Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Vinprovning med DinVinguide.se - DinVinguide
Skriven av Eva Weckström

Vinprovning med DinVinguide.se

Förutom att skriva om mat och dryck så håller yours truly vinprovningar. Många. På en hel mängd teman. Därför tyckte jag det skulle vara roligt om du vill hänga med och prova lite vin? Idag blir det en mjukstart med en skön kombination av vin och ost.

Vinprovning med DinVinguide.se

Att leda vinprovningar är nog något av det roligaste som finns.

Jag har sysslat med detta i 10 år nu och får inte nog. Att få dela spännande smakupplevelser med nyfikna och engagerade gäster, vänner eller kollegor är otroligt givande.

Repertoaren har utökats allteftersom och idag har jag ett brett sortiment av provningar att erbjuda. För min egen del ger det upplevelsen en extra dimension om man även presenterar lite smakbitar att äta till drycken. Detta för att få möjligheten att diskutera hur smakbryggor fungerar och vilka fällor man bör undvika.

Några exempel på kombinationsprovningar jag ofta håller är vin i kombination med mat, choklad, lakrits och ost.

Destillat blir också mer och mer poppis och jag föreläser också om trendig, hantverksmässig gin, cognac och rom.

Idag tänkte jag att vi skulle prova vitt vin och ost. Och inte vilken ost som helst utan den syrliga, örtiga getosten. Häng med!

If it grows together- it goes together!

GETOST OCH SAUVIGNON BLANC

Mjuka, milda, krämiga ostar kräver vitt vin. Här kan man tänka regionalt när man matchar dryck.

Getost är fet, krämig, salt, örtig i sin smak och har en fin syrlighet. Låt oss se hur vi ska tänka i mötet med vin.

I vinregionerna i gamla världen har vinet och den lokala maten hunnit anpassa sig efter varandra.  Ibland över väldigt lång tid. Ett gammalt uttryck är; ”If it grows together- it goes together”!

Getost har sin hemvist i centrala Frankrike, i Loiredalen. Detta är, trumvirvel, även en stor vinregion.

En druva som har sitt ursprung här är den aromatiska och syrliga sauvignon blanc. Ni ser vart jag vill komma? Aromatisk och syrlig ost….aromatiskt och syrligt vin- MATCHNING!

Vinet man producerar här kommer från områdena Sancerre, Pouilly Fumé samt Menetou-Salon och vinerna är döpta efter dessa. Druvan är sauvignon blanc.

Det örtiga, aromatiska och syrliga i vinet matchar osten perfekt. Syra ska möta syra i kombination mat-vin. Finns sötma på tallriken behövs istället ett fruktigt vin gärna med lite restsocker.

En annan variabel i matchning vin-mat är fett, och salt. Dessa är alltid vänner till vin! De rundar av en ”vass” syra och lyfter fram vinets fruktighet. (I det fallet vinet är rött slipas även strävheten ner av fett och salt)

Låter inte så dumt va? Och för all del. Tycker man att dessa franska, svalodlade, viner är för strama, eller för dyra? Köp istället ett vin på druvan från Nya Zeeland. Vinet har fått fler soltimmar här och är något mjukare och fruktigare. Nya Zeeland har många spännande viner.

Eller varför inte prova ett klassiskt franskt vin som Sancerre, och ett vin från NZ bredvid varandra och jämnföra. Det är ju det vinprovning handlar om. Att jämföra för att uppleva och förstå skillnaderna!

Här nedan några fina viner på sauvignon blanc att prova och att matcha till din getost, chevre chaud eller getostsallad.

Vinerna funkar även formidabelt till syrlig, tomatbaserad bouillabasse, skaldjur, och lättare fiskrätter med örtiga tillbehör och syrlig sås.

Bild från DinVinGuide

2017 Sancerre Les Baronnes, Artikelnummer 32253, 189:-
Frankrike, Loiredalen, Sancerre

Familjen Bourgeois har producerat vin i Loire i tio generationer. 1950 hade Henri Bourgeois enbart två hektar vingårdar och det var inte förrän på 1970-talet han tog klivet och började producera vin på heltid. Firman är belägen i byn Chavignol och drivs idag av Henris barnbarn Arnaud Bourgeois. Enbart druvor från egna vingårdar används i produktionen och man tillämpar ekologiska odlingstekniker.

Vinet är friskt, kritigt och aromatiskt. I karaktären örtiga och gröna toner av nässlor, buxbom, krusbär, grön tomat och saftig lime. Njut till getost, hummersoppa eller skaldjur.

Bild från DinVinGuide

2018 Domaine Lalande Sauvignon Blanc, Artikelnummer 75181, 79:-
Frankrike, Languedoc-Roussillon , VdP d’Oc

Pays d’Oc är Frankrikes största vinområde. Det sträcker sig från Pyrenéerna till Provence, och är ett samlingsnamn för flera vindistrikt i Languedoc-Roussillon.

Domaine Lalandes är beläget i närheten av Carcassonne. På vingården har man har odlat druvor sedan 1684. Idag ägs egendomen av familjen Montariol och Pierre Degroote.

Detta är ett vin jag ofta återkommer till. Välgjort, gott, friskt och utan krusiduller. Det är välbalanserat med en fräsch syra och smakrikedom. I karaktären bjuds vi på färsk ananas, kiwi, citronzest, nashipäron, tomatkvist och nässlor. Njut som den är eller till getostbollar med pinjenötter, allsköns fisk eller skaldjur.

 

2016 Saint Clair Origin Sauvignon Blanc, Artikelnummer 6382, 109:-
Nya Zeeland, Marlborough

Saint Clair grundades 1978 av Neal och Judy Ibbotson och var en av de första privatägda vingårdarna i Marlborough. Namnet Saint Clair härstammar från familjen Sinclair som var med och byggde det första huset i byn BlenheimUnder tidens gång ändrades slutligen namnet till Saint Clair. Druvorna såldes ursprungligen till lokala vinföretag men 1994 bestämde sig Neal och Judy för att höja kvaliteten och detta ledde till etableringen av Saint Clair Family Estate. 1994 var första gången som alla viner vann medaljer, inklusive guld och vinerna är sedan dess populära världen över.

Saftigt, syrligt, gott! Vinet är generöst, örtigt och fruktigt och har toner av vinbärsblad, mogen passionsfrukt, kiwi, nässlor och havtorn. Lång ren eftersmak. Njut till gratinerad getost, vitfisk med örtsås eller till räkfrossan.

Bild från DinVinGuide
Eva Weckström

Eva Weckström

Eva Weckström är sommelier med lång erfarenhet av restraurangbranchen både i Stockholm och New York. Senast har hon varit på Wärdshuset Ulla Winbladh och chefsommelier på Villa Pauli.

Läs mer om Eva

Läs mer