Svenska flaggan
Årets bästa roséchampagne
Skriven av Fredrik Schelin

Årets bästa roséchampagne

Vilka är årets bästa roséchampagne? Det har stötts och blötts på redaktionen för DinVinguide.se. Vi provade igenom en himla massa roséchampagne som finns på bolaget.

Vad är bättre än en flaska champagne? En rosa flaska champagne, förstås!

Årets bästa roséchampagne

Roséchampagne har mångdubblat sin popularitet de senaste decennierna. Inte bara för att det är vackert i glaset utan också för att roséchampagne lämpar sig väldigt bra till mat. Läs mer om det i en artikel som finns längst ned om du scrollar här. Mousserande rosévin är en viktig kategori som växer varje år. En sökning på Systembolagets hemsida ger ett svar på 326 artiklar varav 139 är från distriktet Champagne. Vi avnjuter fortfarande de flesta av våra inköpta champagneroséer under våren och sommaren. Kanske passar de bäst till de första solglimtarna. Men glöm inte att roséchampagne kan avnjutas hela året. Vi i redaktionen har provat igenom de som finns i bolagets utbud och här kommer våra utvalda bubblande roséchampagner.

Blending
Genom att blanda rött och vitt. Champagne är den enda regionen i världen där man enligt gällande vinlag kan blanda rött vin och vitt vin för att skapa en rosé. Champagne är vanligtvis ett vitt vin eftersom fruktköttet och saften även från de röda druvor inte hunnit färga musten. När druvorna är pressade och avlägsnade från skalen så är slutprodukten vit. I champagneområdet används en del röda vindruvor till att producera rött vin. Detta röda vin använder man sedan för att blanda i den champagne som sedan ska bli roséchampagne.

Saignée
Ett annat sätt som roséchampagne produceras på är via saignée-metoden. Samma vinframställningsprocess som används för att skapa rosévin. Denna process innebär att musten behåller en viss skalkontakt efter man pressat druvorna. Denna minimala maceration mellan must och skal ger en mer utvecklad arom och smakprofil samtidigt som roséfärgen fördjupas. ”Saignée” översätts bokstavligen till ”blödning”, vilket är vad skalen gör i musten.

Bild från DinVinGuide

Beaumont des Crayères Grand Rosé

Nr 50957. Pris 239 kr
Systembolagets kanske mest prisvärda roséchampagne nu i uppdaterad skrud med klädsamt lägre dosage. Jag har i många år följt kooperativets resa, de har verkligen lyckats att år efter år höja kvaliteten. Elegant och inbjudande roséchampagne med potential även att lagra. Moussen är mjuk och behagligt munfyllande, frukten är rödäpplig med bäriga inslag och i avslutet finns syra i form av citrusfrukter följt av mineralitet. Vinet är gott och okomplicerat.

Bonnet Perle Rosé Brut

Nr 7471. Pris 329 kr
Generöst lättillgängligt vin med inslag av röda vinbär, blodgrape och behaglig beska. Bonnet lyckas hålla flaggan i topp för prislappen även i sin rosa skrud.

André Clouet Brut Rosé

Nr 77253. Pris 379 kr
Clouet är som bekant en i Sverige populär mästare av druvan pinot noir, så även i sin rosa variant. Här blir man inbjuden på ett fat av sommarfrukt med fokus på smultron, hallon, röda äpplen och blodgrape. Smaken fylls vidare av mineraler och lite vitt bröd i avslutet.

Launois Rosé Valentine

Nr 54864. Pris 399 kr
Som namnet antyder är vinet passande vid uppvaktande av nära och kära. Doften är rödbärig och floral. Smaken fylls av svensk sommar med toner av röda vinbär, rabarber, röda solvarma krusbär, hallon, blodcitrus och mineraler.

Pierre Mignon Rose Brut

Nr 79846. Pris 399 kr
Vinet ligger 36 månader på sin jästfällning innan det degogeras vilket ger en extra dimension i smak. En seriös men lättsamt läskande rosé med inslag av röda vinbär, rostad brioche, varma sommarhallon, blodgrapefrukt och mineraler.

Delavenne Grand Cru Brut Rosé

Nr 79336. Pris 489 kr
En både elegant, sofistikerad rosé samtidigt vulgärt generös och smarrig. Som en ljummen nybakad skogsbärspaj serverad med hemkokt vaniljsås. Det brödiga i smuldegen, smöret, de varma bären och till sist lite mineral och vanilj. Mums


Bild från DinvinguideBild från DinvinguideBild från DinvinguideBild från Dinvinguidehttps://www.systembolaget.se/produkt/vin/pierre-mignon-7984601/ Delavenne Grand Cru Brut Rosé

Lanson Le Rosé

Nr 7495. Pris 269 kr. 375 ml
Klassisk huschampagne på halvflaska i en typisk lättsam roséstil. Här dominerar den röda frukten i vinet med inslag av florala toner, röda äpplen, skogsbärsmarmelad och mineraler.

Guerlet-Deguerne Rosé

Nr 55473. Pris 399 kr
En frisk och fruktig rosé som passar perfekt som aperitif eller till lättare tilltugg. Doften minner om sommarbär och red deliciousäpple. Smaken är fruktig och fylld av solvarma jordgubbar, rött äpple, bakverk och viss mineralitet.

Leclerc Briant Champagne Rosé

Nr 7583. Pris 429 kr
Elegant i doften med lättsamma röda bär och visst floralt inslag. I smaken finns en viss tanninstruktur som utgör ryggraden i vinet. Här samsas solvarma hallon, röda vinbär, lingon, blodapelsin och fina mineraler i massor.

Gosset Grand Rosé Brut

Nr 7405. Pris 499 kr
Doften är inbjudande med inslag av röda vinbär, vildhallon och blodcitrus. Moussen är fin och mjukt munfyllande. I smaken finns toner av röda krusbär, vildhallon, blodgrape, röda vinbär med ett mineraliskt avslut. Detta är ett fantastiskt matvin om du serverar det i en större kupa vid 10-12 grader. Mums.

Moët & Chandon Rosé Impérial

Nr 7598. Pris 519 kr
Mestadels pinot noir i blenden vilket ger en orange vacker ton. Inbjudande doft av smultron, vildhallon, blodcitrus och bergamott. Smaken är sommarbärig med rostat bröd, citrus och mineraler.

Henriot Brut Rosé

Nr 81422. Pris 599 kr
Härligt och generöst inbjudande vin med tydliga toner av svenska körsbär, jordgubbar och blodgrapefrukt. I eftersmaken kommer mineraler och inslag av vita blommor.

Bild från DinvinguideBild från DinvinguideBild från DinvinguideBild från DinvinguideBild från DinvinguideBild från Dinvinguide

Charles Heidsieck Rosé Réserve MV

Nr 54185. 629 kr
Rund generös doft med inslag av röda bär och blodapelsin. Smaken är fylld av friska röda bär, röd grape, kaffetoner och viss gräddighet. Moussen är integrerad och rund, eftersmaken lång med härligt integrerad mineralitet.  En av mina go-to roséer.

Taittinger Prestige Rosé Brut

Nr 7898. Pris 629 kr
Taittinger Prestige Rosé Brut har en vacker rosa kulört. Doften är som en sommardag då jordgubbarna är solvarma och doften stiger från jordgubbslandet. Smaken har inslag av mogna röda bär, vildhallon, jordgubbar och nysmörat rostat bröd. I avslutet dyker det upp en härlig ton av blodgrape och mängder av mineraler.

Pol Roger Brut Rosé 2015

Nr 77071. Pris 649 kr
Inslag av solvarma jordgubbar, röda vinbär, rabarber, grädde, viss mjuk tanninstruktur och välintegrerad syra. Ett vin att njuta av med gott sällskap och till mat.

Louis Roederer Rosé 2015

Nr 77226. Pris 669 kr
Doftmöte med härliga sommarbär, granatäpple och blodcitrus lockar till en sipp. Väl i munnen översköljs jag av bäriga toner, tydlig mineralitet, solvarma röda äpplen, syrliga hallon och röda vinbär. Vinet är kruttorrt och gott i gott gott.

Bollinger Rosé

Nr 7755. Pris 669 kr
Elegant bärighet med balanserad syra och integrerad mineralitet. Munnen bjuds på en resa som börjar med röda nyskördade höstäpplen, fortsätter med nybakad brioche bredd med skogsbärsmarmelad och avslutas med blodgrapefrukt i perfekt munfyllnad. Ett av bolagets bästa rosébubbel.

 

Bild från Dinvinguide Bild från DinvinguideBild från DinvinguideBild från DinvinguideBild från Dinvinguide

Billecart-Salmon Brut Rosé

Nr 7758. Pris 679 kr
Ett välbalanserat vin med mjukt integrerade bubblor. Fullkomlig explosion av finstämda röda sommarbär, röda äpplen och blodgrape. En av de bättre champagneroséerna.

Laurent-Perrier Cuvée Rosé Brut

Nr 74804. Pris 699 kr
Doften är så tydlig pinot noir man kan få i en champagne, nästan som att sätta näsan i ett rött vin från granndistriktet Bourgogne. Smaken är generöst rödfruktig med röda sommaräpplen, blodgrape och bär i en fröjdig blandning. Vinet gör mig glad, kasta fram en ost och charbricka så gör vi helg!

Lafalise Froissart Cuvée Rosé Grand Cru

Nr 52055. Pris 799 kr
Generös doft med inslag av röda bär, smörstekt brioche med blodapelsinmarmelad. Smaken är fylld av friska röda bär, röd grapefrukt, kaffetoner och viss gräddighet.

Bild från Dinvinguide Bild från DinvinguideLafalise Froissart Cuvée Rosé Grand Cru

Bild från DinVinGuide

Årets bästa roséchampagne

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin är vinskribenten, författaren och champagnekännaren som ligger bakom böckerna ”Champagne 49 miljoner bubblor i en flaska” samt "CHAMPAGNE och andra bubblor".

Läs mer om Fredrik

Läs mer