Svenska flaggan
Cabernet Sauvignon från fem kontinenter - DinVinguide
Skriven av Fredrik Schelin

Cabernet Sauvignon från fem kontinenter

Cabernet Sauvignon är den absolut populäraste och vanligaste druvan värl- den över och det grundar sig förmodligen i att den är så tacksam att odla.

Som så mycket annat i vinvärlden så har Cabernet Sauvignon sitt ursprung i Bor- deaux där den fortfarande används flitigt. Jag har valt att testa fem olika typiska Cabernet Sauvignonviner från fem olika kontinenter för att utröna skillnaderna.

Château Belgrave (nr 3925)
Château Belgrave (nr 3925)

Den mest klassiska cabernet sauvignonkänslan får jag i Bordeaux, där håller man sin klassiska strama stil som de är så kända för. I Sydafrika så får man ett komplext vin med härlig fruktighet och runda toner som tilltalar redan från start. Likaså i Argentina, men här har man kanske en lite för explosiv frukt. I USA är man åter lite stramare och jobbar mer med elegans och fyllighet. Slutligen Austra- lien, som på senare år börjat göra mer tydliga och eleganta viner.

Bästa köp kommer från Sydafrika, men bästa vin är ett USA-vin.

USA. Beringer Napa Valley Cabernet Sauvignon 2010.
SB# 79038, Pris: 299:- Druvor: Cabernet Sauvignon 98%, Merlot 2% Ett bärigt vin med tydliga toner av fyllig mörk frukt och inslag av vanilj. samt välintegrerad ek. Passar utmärkt till kötträtter och grytor.

AUSTRALIEN. Peter Lehmann Mentor 2006.
SB# 81336, Pris: 319:-. Druvor: Cabernet Sauvignon. Fylligt vin med inslag av violer, kakao, kaffe, mörka bär, vanilj och välintegrerad ek. Detta är vinet till mörkt kött, grillat, lamm eller varför inte en struts!

SYDAFRIKA. Rust en Vrede Cabernet Sauvignon 2010.
SB# 75398, Pris: 205:-. Druvor: 100% Cabernet Sauvignon. Ett stort vin med mycket svarta vinbär jag finner även toner av rostat fat, kakao, ceder, kaffe och en fyllig ton av körsbär. Passar till grillfesten.

ARGENTINA. Catena Alta Cabernet Sauvignon 2010.
SB# 90524, Pris: 255:-. Druvor: Cabernet Sauvignon. Vinet är gjort på 100 procent cabernet sauvignondruvor. Ett mörkrött vin med en intensiv doft av svarta vinbär, tobak, kakao, örtighet och välintegrerad ek.

FRANKRIKE. Château Belgrave 2010.
SB# 3925, Pris: 349:-. Druvor: 58 % Cabernet Sauvignon, 40 % Merlot, 2 % Petit Verdot. Vinet uppvisar allt vad man kan kräva av en klassisk Bordeaux. Passar utmärkt till olika kötträtter, varför inte en kalvytterfilé?
Bourgogne

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin är vinskribenten, författaren och champagnekännaren som ligger bakom böckerna ”Champagne 49 miljoner bubblor i en flaska” samt "CHAMPAGNE och andra bubblor".

Läs mer om Fredrik