Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo

Den 12 oktober firas Äggets Dag i hela världen.
Att ägget, liksom kanelbullen, har en alldeles egen dag har hittills varit okänt i Sverige – något som branschorganisationen Svenska Ägg vill ändra på.
En ny undersökning bekräftar att ägg är ett populärt livsmedel bland svenskarna.
Så gott som alla svenskar tycker om ägg och tre av fyra har alltid ägg hemma i kylskåpet.

Enligt Svenska Äggs nya undersökning om äggvanor, som lanseras inför Äggets Dag den 12 oktober, köper ett genomsnittligt svenskt hushåll drygt nio ägg i veckan, eller 4,5 ägg per person.   – Tre av fyra svenskar svarar att ägg är ett viktigt livsmedel.
Ägg är också ett av de vanligaste livsmedlen i svenska kylskåp. Tre av fyra svenskar har alltid ägg i kylskåpet.
Bara smör och mjölk är vanligare, säger Astrid Lovén Persson, verksamhetsledare på Svenska Ägg.

Den populäraste äggrätten är enligt undersökningen ett vanligt kokt ägg, på andra plats kommer omelett och på delad tredjeplats äggröra och stekt ägg. Kokt ägg är betydligt populärare bland kvinnor än män medan män i betydligt större utsträckning föredrar stekt ägg.
Undersökningen har också kartlagt de populäraste tillbehören till ägg. Vinnare är ägg och kaviar, på andra plats kommer ägg och räkor och på tredje plats ägg och sill. Åldern avgör dock vilken favoritkombination man har.

Ägg och sill dominerar stort bland svenskar över 50 år, medan de unga, 19-28 år, i större utsträckning föredrar ägg och majonnäs och ägg och lax.

Ägget är ett fantastiskt livsmedel som förtjänar att firas lite extra en gång per år. Genom att äta ägg får du i dig alla vitaminer och mineraler som du behöver. Ägg är gott, nyttigt, praktiskt och klimatsmart, säger Astrid Lovén Persson, verksamhetsledare på Svenska Ägg.
Äggets Dag instiftades av IEC (International Egg Commission) 1996 och firas med olika aktiviteter runt om i världen. I Ungern anordnas exempelvis en äggfestival varje år, i Kina anordnas äggkarnevaler, i Nederländerna har skolbarn skapat konst med ägg och i USA brukar man tävla om att laga frukostmenyer med olika inslag av ägg.   – I år vill vi uppmärksamma Äggets Dag lite extra i Sverige. Det sker bland annat genom en kampanj där Svenska Ägg delar ut äggpåsar till folk på stan i ett antal olika städer. På sikt är målet att Äggets Dag ska bli ett lika känt begrepp som Kanelbullens Dag, säger Astrid Lovén Persson

Äggets dag
Äggets dag
BestChampagne.se

Fredrik Schelin

Vinskribenten och champagnekännaren som 2018 släppte sin första bok ”Champagne 49 miljoner bubblor i en flaska”.

Läs mer om Fredrik