Svenska flaggan
Alto Adige Italienska alperna
Skriven av Fredrik Schelin

Alto Adige Italienska alperna

Alto Adige är en region i norra Italien, den gränsar mot Schweiz och Österrike samt vinregionerna Veneto och Lombardiet. Regionen kallas på svenska för Sydtyrolen. Vingårdarna ligger i ett alplandskap vid bergskedjan Dolomiterna.

Trentino-Alto Adige är en region i Italienska alperna.

Regionens huvudstad är Trento. Trentino-Sydtyrolen består av två provinser: Trento och Sydtyrolen som i sin tur är indelade i sammanlagt 291 kommuner. Trentino-Sydtyrolen är en autonom region i norra Italien bestående av en italienskspråkig del, Trentino, och en tyskspråkig del, kallad Südtirol på tyska (på svenska Sydtyrolen) och på italienska Alto Adige.
Regionen ligger i Italienska alperna och turismen är viktig, särskilt i vintersportorterna Madonna di Campiglio, Val Gardena med flera. Regionen ingick länge i Tysk-romerska riket och blev sedan en del av kejsardömet Österrike. Den överfördes till Italien genom freden i Saint-Germain 1919, efter första världskriget.

Alto Adige Italienska alpernaAlto Adige har många ansikten. Vi befinner oss mitt i de italienska alperna, det är idel berg och dalar. Provinsen har sitt namn efter floden Àdige. Parallellt med floden löper motorvägen som leder dig vidare ner i Italien genom en södergående dalgång rakt igenom provinsen. Vinodlingar klär de solbelysta slänterna.

Provinsens historia är den typiska för gränsregioner, dominanserna har varit många och nationaliteten har varierat över seklerna. I modern historia var det länge österrikiskt territorium, så sent som till 1918. Därför är provinsen tvåspråkig. För alla ortsnamn finns det såväl en italiensk som en tyskspråkig version. På så vis heter hela provinsen Südtirol på tyska. Även byggnation, gastronomi och annat har starka österrikiska influenser. Är du bara på genomresa så finns ett par trevliga historiska centrum att göra stopp i.

LÄS MER I VÅR ATLAS HÄR!

Alto Adige är i Sverige kanske mest känt för att Ingemar Stenmark vann sin första världscupslalom där 1974.
Bild från DinVinGuide

Cantina Terlano ett kooperativ med känsla för kvalitet.

Cantina Terlano producerar viner med elegans från branta sluttningar i Italiens nordligaste vindistrikt Alto-Adige. Här består jordmånen av kvarts vilket i kombination med de svala alpina vindarna och intensiv medelhavssol ger viner med koncentration och lång eftersmak.

Cantina Terlan

I slutet av 1800-talet var jordbruket dominerat av några få stora markägare. För att befria sig från denna dominans beslutade 24 Terlano-vinodlare att gå samman och grunda kooperativet Cantina Terlano. Cantina Terlano grundades redan år 1893.

Winkl Sauvignon 2018

Winkl SauvignonNr 2799
Pris 169:-

Winkl är krispigt med en skolbokstypisk sauvignon blanc-stil. Vinet är fruktigt och aromatisk utan att för den delen bli stickigt eller alltför aromatiskt. Balansen finns mellan den friska syrliga frukten och en smörig textur som avrundar på ett härligt sätt. Toner av krusbär, fläder, örter och citrus. Ett gott vin som passar till många tillfällen. Till en aperitivo som italienaren säger eller varför inte till getosten.

Bild från DinVinGuide
Fredrik Schelin

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin är vinskribenten, författaren och champagnekännaren som ligger bakom böckerna ”Champagne 49 miljoner bubblor i en flaska” samt "CHAMPAGNE och andra bubblor".

Läs mer om Fredrik

Läs mer