänk och hur de kan minimera manipulering av vinrankorna och få fram så äkta, naturliga viner som möjligt, samtidigt som de bibehåller kvaliteten.
Bild från DinVinGuide

Privat Brut Nature Reserva 2014
Cava brut nature ekologiskSB# 7904, Pris 109:-
Ett torrt friskt vin med fruktiga toner som går åt det gulfruktiga hållet. Vinet har en lång smak med mjuk mousse och citruslikt avslut.
Jag hittar toner av gröna och gula äpplen, gråpäron, örter, citrus och viss ton av petroleum.
Druvor: pansa blanca (xarel·lo), macabeo,  parellada och  chardonnay

AA Bruant 2014
Ett fint mousserande vin med friska fruktiga inslag där jag finner toner av vita frukter, gula mogna äpplen, citrus samt viss mjuk nötighet.
AA Bruant 2014 cava Fredrik SchelinVinet är en natur-cava utan sulfiter eller andra tillsatser.
Har funnits på Systembolaget i tillfälligt släpp, kan beställas via sk privatimport.
Druva: 100% pansa blanca (xarel·lo)

AA Bruant har fått namnet från en av fåglarna i naturparken. Fågeln håller koll på ogräs och småkryp i odlingarna vilket är en viktig del i det ekologiska arbetet.

AA Laièta Gran Reserva Brut Nature 2012
AA-Laieta-Privat-2011SB# 77734, Pris 239:-
Direkt mineralitet med generös rund finlemmad vit fruktton och integrerad syra. Efter att vinet luftats ett tag kommer den typiska frukten med tropiska, florala inslag och tydlig örtighet som bjuder in till tapas av olika slag.
Finbubblig och mjuk mousse med lång elegant avslutning.
Druvor: pansa blanca (xarel·lo), pinot noir och chardonnay
Vinet lagras på sin jästfällning i 30 månader och släpps precis efter degogering.

AA Opus Evolution Gran Reserva Brut Nature 2010
ALTA ALELLA OPUS EVOLUTIUMSB# 77769, Pris 319:-
Vinet uppvisar en härligt mjuk mousse med en begynnande mognadsdoft.
Toner av vit och gul tropisk frukt varvas med citrus, mineraler, äpplen och florala inslag.
I det långa avslutet hittar jag även en del röda bärtoner och mjukt rostade mandlar som behagligt avslutar vinet.
Druvor: pansa blanca (xarel·lo), chardonnay och pinot noir

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin är vinskribenten, författaren och champagnekännaren som ligger bakom böckerna ”Champagne 49 miljoner bubblor i en flaska” samt "CHAMPAGNE och andra bubblor".

Läs mer om Fredrik

Läs mer